Kotimaa

Kouristeleva nainen kuoli asuntolaan – rikoksesta syytetyt työntekijät joutuivat jännittämään kohtaloaan yli neljä vuotta

Julkaistu:

Kouristeleva nainen menehtyi majapaikkaansa. Naista auttaneet työntekijät välttyivät rikostuomiolta.
Nainen majaili kevyesti tuetussa asumispalveluyksikössä, joka oli tarkoitettu asunnottomille päihde- tai mielenterveysongelmaisille. Vantaalaisen yksikön asukkaita tuettiin esimerkiksi häiriöttömässä asumisessa ja vuokrien maksamisessa.

Tapahtumapäivän aamuna 31-vuotias nainen oli ollut toisen asukkaan kanssa juomassa alkoholia baarissa. Asukkaan mukaan nainen oli jatkanut juomistaan omassa huoneessaan.

Iltapäivällä asukas meni kertomaan työntekijöille, että nainen makasi talon kolmannen kerroksen hissiaulan edustalla. Naista menivät auttamaan sosiaaliohjaaja ja ohjaaja.

Nainen oli kylkiasennossa, jalat koukussa ja kädet aseteltuna. Sosiaaliohjaaja yritti kevyesti herättää naista. Työkaksikko muisti naisen sairaushistorian, mutta naisen asennon perusteella he päättelivät, ettei kyseessä voinut olla epilepsiakohtaus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sosiaaliohjaajan mukaan nainen haisi alkoholille. Nainen myös kuorsasi. Nainen oli lopulta ärähtänyt ja hänen kätensä liikahti. Tämän jälkeen nainen sai kramppikohtauksen. Nainen käännettiin kylkiasentoon ja hän oksensi. Naisen päätä suojattiin. Kramppi meni lopulta ohitse. Sosiaaliohjaaja kuvaili oikeudessa olleensa tilanteessa shokissa ja ”sumussa”.

Työkaksikko päätti viedä naisen tämän asuntonsa sänkyyn pyörätuolilla. Ohjaaja jäi naisen kanssa tämän huoneeseen. Nainen kuorsasi voimakkaasti. Ohjaaja poistui kahdesti huoneesta ja palasi takaisin.

Lopulta hän huomasi, että naisen hengitys heikentyi, minkä lisäksi huulet sinertyivät. Hän soitti hätäkeskukseen ja aloitti elvytyksen. Paikalle tullut ambulanssimiehistö jatkoi elvytystä, mutta nainen kuoli.

Naisen kuolema tapahtui jo vuoden 2014 marraskuussa, mutta asia sai oikeudellisen sinettinsä vasta viime vuoden joulukuun lopulla. Syyttäjä syytti naista auttanutta työkaksikkoa heitteillepanosta.

– (Sosiaaliohjaaja) ja (ohjaaja) ovat yhdessä laiminlyöneet hankkia reagoimattomalle ja kouristelevalle (naiselle) lääkinnällistä apua ja siten jättäneet avuttomaan tilaan henkilön, josta he ovat olleet velvollisia huolehtimaan, ja siten aiheuttaneet vaaran tämän hengelle ja terveydelle, syyttäjä kirjoitti haastehakemuksessa.

Työntekijät kiistivät syytteet, ja myös oikeus totesi heidät syyttömiksi. Näin ollen he joutuivat jännittämään kohtaloaan yli neljä vuotta. Vantaan käräjäoikeuden mukaan työntekijät eivät olleet sellaisessa asemassa, että heillä olisi ollut ”erityinen velvollisuus” huolehtia naisesta.

Oikeuden mukaan työntekijöiden syyttömyyden puolesta puhui myös se, ettei heille oltu annettu kirjallisia ensiapuohjeita. Yksikön tapahtuma-aikainen käytäntö oli myös se, että sammunut henkilö viedään omaan asuntoonsa. Vasta tapahtuneen jälkeen tuli uusi ohjeistus, ettei sammunutta viedä omaan asuntoon.

Tämän lisäksi naisen kuolinsyyksi todettiin lääkemyrkytys, ja myötävaikuttavana tekijänä kuolemaan oli alkoholi. Lääkärin asiantuntija-arvion mukaan oli hyvin epätodennäköistä, että nainen olisi selvinnyt, vaikka hän olisi saanut heti lääkinnällistä apua, kun hänet löydettiin.

– Käräjäoikeus toteaa, ettei asiassa ole esitetty mitään sellaista, jonka perusteella (sosiaaliohjaaja) ja (ohjaaja) olisivat tienneet, tai heidän olisi vähintäänkin pitänyt ymmärtää, että (nainen) oli nauttinut lääkkeitä ja alkoholia ja että hänen terveytensä vaatii välitöntä hoitoa.

– Esitetyn perusteella (sosiaaliohjaaja) ja (ohjaaja) ovat perustellusti voineet käsittää (naisen) nukkuvan alkoholin nauttimisen johdosta, Vantaan käräjäoikeus perusteli syytteen hylkäämistä.

Oikeusprosessi oli syytetyille raskas. He olivat tapahtuneesta myös järkyttyneitä.

Vantaan käräjäoikeuden antama tuomio on lainvoimainen.