Häikäilemättömän törkeä rikos: Mies oli sukupuoliyhteydessä 12-vuotiaan tytön kanssa junan vessassa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Häikäilemättömän törkeä rikos: Mies oli sukupuoliyhteydessä 12-vuotiaan tytön kanssa junan vessassa

Lapsi oli tapahtuneesta hämmentynyt ja järkyttynyt. Oikeus kuvaili miehen tekoa häikäilemättömäksi ja törkeäksi.

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi asiassa tuomion viime kuun lopulla.­

11.2.2019 18:24

Mies oli tapahtumien aikaan 21-vuotias ja tyttö 12-vuotias. He eivät tunteneet toisiaan ennen junamatkaa. Mies oli matkalla Tikkurilasta Tampereelle. Tyttö matkusti yksin.

Mies houkutteli tytön junan vessaan, jossa hän lupasi tarjota tälle päihdyttävää paukkusätkää. Kaksikko meni vessaan Hämeenlinnan ja Tampereen välillä Akaalla vuoden 2016 marraskuussa.

Sätkää ei kuitenkaan tullut.

Tytön kertoman mukaan mies veti hänen housunsa alas, kehotti kääntymään ympäri, repi hiuksista, minkä lisäksi mies laittoi sukupuolielimensä tytön sukupuolielimeen. Mies käytti kondomia ja hän oli tapahtumahetkellä päihtynyt.

Tyttö kehotti miestä monta kertaa lopettamaan. Oikeuden tulkinnan mukaan tyttö ei poistunut heti vessasta, koska hän oli yllättynyt tilanteesta. Tyttö uhkasi lopulta huutaa, ellei mies lopettaisi. Mies lopetti ja tyttö nosti housunsa sekä poistui vessasta.

Oikeus piti tytön kertomusta luotettavana. Hän oli tapahtuneesta hämmentynyt ja järkyttynyt. Tyttö kertoi asiasta heti äidilleen ja jo seuraavana päivänä poliisille.

– Hän on kertonut tapahtumista samaan tapaan myös hänet tutkineelle lääkärille, oli soittanut tapahtuneesta ensitilassa äidilleen, mikä on kertonut järkytyksestä, ja hänen käyttäytymisestään havaitut muutoksetkin ovat osaltaan tukeneet hänen kertomansa todenperäisyyttä, Pirkanmaan käräjäoikeus kirjoittaa.

Mies väitti oikeudessa, että tyttö olisi kertonut iäkseen 16 vuotta. Tyttö sanoi, ettei hän ollut kertonut ikäänsä ollenkaan. Oikeus luonnehti tyttöä myös ulkoiselta olemukseltaan enemmän lapseksi kuin varhaisteiniksi.

Oikeus kuvaili miehen tekoa häikäilemättömäksi sekä paheksuttavaksi. Mies ei kysynyt tytön mielipidettä.

– (Mies) on toiminut wc:ssä suoraviivaisesti asianomistajan tahtotilasta ja edes asian ymmärtämisestä välittämättä.

– Menettely on ollut häikäilemätön, Pirkanmaan käräjäoikeus kirjoittaa.

Mies yritti vedota oikeudessa siihen, että hän olisi muuttanut elämäntapansa, saanut lapsen, minkä lisäksi koulutus olisi alkamassa. Oikeuden mielestä nämä seikat eivät olleet kuitenkaan esteenä sille, etteikö miehen rangaistus voisi olla ehdoton.

Mies oli tuomittu aiemmin kolmeen ehdolliseen vankeusrangaistukseen ”muunlaisista” rikoksista ja kerran ”tämän rikoksen kanssa samansuuntaisesta rikoksesta” ehdottomaan vankeuteen, joka muutettiin yhdyskuntapalveluksi.

Oikeuden mielestä oikeudenmukainen tuomio olisi ollut vuosi ja kymmenen kuukautta ehdotonta vankeutta. Oikeus perusteli ehdotonta vankeutta rikoksen vakavuudella.

Oikeuden mukaan kyseinen rikos olisi voitu käsitellä jo miehen edeltävässä oikeudenkäynnissä viime vuonna, ja tuolloin tuomittu rangaistus on otettava huomioon nyt rangaistusta mitattaessa. Siten oikeus määräsi miehelle 1,5 vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Tyttö oli rikoksen jälkeen joitakin kuukausia aggressiivinen, minkä lisäksi hän puhui itsetuhoisista asioista. Voimakasta ahdistusta esiintyi jopa unessa.

– Asianomistajalle aiheutunut haitta on ollut tilapäistä, ja vaikka hänellä oli ollut aiemmin vastaavantapaista käyttäytymistä, oireisto on lisääntynyt tapahtuman seurauksena voimakkaasti ja aiheuttanut sellaisena vahvaa haittaa, oikeus kirjoittaa.

Oikeus antoi asiassa tuomion viime kuun lopussa.

Mies joutuu maksamaan tytölle haitta- ja kärsimyskorvauksia 10 500 euroa. Tuomio ei ole lainvoimainen, sillä mies on ilmoittanut tyytymättömyyttä tuomioon. Mies on nykyään 23-vuotias.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?