Tamperelainen Timo asuu aivan lumen­kaato­paikan vieressä, eikä ole nähnyt toista tällaista talvea – kun kevät koittaa, alkaa haju

Julkaistu:

Tampere
Runsasluminen talvi tietää lumen vastaanottopaikan vieressä asuville päänvaivaa.
Tampereen Messukylässä asuvan Timo Kaurasen keittiön ikkunasta avautuu suurimman osan vuodesta lohduton näky.

Katsoi ulos sitten keittiön tai olohuoneen ikkunasta, näkyy kymmenen metrin korkuinen lumikasa.

– Se on melkein meidän takapihalla, reilun 100 metrin päässä, kuvailee Kauranen. Lumikasan ja omakotitalon välissä on vain rautatie.

Kauranen asuu Aarikkalan lumen vastaanottopaikan vieressä ja joka talvi hänen takapihalla kasvaa muuri, kun kaupunki ja yksityishenkilöt tuovat lumikuormansa eri puolilta Tamperetta.

1990-luvun alusta Messukylässä asunut Kauranen kertoo, että tänä talvena lumikasa on kasvanut poikkeuksellisen suureksi.

– Tämmöstä määrää ei ole koskaan ennen ollut, hän kuvailee.

Kuluva talvi on ollut viime vuosiin verrattuna runsasluminen, ja lumiennätyksiä on tehty monin paikoin. Kauranen odottaakin jännittyneenä, millaiseksi kasa kasvaa tänä vuonna.

Viime vuonna lumikasa kasvoi niin korkeaksi, että kasauspaikan toisella puolella olevat kerrostalot peittyvät näkyvistä.

Ruskea ja haiseva

Keväällä sään lämmetessä lumi alkaa pikkuhiljaa sulaa. Se tietää alueen asukkaille uusia hankaluuksia.

Sulavaan lumeen sekoittunut hiekka ja roska aiheuttaa keväällä epämiellyttävää hajua. Lisäksi suuret lumimassat pitävät alueen viileänä.

Lumikasasta ei päästä täysin eroon edes kesällä, vaan lumimassat sulavat vasta syys- ja lokakuun vaihteessa, jos silloinkaan.

Kauranen kertoo, että viime vuonna muodostunut vuori ei ehtinyt sulaa kokonaan, vaan hiekan seassa oli sulamatonta lunta vielä, kun tämän vuoden ensilumi tuli.

Kauranen sanoo olevansa luonnon armoilla.

– Eihän se mitään, mutta helvetin rumahan se on, hän tiivistää.

Lumikasa lähes keskustassa?Kasan siirtäminen kauemmas asutuksesta tai kaupungin ulkopuolelle ei ole mahdollista.

– Tällä hetkellä Tampereella ei ole muita paikkoja, mihin lunta voisi viedä järkevällä etäisyydellä keskustasta, sanoo maan ja lumen vastaanotosta vastaava rakennusmestari Matti Pokkinen Tampereen kaupungilta.

Jos lumen vastaanottopaikkaa siirrettäisiin kauemmaksi keskusta-alueelta, katujen auraus uhkaisi hidastua ja lumen siirtämisestä aiheutuvat päästöt ja kustannukset kasvaisivat.

Pokkinen kertoo, että Aarikkalan lumenvastaanottopaikalle tuodaan vuosittain 10 000 kuormaa. Tänä talvena Messukylään on tuotu vasta 4 000 kuormaa. Pokkinen vakuuttaa, että kasa ei tänä talvena enää kasva, ainakaan korkeussuunnassa.

Huom! Korjattu 11.16 Messukylän kirjoitusmuoto.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt