Katolle kasautunut lumi repi perheen seikkailuja nähneen asunto­vaunun täysin liitoksistaan – ”Tulipahan lisä­neliöitä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Katolle kasautunut lumi repi perheen seikkailuja nähneen asunto­vaunun täysin liitoksistaan – ”Tulipahan lisä­neliöitä”

Lumen paino sai asuntovaunun repeämään liitoksistaan.

Julkaistu: 12.2.2019 6:18

Olihan se toisaalta jo vanha ja täysin palvellut vaunu, forssalainen Kati Leino kertoo.

Luonto jatkaa suomalaisten kiinteistönomistajien kiusaamista katoilta putoavilla ja niille kasautuvilla lumipeitteillä. Forssalainen Kati Leino, 51, todisti luonnon tihutöitä maanantaina kotipihallaan.

Leino piipahti päivällä ulkona tarkastamassa pihalla sijaitsevan kasvihuoneen kunnon. Senkin katon päällä oli reilusti lunta, mutta kasvihuone seisoi yhä pystyssä, vaikka lumi onkin painavaa, Leino kertoo.

Pihalla seisonut vanha asuntovaunu puolestaan antoi periksi. Sen päälle kasautunut valkea lumimassa repi seinät irti liitoksistaan ja murskasi vaunun etupään kauttaaltaan.

– Ensimmäisellä kerralla ohi kävellessäni en edes tajunnut, että se on levähtänyt. Kun tulin takaisin, niin ajattelin, että voi ei, tulipahan ainakin lisäneliöitä, Leino sanoo.

Leinojen asuntovaunu meni tuusan nuuskaksi.

Leino kertoo, että hänen miehensä omistama asuntovaunu oli jo parikymmentä vuotta vanha ja ollut mukana monenlaisissa seikkailuissa esimerkiksi Pohjois-Suomessa.

Vaunu ei ollut vakuutettu. Nyt se päätynee kaatopaikalle, eikä korvaajaa ole tulossa.

Aika aikaa kutakin, Leino toteaa.

– Meillä on niin paljon muita projekteja. Olihan se vanhakin. Leviää näköjään kuin elanto.

Mitään arvokasta vaunun sisällä ei ollut. Viime vuosina se on toiminut enimmäkseen aikuisten lasten kesähuoneena ja kotona asuvan nuorimman ”teinihuoneena”.

– Turha sitä on tässä vaiheessa surkutella. Lapsia saattaa toki harmittaa.

Vaunun tuho on vain viimeisin käänne Forssan lumisessa talvessa. Säiden vuoksi lapio on heilunut urakalla, Leino kertoo.

– On tässä saanut lapioida ihan hiki hatussa, jotta ovista pääsisi sisään.

Lumet ovat raskaita jatkossakin, sillä maanantaina lounaasta saapuu sadealue, joka levittäytyy maan etelä- ja keskiosaan ja illalla myös Kainuuseen.

Päivälämpötila on laajalti nollan vaiheilla, Koillismaalla ja itäisessä Lapissa on pakkasta 0 – 5 astetta ja Länsi- sekä Pohjois-Lapissa 7 – 13 astetta.

Tiistaina sää on jo lännessä ja pohjoisessa enimmäkseen poutainen ja monin paikoin selkeäkin, idässä tulee vielä paikoin lumi- tai räntäsateita. Sateet väistyvät vähitellen Suomen itäpuolelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?