Kotimaa

Ilmatieteen laitos muistuttaa ulkona kulkijoita vaanivasta vaarasta: ”Tällaisia varoituksia annetaan muutama talvessa”

rac

Julkaistu:

Sää
Ilmatieteen laitos varoittaa ”mahdollisesti vaarallisesta” jalankulkusäästä.
Nopeasti lauhtunut sää on liukastuttanut jalkakäytäviä ympäri Suomen. Tällä hetkellä jalankulkijoiden liukastumisriskin kannalta keli on monin paikoin pahin mahdollinen.

– Liukastumisriski on suurimmmillaan, kun jään päälle on satanut lunta tai sulanut vesikerros, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Anja Häkkinen kertoo.

Ilmatieteen laitos varoittaakin jalankulkijoita “mahdollisesti vaarallisesta” jalankulkusäästä sunnuntain ja maanantain aikana Etelä- ja Länsi-Suomessa sekä Pohjanmaalla.

– Tällaisia varoituksia annetaan keskimäärin muutamia talven aikana, Häkkinen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös liukkaaksi tamppautunut lumi tuo liukastumisriskin.

Yllä olevalla videolla Forecan sääennuste sunnuntaille ja alkuviikolle.

Lue myös: Sateet jatkuvat, mutta olomuoto muuttuu: ”Onnettomuusriski on huomattava”

Talvikuukausina keskimäärin 20 000 suomalaista loukkaantuu ulkona liukastumisen vuoksi. Niistä joka neljäs aiheuttaa sairaalahoitoa vaativia vammoja, kuten murtumia, nivelten sijoiltaanmenoja ja päävammoja.

Helsingissä Töölön sairaalan tapaturma-aseman päivystävä lääkäri Maria Auron kertoo, että sunnuntain aikana liukastumisonnettomuuksissa loukkaantuneita ei ole hoidettu tavanomaista enempää.

Myöskään Oulun seudun yhteispäivystys ei ole ruuhkautunut liukastumisonnettomuuksien vuoksi sunnuntain aikana.

– Kyllä poikkeuksellisen liukas keli näkyy yleensä myös täällä meillä, päivystävä lääkäri Anja-Leena Vaarala kertoo.


Liukastuminen on jalankulkijoiden yleisin tapaturma talviliikenteessä. Helpotusta liukkauteen ei ainakaan lähipäivinä ole Ilmatieteen laitoksen mukaan luvassa.

Maanantaina runsaat räntä- ja lumisateet saapuvat lähes koko maahan. Etelä- ja Itä-Suomessa lunta voi kertyä jopa 10 senttimetriä vuorokaudessa. Pohjois-Suomessa ja länsirannikolla lumi- ja räntäsateet ovat vähäisempiä.

Tiistaista lähtien sää pakastuu koko maassa. Maahan satanut räntä ja lumi pääsevät jälleen jäätymään, mikä tuo mukanaan vaikeat ajokelit ja liukastumisriskin jalkakäytäville.

Lue myös: Lasiterassi tuhoutui, lumieste rysähti auton päälle... Tällaisia vahinkoja kattolumet ovat saaneet aikaan

Keskiviikkona lumisateet jatkuvat maan itäosia lukuunottamatta. Etelä- ja Keski-Suomessa on muutamia pakkasasteita ja maan pohjoisosissa pakkasta yli kymmenen astetta.

Torstaina sää lauhtuu ja poutaantuu koko maassa. Lapissa saadaan heikkoja lumisateita. Lämpötila kohoaa länsirannikolla jopa +4 asteeseen ja pysyttelee nollan yläpuolella aina eteläistä Lappia myöten. Maan itä- ja pohjoisosissa on luvassa muutamia pakkasasteita.

Perjantaina sää lauhtuu edelleen. Lämpötila kohoaa +5 asteeseen maan etelä- ja länsiosissa. Lämpotila pysyttelee muutamia asteita nollan yläpuolella koko maassa pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Sää on poutainen ja aurinkoinen koko maassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt