Kotimaa

Pelimannin ex-hoitaja avautuu järkyttävistä ongelmista – töihin meneminen pelotti, irtisanoutui pikavauhdilla: ”Ei huvittanut jäädä katsomaan sitä touhua”

rac

Julkaistu:

Pelimanni-hoivakodin hoitaja ehti työskennellä vain muutaman päivän. Hän irtisanoutui työstään, sillä työtehtävät pelottivat häntä.
Länsi-Suomen aluehallintovirasto keskeytti perjantaina päätöksellään vajaan kuukauden ajan toimineen hoivakoti Attendo Pelimannin toiminnan väliaikaisesti.

Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen kertoi lauantaina STT:lle, että asukkaiden raskashoitoisuus pääsi yllättämään Attendon.

– Kun katsotaan peiliin, tilanne on siis se, että sinne muutti nopeassa tahdissa noin 50 asukasta neljästä eri hoitolaitoksesta. Ja he olivat raskashoitoisia, ikääntyneitä asukkaita. Tämä hoitoisuuden tarve yllätti meidät ja kun tähän yhdistetään rekrytointihaasteet, ajauduimme ongelmiin Karjalainen kommentoi.

Jo aiemmin lauantaina Kuusiokuntien seutukunnan sosiaali- ja terveyskuntayhtymän johtaja Maria-Liisa Nurmi sanoi, että Alavuden Pelimanni-hoivakodissa oli alusta asti liian vähän henkilökuntaa eikä asukkaiden huonoon kuntoon ollut osattu varautua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Nurmi kertoo, että Pelimannista on irtisanoutunut kuukaudessa noin kymmenen työntekijää. Joka työvuorossa on ollut 2–3 työntekijää liian vähän per osasto.

Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanut hoitaja kertoo olevansa yksi irtisanoutuneista.

Yllä olevalla videolla yleiskuvaa suljetun hoivakoti Pelimannin pihalta.

”Ei huvittanut jäädä katsomaan sitä touhua”

Hoitaja työskenteli hoivakodissa lopulta vain muutamia päiviä. IS sai nähtäväkseen hoitajan työtodistuksen kyseisten päivien osalta.

– Meille kerrottiin työhaastattelussa, että pääsemme töihin ikäihmisten palvelukotiin, mutta vasta ensimmäisenä työpäivänä kerrottiin, että joutuisin haastavasti käyttäytyvien osastolle töihin. Paljastui, että asiakkaina oli todella huonokuntoisia.

– Irtisanouduin, koska ei huvittanut jäädä katsomaan sitä touhua. Meitä hoitajia oli aivan liian vähän.

Attendo Pelimannissa on sekä 20 palveluasumispaikkaa ja 45 paikkaa tehostettua palveluasumista tarvitseville. Jälkimmäisessä asukkaat tarvitsevat seurantaa ja apua myös öisin. Attendo toi esiin perjantai-iltana tiedotteessaan, että Pelimanniin on muuttanut alkuvuodesta nopealla aikataululla noin 50 poikkeuksellisen huonokuntoista ja runsashoitoista asukasta.

Avin mukaan hoivakodissa oli näin ollen liian vähän henkilökuntaa ja liikaa asukkaita.

– Eivät he olisi kuuluneet kyseiseen hoivakotiin, vaan omalle osastolle sairaalaan, IS:n haastattelema hoitaja pohtii huonokuntoisista asiakkaista.

Myös Nurmi kommentoi huonokuntoisten asiakkaiden siirtämistä Pelimanniin.

– Pelimanniin on siirtynyt pitkäaikaispotilaita terveyskeskuksen vuodeosastolta ja muista tehostetun palveluasumisen yksiköistä. Tällä on pyritty siihen, että ikäihmisiä ei olisi laitoshoidossa terveyskeskuksen vuodeosastolla. Tavoitteena on ollut, että pyrimme parantaman ikäihmisten palveluita Alavudella. Mutta tässä kävi niin, että Pelimannin henkilöstö ei ole osannut varautua näin huonokuntoisiin ikäihmisiin kuin sinne on siirretty, Nurmi sanoi STT:lle.

