Kotimaa

Avi: Attendon hoivakodissa Joroisissa merkittäviä puutteita

Julkaistu: , Päivitetty:

Avi vaatii Jalava-hoitokodilta lisäselvityksiä.
Aluehallintovirasto totesi tarkastuskäynnin perusteella, etteivät hoivakodin henkilöstömitoitus, henkilöstörakenne ja ammatillisuus vastaa asiakkaiden tarpeita eivätkä ole luvan mukaisia.

Tarkastuskäynnillä viime viikolla jäi viraston mukaan epäselväksi, tietääkö koko henkilökunta hoito- ja palvelusuunnitelman merkityksen tai mistä sen voisi käydä lukemassa.

Ulkoiluun ja viriketoimintaan ei jää perushoivalta aikaa viraston mukaan aikaa. Myös lääkehoidon toteutuksessa todettiin puutteita eivätkä yksikön asiakirjakirjauskäytännöt ole asianmukaisia.

Aluehallintovirasto teki tarkastuskäynnin hoivakotiin viime viikon tiistaina. Tarkastuskäynnin taustalla oli Varkauden kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta tulleet ilmoitukset ja valvontakäyntien tarkastuskertomusten aiheuttama huoli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aluehallintovirastosta kerrotaan, että Attendo esitti viraston mukaan tarkastuskäynnin lopuksi selvityksen toimenpiteistä ja korjasi epäkohtia. Tämän vuoksi hoivakodin toiminta voi ainakin toistaiseksi jatkua.

Se lisäsi yövuoroon toisen koulutetun hoitajan sekä nimesi uuden vastuuhenkilön. Lisäksi seuraavasta päivästä alkaen henkilöstöön lisättiin sairaanhoitaja ja kaksi lähihoitajaa. Sijainti- ja sijoittajakunta valvoo yksikön toimintaa ja yöpartio käy yksikössä öisin.

– Näillä perusteilla aluehallintovirasto katsoi, että toiminta voi toistaiseksi jatkua, avi toteaa tiedotteessaan.

Tarkastuskäynnin jälkeen aluehallintovirasto pyysi kertomansa mukaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimea tekemään yksikön asukkaille terveystarkastukset ja tarkistamaan lääkitykset. Kaikille asukkaille on tehty torstaina terveystarkastus ja myös jatkohoitosuunnitelma on laadittu.

Aluehallintovirasto on pyytänyt Attendoa toimittamaan sille tarpeelliset selvitykset ja lausunnon 22. helmikuuta mennessä.

– Saatujen selvitysten perusteella aluehallintovirasto varmistaa, että edellä mainitut epäkohdat on korjattu pysyvästi, vakituinen vastuuhenkilö on valittu ja henkilöstömäärä on annetun luvan mukainen. Mikäli näin ei ole, aluehallintovirasto harkitsee, mihin valvontatoimenpiteisiin on ryhdyttävä, valvontaviranomainen kertoo tiedotteessa.

Attendon pyörittämä Jalava-hoitokoti nousi valokeilaan, kun MTV kertoi maanantaina, että Attendo irtisanoi hoivakodin johtajan viime viikolla viranomaistarkastuksen jälkeen. Johtajan on kerrottu vaatineen pitkään lisää työvoimaa. Tehy on kertonut riitauttavansa irtisanomisen.

Attendo Jalava on huhtikuussa 2018 Joroisiin avattu asumisyksikkö. Yksikössä on 50 hoivapaikkaa.