Kommentti: SS-Selvitys on karua kertomaa itärintaman todellisuudesta

Julkaistu:

Kommentti
Suomalaisvapaaehtoisten osallisuus julmuuksiin oli johdonmukaista toimintaa tuhoamissodassa, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Ilmeet olivat perjantaina vakavia valtioneuvoston kanslian tilaaman SS-selvityksen julkistamistilaisuudessa Helsingin Säätytalossa. Professori Lars Westerlundin kokoama 250-sivuinen raportti avaa järkyttävän näkymän Saksan itärintaman tuhoamissodan julmuuteen.

Samassa rakennuksessa, kerrosta ylempänä, luettiin Suomen jatkosodan aikaiselle poliittiselle johdolle sotasyyllisyystuomioita vuonna 1946. Pitäisikö nyt tuomita SS-vapaaehtoisia? Ei nyt sentään. Selvityksessä nimeltä mainitut mahdolliset sotarikoksiin syyllistyneet eivät ole täällä enää puolustautumassa.

SS-miesten Veljesapu-Perinneyhdistys ry:n edustaja Mika Hakanpää arveli IS:lle, etteivät raportissa esitetyt todisteet edes pitäisi oikeuden tuomioon asti. Ehkä niin, mutta tarinat Waffen-SS:n puhtaista aseista voi raporttia lukiessa unohtaa. Laajamittaista suomalaisten osallistuminen julmuuksiin ei kuitenkaan ollut, mutta osallistumista ei voi enää valkopestä. Se oli tuossa sodassa ja henkisessä ympäristössä johdonmukaista. Natsipropaganda teki uhreita ”ali-ihmisiä”.

Pitäisikö Suomen pyytää anteeksi? Näin tähän kysymykseen vastasi kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva:

”Suomalaiset olivat yhtenä pienenä joukkona näissä tapahtumissa. Jos Suomi lähtee yksin pyytämään anteeksi, tulisi kuva, että Suomen rooli olisi ollut jotenkin erityisen keskeinen. Sitä se ei tietenkään ollut.”

Myöskään selvityksen vastaanottanut valtiosihteeri Paula Lehtomäki ei halunnut puhua anteeksipyynnöstä. Pyydetty selvitys on nyt tehty, eikä valtiovallan taholta ole Lehtomäen mukaan tulossa jatkotoimia.

Nuorteva mainitsi tässä yhteydessä myös sanan ”ajopuu” tarkoittaen ehkä sitä, että käskyjä totelleet suomalaiset kulkivat vähän niin kuin tahdottomina SS:n sotakoneiston mukana, ja saksalaisten käskyvallassa, Kaukasukselle ja takaisin. Käsite tuli kauan sitten kuuluisaksi teoriasta, jonka mukaan Suomi ajautui historian virran mukana jatkosotaan. Ajopuuteoria on kumottu jo kauan sitten, eikä professori Mauno Jokipiin ajatus puhtain asein taistelleesta epäpoliittisesta ”panttipataljoonastakaan” enää oikein pidä vettä.

SS-selvityksen julkistamistilaisuudesta jäi lievä villaisella painamisen maku, sillä selvityksestä laadittu tiedote oli kielenkäytöltään varovainen eikä maininnut yksilöityjä tapahtumakuvauksia – raportissa niitä kyllä on. Selvityksen sisältö on uskottavaa tekstiä ja niin tarkkaa kuvausta kuin mahdollista.

Raportista meni tietoa myös suoraan Venäjälle – paikalla oli naapurimaan television kuvausryhmä. Venäjällä on tahoja, joiden intresseissä on saada muut maat pesemään likapyykkiä sotarikoksista ja yhteyksistä natsi-Saksaan. Se herättää Venäjällä isänmaallisia tunteita ja korostaa puna-armeijan sankaruutta toisessa maailmansodassa. Neuvostoliiton likapyykkiä ei Venäjällä pestä.

Kahden diktaattorin, Hitlerin ja Stalinin, yhteenotto oli kuitenkin niin brutaali ja häikäilemätön, että siitä on puhtautta turha etsiä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt