Kotimaa

Keskusta esittää yhteisösakkoja ja voitonjakokieltoa kohutuille hoivafirmoille – vaatii oikeusministeriltä toimia

Julkaistu: , Päivitetty:

Keskusta esittää yhteisösakkoja ja tilapäistä voitonjakokieltoa väärin toimiville hoitoalan firmoille.
Keskustelu vanhustenhoidon kiihtyy Alavuden Attendon Pelimanni-hoivalaitoksen synnyttämän kohun jälkeen.

Keskusta vaatii, että väärinkäytöksiin syyllistyvien hoitofirmojen sanktioita on kiristettävä voimakkaasti.

– On syytä selvittää väärin toimineihin yhtiöihin kohdistuvia sanktioita mahdollisten sopimussanktioiden lisäksi. Voidaanko pahoista hoivapalveluvelvoitteiden laiminlyönneistä asettaa esimerkiksi yhteisösakko ja tilapäinen kielto voitonjaolle, kysyy keskustan Antti Kaikkonen tiedotteessaan.

Vastuun Kaikkonen panee kokoomuksen oikeusministerille Antti Häkkäselle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Vastuualansa puolesta asia kuuluu oikeusministeri Häkkäsen pöydälle. Olisi perusteltua, että hän ryhtyy asiassa ripeästi toimiin ja selvityttää tarvittavat lakimuutokset, joilla alan mädät omenat karsitaan pois, Kaikkonen sanoo.

– Näin ei kerta kaikkiaan voi jatkua. Nyt esille tulleiden laiminlyöntien selvitys tulisi aloittaa pikaisesti erityistarkastuksilla. Erityistarkastusten kustannukset tulisi sälyttää yhtiöiden vastuulle, toteaa Kaikkonen.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk) on vaatinut tarkkailun lisäämistä.

– Vanhusten laadukas hoito pitää olla myös suurten yksityisten toimijoiden prioriteetti nro 1. Nyt tämä lista kuntoon. Tässä sitoudutaan mm. haamuhoitajailmiön lopettamiseen, kunnon ruokaan sekä lääketurvallisuuteen. Nyt on toimien aika, toimiala on aiheesta erityistarkkailussa, totesi sipilä eilen Twitter-viestissä.

Keskustan Antti Kaikkosen esitys sai tukea myös puoluerajojen ylitse.

– Keskustan Kaikkosen esitys erityistarkastuksista ja sanktioiden koventamisesta on kannatettava. Ehdotuksia pitää viedä pikaisesti eteenpäin, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vaatii.

– Ikäihmisten hoiva ei voi jäädä riippuvaiseksi siitä, kuinka ahnaasti yritysjohto maksimoi voittoja ja omia bonuksiaan.

Lindtman peräänkuulutti myös selvyyttä koko hallituksen kantaan.

– Nyt on myös nähty, että pelkillä puheilla ja löysillä lupauksilla näitä asioita ei ratkaista. Samaan aikaan kun yritykset sitoutuivat laittamaan asiansa kuntoon, toisaalla laiminlyönnit jatkuivat kuten ennenkin. Vähintä mitä voi odottaa on että hallitus kokoaa rivinsä ja kertoo pikaisesti yhteisen linjauksen vanhustenhoidon valvonnasta, sanoo Lindtman.

Artikkeli päivitetty 10.2.2019 kello 16.43. Lisätty SDP:n Antti Lindtmanin näkemys ja sitaatit.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt