Kotimaa

Ohikulkija huomasi, että vanhan kartanorakennuksen seinästä tihkui vettä Tampereella – sisällä odotti karu näky

Julkaistu:

Tampere
Palotarkastusrekisterin mukaan rakennuksen omistaja on Tampereen kaupunki.
Vakava vesivahinko työllisti pelastuslaitosta Tampereen Lielahdessa tiistaina iltapäivällä. Ohikulkija oli havainnut Niemenkylänkujalla vanhan kartanorakennuksen vuotavan vettä tiiliverhoillun ulkoseinän läpi tiistaina noin kello 17.

Paikalle hälytetty palokunta joutui murtautumaan asumattomaan rakennukseen, jolloin sisältä paljastui laaja vesivahinko.

Ylimmän kerroksen kattoon paikannetusta vuotokohdasta valui vettä tasaiseen tahtiin. Kolmikerroksen rakennuksen kaikissa kerroksissa lattialla lainehti noin sentinpaksuinen vesikerros.

Päivystävä palomestari Matti Saarinen Pirkanmaan pelastuslaitoksesta arvioi onnettomuuden syyksi rikkoutunutta vesiputkea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Luultavasti vesiputki on jäätynyt pakkasten aikana ja nyt sään lauhtuessa vesi on alkanut vuotaa sisälle rakennukseen. Kyllä se jonkin aikaa on ehtinyt rauhassa vuotaa, sen verran paljon vettä oli.

Talo oli kylmillään ja Saarisen arvioin mukaan rakennuksessa oli jonkinlainen remontti käynnissä.

Palotarkastusrekisterin mukaan rakennuksen omistaja on Tampereen kaupunki. Varmuutta siitä, onko rekisteri ajan tasalla ei kuitenkaan Saarisen mukaan ole, sillä rakennuksen omistajaa ei tavoitettu.

Palokunta sai lopetettua vedenvuodon sulkemalla venttiilin. Talon rakenteiden kuivaus jää omistajan hoidettavaksi. Saarinen ei osaa arvioida syntyneiden vahinkojen laajuutta.

Vesivahinkoja aiheutuu Saarisen mukaan säännöllisesti pakkasilla rikkoutuneista vesiputkista. Tarkkoja vahinkojen lukumääriä hän ei osaa arvioida.

– Yhä suurempia taloudellisia vahinkoja se minun käsitykseni mukaan aiheuttaa.

Palomestari muistuttaakin, että putkien jäätymistä tulisi ehkäistä ennakkoon. Esimerkiksi mökeillä, joissa ei talvisaikaan ole peruslämmitystä, vesiputket tulisi tyhjentää ennen pakkasten tuloa.

Myös ympärivuotisesti lämmitetyissä rakennuksissa putket voivat jäätyä kovilla pakkasilla. Saarinen neuvookin varmistamaan, että vesimittari sijaitsee riittävän lämpimässä tilassa, ja että vettä valutetaan putkistoista säännöllisesti jäätymisen ehkäisemiseksi.