Sää lauhtuu loppuviikosta merkittävästi: ”Lämmin henkäys on luvassa”

Lauhtuva sää saattaa vaikuttaa ensi viikon hiihtolomalaisten talviurheilusäähän.

11.2.2019 21:45

Viikko käynnistyi Suomessa hieman keväisemmässä säässä. Onko talvi jo hiljalleen väistymässä kevään tieltä?

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Petri Hoppula toppuuttelee kevätintoilijoita.

Kevät ei ole tulossa aivan vielä, mutta hetkellisesti kyllä.

– Sää lauhtuu tällä viikolla merkittävästi. Hieman keväistä säätä näyttäisi olevan viikon puolenvälin jälkeen. Ei tämä vielä kevättä pysyvästi ole tekemässä, mutta lämmin henkäys on luvassa, Hoppula toteaa.

Yllä olevalla videolla Forecan sääennuste alkuviikolle.

Lämpötilat nousevat torstaina Länsi-Suomessa laajalti kolmeen tai neljään asteeseen. Perjantaista on näillä näkymin tulossa viikon lämpimin päivä, sillä viiden asteen rajapyykki saattaa mennä rikki laajalti Länsi-Suomessa.

Lappia lukuun ottamatta myös muualla Suomessa on loppuviikosta luvassa keväisempää säätä. Lämpötilat liikkuvat laajalti nollan ja muutaman asteen tuntumassa.

– Lapin etelärajoilla lämpötila on nollassa, Suomen itärajalla lämpötilat nousevat muutamaan asteeseen, meteorologi kertoo.

Alkuviikosta on kuitenkin ensin hieman talvisempaa. Tiistai-iltaan asti maan länsiosassa on luvassa lumi- tai räntäsadetta. Myös itä- ja pohjoisosassa on tiedossa lumisadetta.

Tiistaina lämpötilat ovat päiväsaikaan maan länsi- ja itäosissa nollan ja viiden pakkasasteen välillä. Lapissa lämpötilat liikkuvat päiväsaikaan kymmenen pakkasasteen molemmin puolin.

– Kunnon pakkasia ehtii olemaan yöaikaan, vuorokausivaihtelua on luvassa. Maanantain ja tiistain välisenä yönä Länsi-Suomessakin mennään 5–10 pakkasasteen puolelle, Lapissa 15 pakkasasteeseen.

Koulujen hiihtolomat alkavat ensi viikolla Etelä-Suomessa. Meteorologi kertoo, että myös ensi viikko alkaa maan etelä- ja keskiosissa plusasteilla. Varsinkin päivälämpötilat ovat nousemassa plussan puolelle.

Plusasteista huolimatta Meteorologi ei usko, että lauhempi sää ehtisi sulattamaan kaiken lumen pois ennen talvilomia. Etelä- ja Keski-Suomen alueella on lunta edelleen 20–60 senttiä.

– Ei nämä nyt ihan äkkiä sula pois. Valkoista kyllä on, mutta ei välttämättä talviurheilun kannalta mukavinta. Lumi voi olla suurilta osin kosteaa ja sohjoista, sillä viisi astetta pehmentää sitä nopeasti.

Meteorologi kertoo, että tavallista kylmempi sää palaa keväisemmän jakson jälkeen. Talvi pitää siis kokonaiskuvassa vielä pintansa.

– Pitkän ajan ennusteessa on nähtävillä kylmempiäkin vaihtoehtoja. Tavanomaista kylmempiin lukemiin palataan viikkoennusteiden mukaan kolmen viikon päästä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?