Kuortin ABC-murhan oikeudenkäynnissä poikkeuksellisen raakaa aineistoa – syyttäjä vertasi julmuutta saatananpalvontaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kuortin ABC-murhan oikeudenkäynnissä poikkeuksellisen raakaa aineistoa – syyttäjä vertasi julmuutta saatananpalvontaan

Ruumiin löytyminen Kuortin ABC:ltä aiheutti suuren poliisioperaation.

Julkaistu: 12.2.2019 10:10

Osa murhaoikeudenkäynnistä julistetaan salaiseksi.

Keski-Suomen käräjäoikeus päätyi harkinnan jälkeen määräämään konkreettiset todisteet eli valokuvat salaisiksi.

Pyyntö salaiseksi julistamisesta koski ennen muuta henkirikoksen jälkeistä hautarauhan rikkomista. Rikokseen liittyy muun muassa silpomista.

– Omaiset toivovat, että vainajan muistoa kunnioitetaan. On paljon aineistoa, jota ei voi julkisesti käsitellä, uhrin omaisten avustaja, varatuomari Matti Matikka pyysi oikeudenkäynnin aluksi.

Keski-Suomen käräjäoikeuden tuomari Matti Jaatinen korosti, että julkisuus on ehdoton pääperiaate murhan kaltaisessa vakavassa rikoksessa. Käsiteltävässä asiassa murha ja hautarauhan rikkominen niveltyvät ajallisesti toisiinsa, joten ensin mainittua olisi ollut vaikeaa käsitellä erikseen.

Sisä-Suomen kihlakunnansyyttäjä Janne Kankaan mielestä murhasyytteen salaisesta käsittelystä on aiempaa oikeuskäytäntöä.

– Muistaakseni niin sanottuihin rituaalimurhiin, saatananpalvontaan liittyviä salaiseksi julistettuja tapauksia on ollut, Kangas pohti.

Jaatinen ilmoitti oikeuden päätökseksi, ettei salassapito koske tapahtumista kertomista. Niinpä valokuvat ovat salaisia, mutta mielikuvat uhrin kokemasta kohtalosta eivät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?