Irakilaiskenraalilla oli yhteyksiä Suomeen jo 2013 – HS: puuhasi 2017 Harkimon ja Peter Fryckmanin kanssa outoa tarjousta Suomen valtiolle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Irakilaiskenraalilla oli yhteyksiä Suomeen jo 2013 – HS: puuhasi 2017 Harkimon ja Peter Fryckmanin kanssa outoa tarjousta Suomen valtiolle

Kenraali Saad Al Obaidi ja Peter Fryckman Nelson Mandela -elokuva ensi-illassa 2014.

Julkaistu: 13.2.2019 8:34

Irakilainen kenraali Saad al-Obaidi tuli Suomeen Jordanian ja Saksan kautta.

Liikemies Peter Fryckman ja irakilainen kenraali Saad al-Obaidi ovat yrittäneet tehdä Suomen viranomaisten kanssa erikoislaatuista sopimusta, jonka avulla kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita irakilaisia pystyttäisiin palauttamaan kotimaahansa. Asiasta kertoi Helsingin Sanomat.

Lehden tiedot perustuvat useisiin lähteisiin ja lehden näkemiin asiakirjoihin. Ruotsalainen lähes pimennossa ollut pikkufirma olisi toimittanut kalliita turvatarkastuskontteja Irakiin, ja 100 miljoonan euron laskun olisi maksanut Suomen valtio. HS:n tietojen mukaan vastaavan kontin valmistus Suomessa olisi maksanut kymmenesosan hinnasta.

Ilta-Sanomat kertoi Irakin puolustusvoimien entisen kenraalin yhteyksistä Suomeen Rita Tainolan ja Jaana Oksasen jutuissa 30.8.2013.

Jutuissa kerrotaan, että Irakin armeijan entinen kenraali Saad al-Obaidi kävi Suomessa kuukausittain viiden päivän ajan, sillä hänellä oli vaativa työ Irakin hallituksen sovittelukomiteassa, jossa pyritään selvittelemään eri osapuolten välisiä kiistoja. Taustalla oli se, että maan sisäiset väkivaltaisuudet olivat kiihtyneet vuosina 2012 ja 2013.

Al-Obaidi oli tuolloin myös sukunsa tärkeimpiä sheikkejä.

Suomeen miehen toi oma perhe eli Irakin hirtetyn ex-johtajan, Saddam Husseinin sisarentytär, jonka kanssa kenraali oli ollut aviossa 25 vuotta vuonna 2013.

Parilla oli vuonna 2013 seitsemän 8–22-vuotiasta lasta, joista 20-vuotias poika oli jutun kirjoitushetkellä muuttamassa Suomeen.

Turvallisuussyistä al-Obaidi ei kertonut heidän osoitteitaan eikä suomen kieltä opiskelleen opettajavaimonsa etunimeä.

Muuttivat Suomeen Saksan kautta

Suomeen al-Obaidit muuttivat Saksan kautta Jordaniasta. He olivat lähteneet tappouhkauksien vuoksi Jordaniasta Saksaan. Muutaman Saksan vuoden jälkeen perhe sai erilaisten järjestelyjen sekä ystävien avulla oleskeluluvan Suomesta.

– Suomessa on hyvä koulutus ja terveydenhuolto ja turvallista asua. Suomalaiset kunnioittavat myös ihmisoikeuksia, kenraali kiitteli jutuissa.

Vaikka kenraali oli nainut Saddam Husseinin sisarentyttären, joka on myös kenraalin serkku, mies ei itse ollut paljon tekemisissä Saddam Huseeinin kanssa.

Vaikka kenraali ei aina ollut Saddamin toimista samaa mieltä, ex-diktaattorin hirttäminen joulukuun 30. päivänä 2006 ei ollut kenraalin mielestä oikein.

Saddam löydettiin maakuopasta Tikritistä joulukuussa 2003, ja oikeudenkäynti alkoi 2005. Tuomion jälkeen Saddam hirtettiin. Joku ehti kuvata kaikkea salaa kännykkäkameralla, ja lopulta videoa levisi nettiin.

– Ei ollut oikein hirttää häntä ja näyttää sitä kaikkea netissä videolla. Irakilaiset eivät siitä pitäneet, kenraali sanoi.

”Suvun naisten asema ei Saddamia kiinnostanut”

Saad al-Obaidin mielestä Saddam Husseinin hallinto oli oikeudenmukainen, vaikka diktaattori itse ei muita kuunnellutkaan.

– Hän oli vahva johtaja, diktaattori, ja teki monia asioita oikein, mutta hän teki virheitäkin. Saddam jakoi sekä hyvää että pahaa, kenraali sanoi vuonna 2013.

Kenraali myönsi, että hallintokaudellaan Saddam piti huolen lähinnä miespuolisista perillisistään. Suvun naisten asema ei Saddamia kiinnostanut.

Al-Obaidin mielestä oli väärin esitellä Saddam löytymisensä jälkeen maailmalle resuisena lääkärin tarkastuksessa.

– Sitä tulisi hävetä, siinä ei kunnioitettu ihmisoikeuksia.

Kenraali oli vuonna 2013 sitä mieltä, ettei Irak nouse jaloilleen kovin nopeasti, ja että kuluu vuosia ennen kuin maa on toimintakelpoinen. Korruptiota hän piti suurena ongelmana.

– Kymmenen vuoden kuluttua Irak on täydellinen maa. Amerikkalaiset ovat istuttaneet hyvän siemenen, mutta kestää aikansa ennen kuin irakilaiset ovat sen valmiit sitä hyväksymään tai sitä kasvattamaan, hän sanoi vuonna 2013.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?