Syyte: Kuopion yliopisto­sairaalan lääkärit antoivat pikku­vauvalle kymmen­kertaisen annoksen syöpälääkettä – karmeat seuraukset

Vuonna 2015 syntynyt vauva sai hoidon seurauksena vaikean aivovamman ja epilepsian.

Vaikeasti vammautunut vauva sai kymmenkertaisen annoksen syöpälääkettä Kuopion yliopistollisen sairaalan lasten veri- ja syöpätautien osastolla. Se sijaitsee kuvassa olevassa Puijon sairaalassa.

13.2.2019 14:43

Kuopion yliopistollisen sairaalan lääkäreitä syytetään pikkuvauvan vammauttamisesta. Syyttäjä esittää kahdelle Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin virkasuhteessa olevalle lääkärille sakkorangaistusta tuottamuksellisista virkavelvollisuuden rikkomisista ja vammantuottamuksista.

Tapahtumat ajoittuvat vuoteen 2015, jolloin heidän hoidettavanaan oli samana vuonna syntynyt vauva.

Syytteen mukaan lääkäri oli määrännyt vauvalle kansainvälisen hoitoprotokollan vastaisesti kymmenkertaisen määrän solunsalpaajalääke fludarabiinia, eli todella vahvaa syöpälääkettä. Ylilääkityksen seurauksena vauvalle oli aiheutunut erittäin vaikea aivovamma ja vaikeahoitoinen epilepsia.

Toisen samat syytteet saaneen lääkärin vastuulla taas oli tarkistaa toisen lääkärin määräämän hoidon oikeellisuus.

Syyttäjä pitää molempien lääkärien huolimattomuutta törkeänä. Lisäksi haastehakemuksessa todetaan, että koska potilas, samana vuonna syntynyt vauva, vammautui vaikeasti, rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Kihlakunnansyyttäjä Ulla Oinonen kertoo Ilta-Sanomille, että syyte nostettiin jo toukokuussa vuonna 2017, mutta sen käsittely viivästyi erinäisten syiden vuoksi. Nyt asia on jo ehditty käsittelemään käräjillä ja tuomio annetaan huhtikuussa.

Oinonen vaatii lääkäreille ehdollista vankeusrangaistusta.

– Rikosnimikkeiden puolesta tapaus ei ole mitenkään poikkeuksellinen, mutta se on harvinaista, että uhrina on ollut näin pieni lapsi. Seuraukset ovat olleet poikkeuksellisen vakavat, Oinonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?