Kotimaa

Matti Nykäsen ympärillä pyörineet hännystelijät odottivat sopivaa tilaisuutta – ex-manageri: ”Menetti rahaa erinäisille hyväksi­käyttäjille”

rac

Julkaistu:

Usein kuuli sanottavan, että Matti Nykänen kilpaili taloudellisessa mielessä väärällä vuosikymmenellä.
Totta on se, että jos nelinkertaisen olympiavoittajan menestyskausi olisi siirretty 1980-luvulta esimerkiksi 2000-luvulle, hän olisi tienannut hyppäämällä miljoonia enemmän. Maanantaina menehtynyt mäkihyppylegenda olisi tienannut miljoonia euroissa, eikä enää ”kituuttaen” miljoonia markoissa.

Nykäsen menestyskulku oli ällistyttävä. Huippuvuosinaan 1982–1988 jyväskyläläislähtöisen veijarin voi nähdä liitäneen 4–5 vuotta putkeen maailmancupin palkintopallille. Hän sijoittui vuonna 1991 päättyneellä aktiiviurallaan yhteensä 76 kertaa kolmen parhaan joukkoon. Kaudella 1987–1998 Nykänen voitti lähestulkoon kaikki kisat. Yhteensä maailmancupin voittoja kertyi 46.

– Masan kultakaudella kisoissa ei jaettu lainkaan virallisia palkintorahoja, kun taas sittemmin hyppääjät ovat ansainneet yksittäisen maailmancupin osakilpailun voitosta 20 000 euroa tai hieman vähemmän, ja kolmaskin noin kymppitonnin, Nykäsen isähahmo ja ex-manageri Antero ”Napu” Verto sanoo.

– Jotain summia Masa sai liitolta maailmancupin menestyksestään, mutta ne jäivät vähemmistöön hänen vuosiansioistaan puhuttaessa.

Yllä olevalla videolla kunnianosoitus Matti Nykäselle Salpausselän kisoissa lauantaina.


Menestyneimmät hyppääjät saivat kasarivuosikymmenellä bonuksia välinevalmistajilta, jotkut myös starttirahoja ruskeissa kirjekuorissa. Nykäsen kohdalla sponsoritulot olivat selvästi suurin tulonlähde, ja sama tilanne oli varmasti muillakin hyppääjillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Masan sponsorisopimusten arvo oli vielä kaudella 1990–1991 jopa noin 500 000 markkaa. Yhdellä kaudella suurin yksittäinen sponsori maksoi 300 000 markkaa, selvittää Verto. Verto ei nostanut itselleen markkaakaan tekemistään sopimuksista.

Nykäsen managerina hääri jonkin aikaa myös F1-legenda Keke Rosberg, joka pystyi räätälöimään samansuuruisia yhteistyödiilejä kuin lahtelainen Verto, ellei jopa hieman suurempia. Ainakin kertaalleen Nykänen olisi yltänyt miljoonatuloihin jo pelkästään yksittäisellä diilillä. Juomajätti Pepsi nimittäin tarjosi suomalaistähdelle miljoonan markan vuosisopimusta, josta tämä kuitenkin kieltäytyi.

– Minähän en minkään limufirman mainospelleksi lähde, Nykäsen kerrotaan sanoneen.


Kaiken kaikkiaan Nykäsen voi laskea tienanneen sponsoridiileillään uransa aikana yli miljoona markkaa, mutta tuskin kahta. Nimittäin aivan kaikkia rahoja Nykänen ei saanut, koska hän sortui alkoholiin ja törttöili. Esimerkiksi kaudella 1990–1991 häneltä jäi puolet saamatta.

Säästöjä Nykäsellä ei uransa jälkeiseen elämään mitenkään mairittelevasti kertynyt, sillä leveä elämäntyyli verotti tienestejä tuntuvasti, samoin avioerot esimerkiksi Tiia Hassisesta ja Pia Hynnisestä. Liitoissa ei ollut avioehtoja.

– Rahaa Masa menetti myös erinäisille hyväksikäyttäjille. Näitä hännystelijöitä pyöri Masan ympärillä ja odotti sopivaa tilaisuutta, Rettigillä hyväpalkkaisessa pestissä ollut Verto kertoo.

– Kun rahamies sammui, aamulla hän oli hännystelijöille pelkkä sammunut tähti. Valitettavasti.


Toinen legendahyppääjä, viisikertainen Keski-Euroopan mäkiviikon voittaja Janne Ahonen kilpaili parhaat vuotensa 2000-luvulla. Parhaalla kaudellaan Ahosen arvellaan tienanneen yhteensä 400 000–500 000 euroa, mikä koostui palkintorahoista, sponsoridiileistä ja erilaisista bonuksista. Maailmancupia parhaillaan johtava Japanin Ryoyu Kobayashi on jo tähän mennessä tienannut pelkästään palkintorahoina lähes 160 000 euroa.

– Masa olisi 2000-luvulla tienannut vähintään 500 000 euroa per kausi, sillä kisojakin oli selvästi enemmän kuin 1980-luvulla. Veikkaan kyllä, että suurimmat sponsoridiilit olisivat olleet millin luokkaa, Verto arvelee.

– Masa olisi tienannut useita miljoonia euroja, mutta turha näitä on sen enempää miettiä. Masa ei hypännyt rahasta, vaan pelkästään rakkaudesta lajiin. Minä, jos kuka, tiedän sen.Tovi uransa jälkeen Nykänen tapasi Mervi Tapolan, jonka kanssa avioitui myöhemmin kahdesti. ”Tapolassa” Nykäsen kerrotaan eläneen täyshoidossa, jos kohta näinä aikoina hän alkoi hankkia leipää pöytään paitsi laulamalla, myös muunlaisilla viihdebisnestempauksilla.

Viihdetaiteilijana Nykänen hankki pääasiallisesti elantonsa aina kuolemaansa saakka. Hänen ansiotasonsa nousi kuluvalla vuosikymmenellä, vaihdellen tosin merkittävästi muutamina vuosina. Vuonna 2012 Nykänen tienasi 91 000 ja vuotta myöhemmin 242 000 euroa. Vielä vuonna ansiot olivat 191 000 euroa, mutta sittemmin ne vakiintuivat alle puoleen siitä. Vuonna 2017 legenda tienasi 79 000 ja vuotta aiemmin 86 000 euroa.

Vuonna 2014 Nykänen avioitui joutsenolaisen Pia Talonpojan kanssa. Pari asui tiettävästi Pian omistamassa omakotitalossa. Avioehtoa ei ollut.

– Viime vuosina Masalle oli tärkeintä päästä eroon erinäistä maksurästeistä, ja niistä hän myös selviytyi. Kun se päivä koitti, Masa oikein soitti ja sanoi, että on valtavan iloinen ja ylpeä saatuaan tämän taakan harteiltaan pois, Verto summaa.