Syyte: Tutkinnan­johtaja piti naista lähes vuoro­kauden liian pitkään tutkinta­vankeudessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Syyte: Tutkinnan­johtaja piti naista lähes vuoro­kauden liian pitkään tutkinta­vankeudessa

Asiaa käsitellään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Julkaistu: 12.2.2019 13:14

Syyttäjä vaatii Lounais-Suomen poliisissa työskentelevälle tutkinnanjohtajalle sakkorangaistusta.

Alle 50-vuotiasta poliisia syytetään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja tuottamuksellista vapaudenriistosta. Syyttäjä vaatii poliisille sakkorangaistusta.

IS kertoi asian taustoista ensimmäisen kerran jo viime viikolla. Asian oikeuskäsittely alkoi Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa tänään tiistaina.

Epäillyt rikokset tapahtuivat Turussa toissa vuoden elokuussa. Samana ajankohtana, jolloin terrorismirikoksista elinkautiseen vankeuteen tuomittu Abderrahman Bouanane puukotti ihmisiä Turussa.

Bouananen puukotuksilla on välillinen yhteys poliisimiehen rikosepäilyihin, jutun asianomistajanainen kertoi IS:lle. Nainen sanoi IS:lle, että Bouananen puukotukseen liittyvien seikkojen takia hän joutui olemaan poliisivankilassa noin vuorokauden pidempään kuin oli tarkoitus.

Nainen kertoi, että häntä epäiltiin osallisuudesta huumausainerikoskokonaisuuteen, minkä takia hänet oli otettu kiinni ja passitettu Turun poliisivankilaan.

Muutamia päiviä myöhemmin, eli Turun puukotuspäivänä poliisipartio ratsasi eräitä toimitiloja huumausainerikoskokonaisuuteen liittyen, ja nainen oli poliisipartion matkassa. Poliisipartio sai kuitenkin kesken ratsauksen tiedon Turun puukotuksista.

– Se (partio) joutui lähtemään vauhdilla sinne puukotuspaikalle. Ja silloin he heittivät minut takaisin poliisivankilaan. Ja silloin siitä tuli vuorokauden pidennys, nainen sanoo.

Nainen pääsi seuraavana aamuna vapaaksi kello 08.25. Syyttäjän laatiman haastehakemuksen mukaan nainen olisi pitänyt vapauttaa jo edeltävänä päivänä kello 12. Siten nainen oli pidätettynä lähes vuorokauden liian pitkään, syyttäjä katsoo.

Pidätysajan pitkittymisen takia huumerikosjutun tutkinnanjohtaja joutui syytteeseen.

– (Poliisi) on (...) menettelyllään huolimattomuudesta aiheuttanut (naiselle) 20 tunnin ja 25 minuutin pituisen vapaudenmenetyksen, eikä teko huomioon ottaen sen aiheuttama haitta tai vahinko ole vähäinen, syyttäjän laatimassa haastehakemuksessa lukee.

Nainen ei ole kertomansa mukaan kuitenkaan pahoillaan tapahtuneesta.

– Olen heidän (poliisien) kanssa käynyt asian läpi. Multa on kysytty, onko mulla vaateita. Mä sanoin, ettei mulla ole, koska ymmärrän, että tämä oli inhimillistä, nainen sanoo.

IS tavoitti rikoksista syytetyn tutkinnanjohtajan viime perjantaina. Hän ei halunnut kommentoida asiaa tarkemmin. Hän kuitenkin kiisti rikossyytteet.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa asiassa tuomion 28. helmikuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?