Kotimaa

Lähes sadasta rikoksesta syytetty sarjahyväksi­käyttäjä voitti lasten luottamuksen päihteillä – miehen puhelin­numero levisi teinien keskuudessa

Julkaistu:

Lähes neljän vuoden vankeuteen tuomittu mies käytti hyväkseen yli kahta­kymmentä alaikäistä, pääosin 14–15-vuotiasta poikaa.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi perjantaina viisikymppisen Mika Kallion 3 vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen lukuisista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Miehen pitkään rikoshistoriaan lisättiin muun muassa 20 lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja kaksi seksuaalipalvelun ostamista nuorelta.

Lapsen seksuaalisten hyväksikäyttöjen lisäksi mies tuomittiin muun muassa veropetoksesta, salakuljetuksesta, seksipalvelujen nuorelta ostamisen yrityksestä ja alkoholirikoksesta.

Vankeustuomion lisäksi mies tuomittiin menettämään sotilasarvonsa sekä rikoksentekovälineinä käyttämänsä Huawei-matkapuhelin ja tabletti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi hän joutuu maksamaan uhreilleen noin 25 000 euron vahingonkorvaukset. Kun mukaan lasketaan valtiolle maksettavat korvaukset, summa nousee noin 30 000 euroon.

Miehen saama tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli hän voi valittaa siitä hovioikeuteen.

Houkutteli lapsia päihteillä

Kallio on tuomittu lukuisista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista ainakin kolme kertaa aiemmin.

Hyväksikäyttörikokset olivat tällä kertaa pääasiassa seksuaalisista asioista keskustelemista kasvotusten, puhelimitse ja Whatsapp-viestipalvelussa. Miehen puhelinnumero levisi nuorten keskuudessa, ja nämä ottivat yleensä itse yhteyttä mieheen nuuskan ostamiseksi.

Näin tuomittu, ainakin kaksi kertaa nimeään vaihtanut Mika Kallio rakensi vähitellen luottamuksellisen suhteen uhreihin ja johdatteli näitä seksuaalisiin aiheisiin. Kallio käytti oikeuden mukaan hyväkseen sitä, että uhrit suostuivat seksuaalisiin puheisiin tai tekoihin, jotta saisivat ostettua nuuskaa myös jatkossa.

Uhreja oli oikeuden mukaan yhteensä 22. He olivat pääosin 14–15-vuotiaita poikia.

Kallio tuomittiin myös kymmenestä seksuaalipalvelujen ostamisen yrityksestä nuorilta, kahdesta veropetoksesta, kahdesta salakuljetuksesta, tupakan myyntirikoksesta, alkoholirikoksesta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

Kaikkiaan miestä syytettiin 97:stä eri rikoksesta, ja tuomion hän sai 37:stä.

Nuoret eivät suostuneet seksuaaliseen kontaktiin

Kallio yritti saada osan uhreistaan suostumaan myös fyysiseen kontaktiin, oikeus totesi. Teot jäivät yrityksiksi, koska nuoret eivät suostuneet ehdotuksiin.

– Kallion teot eivät ole sisältäneet varsinaisia sukupuoliyhteyksiä tai muunlaista puuttumista asianomistajien ruumiilliseen koskemattomuuteen, jollaiset tekotavat johtaisivat ankarammin mitattavaan rangaistusseuraamukseen, oikeus toteaa tuomiossa.

Oikeus katsoi, että teot olivat suunnitelmallisia. Tästä kertoi muun muassa tekojen määrä ja samankaltaisuus.

Mies syyllistyi rikoksiin pian vankilasta vapautumisensa jälkeen. Oikeus katsoi, että tämä osoittaa Kalliossa ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä, mikä oli oikeuden mukaan koventamisperuste tuomiolle.

Samanlaisia rikoksia jo 1990-luvulla

Kallio on tuomittu kymmenien poikien hyväksikäytöstä ainakin kolme kertaa aiemminkin.

Ensimmäinen tuomio on jo vuodelta 1996. Kahdella viimeisellä kerralla hän näyttää jatkaneen lasten hyväksikäyttöä pian vankilasta vapauduttuaan.

Vuonna 2009 mies tuomittiin neljän vuoden vankeuteen lukuisista lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä vuosina 2005–2008. Suurin osa 34 uhrista oli tekoaikaan 12–15-vuotiaita.

Myöhemmästä tuomiosta ilmenee, että hän syyllistyi lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön seuraavan kerran vain kuukauden päästä päästyään ehdonalaiseen.

Viimeisin käräjätuomio tuli vuonna 2012 raiskauksista ja lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista.