Kotimaa

Valviraan ilmoitus­ryöppy vanhusten­huollon ongelmista: ”Kyllä tämä on poikkeuksellista”

Julkaistu:

Valvirassa on koettu viime viikkoina iso piikki sosiaalihuollon palveluja koskevien epäkohtailmoitusten määrässä.
Vanhustenhoidon tila Suomessa on noussut viime viikkoina uutisotsikoihin ja kansalliseksi huolenaiheeksi.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on saanut viime viikkojen aikana kansalaisilta runsaasti ilmoituksia liittyen muun muassa vanhusten hoivakotien toimintaan.

Valviran sosiaalihuollon valvonta -osaston ryhmäpäällikkö Eine Heikkinen arvioi, että epäkohtailmoituksia sosiaalihuollon palveluja koskien on tullut Valviraan tähän mennessä noin sata sen jälkeen, kun Valvira 25. tammikuuta tiedotti keskeyttäneensä Esperi Care Oy:n Ulrika-hoivakodin toiminnan.

– Kyllä tämä on poikkeuksellista, miten paljon näitä ilmoituksia tulee. Se on iso piikki. Jos sanotaan, että vuosittain näitä tulee kokonaisessa vuodessa noin 450. Ja nyt hetkessä on tullut noin paljon ilmoituksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Puhelimitse tulee myös ilmoituksia, ja ne eivät vielä näy tässä luvussa. Lisäksi näitä yhteydenottoja on tullut myös terveydenhuollon valvonnan puolelle, Heikkinen lisää.

Heikkisen mukaan suurin osa tuoreista epäkohtailmoituksista koskee vanhustenhuoltoa. Ilmoituksia on tehty kuitenkin myös muista sosiaalihuollon palveluista.

– Epäkohtailmoituksia on tullut etenkin vanhustenhoidon toimintayksiköistä. Mutta niitä on tullut myös muista asioista, kuten päihde- ja mielenterveyskuntoutujien yksiköistä ja lastensuojelun yksiköistä. Myös kotihoidosta on alkanut tulla ilmoituksia, että toivotaan, että myöskin niihin aletaan kiinnittää huomiota.

Heikkinen sanoo, että ilmoitukset koskevat muun muassa henkilöstömitoituksia, kokematonta henkilökuntaa, sekä hoidon laiminlyöntiä.

Kaikissa yhteydenotoissa ei ole laitettu vireille varsinaista kantelua, vaan muutoin ilmaistu huolta epäkohdista tai esimerkiksi kysytty neuvoa.

– On myös tapauksia, että halutaan vain tuoda valvovan viranomaisen tietoon epäkohtia, mitä esimerkiksi omaiset ovat kokeneet.

Valvirassa arvioidaan jokaisesta ilmoituksesta, onko Valviran vai aluehallintoviraston tehtävä alkaa selvittää asiaa. Sitten ilmoitukset jaetaan esittelijöille ja niitä aletaan tutkia.

– Kyllä nämä ilmoitukset tällä hetkellä tukkivat meidän kirjaamon. Hyvin kiireistä täällä meillä on. Kaikkia ei ehditä vielä selvittää, vaan menee jonkin aikaa, ennen kuin päästään tilanteen tasalle. Kyllä tämä täällä valvonnassa teetättää paljon töitä. Toivoisi, että olisi enemmän tekijöitä.

Ulrika-hoivakodin toiminnan keskeyttämistä seurannut laaja mediahuomio vanhustenhoidon yleisestä tilasta, sekä kansalaisten reagointi asiaan yllätti myös Valvirassa.

– Seuraavat päivät suorastaan sateli niitä yhteydenottoja. Ehkä kaikkinensa voi sanoa, että tämän Ulrika-hoivakodin toiminnan keskeyttäminen, ja se mitä siitä on seurannut, on yllättänyt. Että se on herättänyt näin laajaa keskustelua. Mutta hyvä että herätti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt