Kotimaa

Pelimanni-hoivakodin asiakkaan huolestunut omainen järkyttyi vierailullaan: ”Mieli on ollut maassa”

rac

Julkaistu:

Attendon hoivakodin asiakkaan omainen kertoo huomanneensa useita ongelmia.
Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalaisen mukaan asukkaiden raskashoitoisuus pääsi yllättämään Attendon Alavudella. Länsi-Suomen aluehallintovirasto keskeytti perjantaina päätöksellään vajaan kuukauden ajan toimineen hoivakoti Attendo Pelimannin toiminnan väliaikaisesti.
IS:n tavoitti Pelimanni-hoivakodin asiakkaan omaisen, joka kertoo, että viime päivinä paljastuneet asiat ovat järkyttäneet.

– Mieli on ollut maassa.

Ongelmat eivät kuitenkaan tulleet hänelle täysin yllätyksenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kylillä alkoi kuulua jo kahden viikon jälkeen (hoivakodin aloituksesta) huhuja ongelmista. Kyllä tietoa oli.
Yllä olevalla videolla yleiskuvaa suljetun hoivakoti Pelimannin pihalta.

Omainen kertoo huomanneensa myös itse epäkohtia hoivakodin toiminnassa.

– Viime viikolla oli tilanne, jossa läheiseni nukkui ruokapöydän ääressä oleskelutilassa. Ilmeisesti ruoan jälkeen hänet on jätetty siihen.

– Sanoin hoitajalle, että eikö hänen olisi parempi nukkua omassa sängyssään. Sitten hoitajat tulivat ja nostivat hänet pystyyn. Lattialla oli kamalan iso pissalammikko.

Omaisen mukaan myös lääkkeiden otossa on ollut ongelmia.

– Yksi päivä hänen tablettinsa oli pöydällä. Hoitaja vastasi minulle, että se oli annettu hänelle, mutta ilmeisesti lääkkeen nielemistä ei oltu valvottu, omainen huokaa huolestunut sävy äänessään.

Myös aluehallintoviraston tietoon on tullut haasteita lääkehoidossa.

– Henkilöstöllä ei ole yksikkökohtaisia lääkelupia, osan henkilöstön lääkehuollon koulutus ei ole vielä edes alkanut. Yksikössä on sellaisia työvuoroja, joissa ei ole yhtään lääkeluvallista työntekijää työvuorossa koko yksikössä, päätöksestä ilmenee.

Avin päätöksestä selviää myös, että yksikön ruokahuollossa on ollut pulmia. Päätöksen mukaan yksikköön ei ole tullut tilatun mukaisesti ruokaa. Avin mukaan hoitajat kertoivat, että henkilöstö oli joutunut hankkimaan valmisruokaa S-Marketista. Myös ruokailuvälit ovat olleet liian pitkiä.

Omainen kertoo huomanneensa itsekin puutteita ruoan tarjoilussa.

Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymän (KuusSoTe) hallituksen jäsen Pentti Hautala kertoi lauantaina IS:lle saaneensa omaisilta useita huolestuneita yhteydenottoja.
IS:n haastatteleman omaisen mukaan myös hän on ottanut yhteyttä KuusSoTe hallituksen jäseniin.

– Hoivakodin aloitusta olisi pitänyt lykätä kuukaudella. Mielestäni tämä oli turhan nopea juttu.

Omaisen mielestä Pelimannin rakentamiseen käytetyt rahat olisi myös voitu käyttää paremmin.

– Se on turhan pramea, rahaa olisi voinut laittaa mieluummin muutama miljoona hoitotyöhön. Kukaan ei varmasti vaadi sellaisia hienouksia. Olen huomannut, että seinien isoja televisioita katsotaan todella vähän.

Attendolta kerrotaan Ilta-Sanomille, etteivät he voi kommentoida yksittäisen asukkaan asioita julkisuudessa. Sen sijaan he kannustavat omaista olemaan yhteydessä yksikön johtajaan ja tarvittaessa alueen palvelupäällikköön tai aluejohtajaan.

– Tilanne Pelimannissa on tällä hetkellä hoitajamitoituksen osalta oikein hyvä, ja jatkamme työntekoa muiden epäkohtien korjaamiseksi tarmokkaasti, Attendon viestintäpäällikkö Ilona Sammaljärvi sanoo.