Töihin meneminen pelotti

Haastateltavan mukaan hoitajien piti tehdä yövuorot yksin, eikä hän suostunut tähän.

– Minulla itselläni on kokemusta osastolta, josta haastavasti käyttäytyvät asiakkaat siirrettiin Pelimanniin. Sain siellä aikanaan asiakkaalta mustan silmän.

Hoitajan mukaan hän kertoi peloistaan esimiehelleen.

– Sitä ei noteerattu millään lailla. En ollut hoitajista ainoa, joka sanoi, ettei halua mennä yksin töihin.

Hoitaja ei lopulta mennyt yhteenkään yövuoroon.

Useita järkyttäviä seikkoja – hoitajien keskuudessa liikkui huhuja

Avin päätöksestä kävi ilmi useita karuja seikkoja. Tarkastuksissa todettiin, ettei henkilöstöllä ole yksikkökohtaisia lääkelupia ja osalla lääkehuollon koulutus ei ole vielä edes alkanut. Esimerkiksi torstaina iltavuorossa yhdelläkään ei ollut ollut voimassa olevaa lääkelupaa. Myös ruokaa oli liian vähän, ja iltapalan ja aamiaisen välinen aika oli liian pitkä.

– Eräs hoitaja kertoi, että he eivät ehdi kuin välttämättömät perushoidon tehtävät, esimerkiksi viriketoimintaa ja ulkoilua ei ehditä tehdä, avin päätöksestä selviää.
Aluehallintoviraston tarkastuksella saatujen tietojen mukaan toimintayksikköön on muuttanut asiakkaita ennen kuin Valvira on myöntänyt sille yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain mukaisen luvan.

Myös IS:n haastatteleman hoitajan mukaan ikäihmiset eivät saapuneet hoivakodin asukkaiksi aivan hoitajille ilmoitetun aikataulun mukaisesti.

Näin Attendo vastaa

Ilta-Sanomat pyysi Attendolta vastauksia hoivakodista pikaisesti irtisanoutuneen hoitajan väitteisiin. Attendon viestintäpäällikkö Ilona Sammaljärvi kertoo, että Attendo Pelimanniin odotettiin alun perin hieman kevyemmän tuen tarpeessa olevia asukkaita.

– Meidän käsityksemme on, että työntekijöillä oli työhön tullessaan mielikuva kevyemmän hoivan yksiköstä, mutta talossa on varsin raskashoitoisia asukkaita ja muun muassa enemmän yövalvontaa.

Koska hoivakotiin muutti nopeassa tahdissa noin 50 raskashoitoista asukasta, myös yövuoroja tuli työntekijää kohden lisää.

– Yötyö on raskasta ja osa työntekijöistä ei missään tapauksessa halua tehdä sitä. Tämä on voinut vaikuttaa irtisanoutumiseen. Työ ei siis vastannut heidän odotuksiaan.

Ilta-Sanomien haastatteleman hoitajan mukaan hän nosti esimiehensä tietoon yksin yövuoroissa työskentelemiseen liittyvän pelon, mutta tähän ei reagoitu. Attendon Sammaljärvi sanoo, että yritys on tästä pahoillaan.

– Kannustamme työntekijöitämme ilmoittamaan epäkohdista ja tähän asiaan on puututtu keskustelemalla esimiehen kanssa.

Sammaljärven mukaan Attendo Pelimannin molemmissa kerroksissa on koko ajan ollut yksi yöhoitaja eli yhteensä kaksi yöhoitajaa. Näin IS:n haastatteleman hoitajan ei olisi tarvinnut olla koko rakennuksen ainoa vuorossa oleva yöhoitaja, vaan ainoastaan yksin omassa kerroksessaan.

– Tilanne on korjattu ja Pelimannissa on nykyään yhteensä kolme yöhoitajaa.

Avin ja entisen hoitajan viittaamiin muuttoaikatauluihin Sammaljärvi vastaa sanomalla, että kaksi asukasta muutti Pelimanniin päivää ennen toimiluvan alkamista.

– Pihlajalinnan kotihoito vastasi heistä. Aluehallintovirasto on tästä tietoinen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt