Kotimaa

Illalla salolainen Marko arveli, että kohta katolta ryöpsähtää – aamulla ovella odotti valtava valkoinen muuri

Julkaistu:

Lumityöt
– Totesin, että kevät on tulossa. Eihän tässä mitään muuta.
Kuluva talvi on ollut viime vuosiin verrattuna erittäin runsasluminen. Esimerkiksi Helsingissä kaupungin liikennelaitoksen ”kikkamiehillä” on riittänyt kiirettä lumipenkkojen keskellä raitiovaunukiskoja tukkivien autojen siirtämisessä.

Raivauspartiolla on siirrossa apunaan 8,2 tonnia painava raivausauto ja 7 000 kilon vinssi.
Salolaisella Marko Hartikalla, 49, oli sunnuntaina edessään erilainen lumioperaatio, mutta onneksi hänelläkin oli tarvittavat välineet.

Lauantai-iltana Hartikka huomasi, kuinka hänen 300-neliöisen navettarakennuksensa katolta ryöpsähti alas melkoinen lumikuorma. Suurin osa jäi kuitenkin vielä katolle.

– Veikkasin, että kohta sieltä tulee loputkin. Parhaimmillaan lunta oli katolla 40–50 senttiä. En ole jaksanut ryhtyä pudottamaan sitä, sillä ajattelin, että kelit ovat niin hyvät, ettei niitä tarvitse pudottaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuinka ollakaan, myös loput lumet putosivat yön aikana. Koko katto tyhjeni kerralla, Hartikka sanoo.

Aamulla mies huomasi, että katolta pudonnut lumi oli pakkautunut valtavaksi kasaksi, joka tukki navettarakennuksen oven täysin. Kasa oli Hartikan mukaan noin 1,8 metriä korkea ja matkaa sen reunalta navettarakennuksen ovelle oli peräti kolme metriä.

– Totesin, että kevät on tulossa. Eihän tässä mitään muuta.

Hartikka ryhtyi lumitöihin. Kolmen tunnin kuluttua reitti navetan ovelle oli selvä.


– Minulla on tällainen vanhan ajan peltilapio. Ei siitä olisi muovilapiolla olisi tullut mitään, koska lumi oli niin raskasta. Lumilinkokin löytyy, sitä on saanut jauhattaa. En luota uusiin laitteisiin, vaan linko on 1980-luvun alkupuolelta oleva peli, lumityömies kertoo.

Tänä talvena monet rakennukset ovat joutuneet koville katoille kertyneen lumikuorman takia. Pakkasten jälkeinen suojasää on saanut lumet liikkeelle ja se on aiheutunut monenlaisia vahinkoja ja vaaratilanteita.

Hyvinkäällä katolta rojahti valtava jäälaatta, ja Nurmeksessa puut ovat kärsineet lumimassan painosta.

Kenties suurin vahinko sattui Varsinais-Suomessa, kun kokonainen lasiterassi tuhoutui katolta valahtaneen lumen alle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt