Uusi hoivakotikohu järkyttää Alavudella: ”Alusta asti epäilty, mitä siitä tulee” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uusi hoivakotikohu järkyttää Alavudella: ”Alusta asti epäilty, mitä siitä tulee”

Julkaistu: 9.2.2019 16:13

– Talo oli niin hieno ja kaikki oli niin uutta. Kauhealta tuntuu, että tässä näin kävi, kertoo Pelimannin naapurissa asuva 88-vuotias rouva IS:lle.

Hoivakoti Pelimannin naapurissa asuva Antti Sarvikas seurasi vaimonsa Tuulan kanssa koko viime kesän ajan komean hoivakotipytingin valmistumista. He kävivät ihmettelemässä paikkaa myös sisäpuolelta, kun siellä vain kuukausi sitten vietettiin avoimien ovien päivää.

Siinä vaiheessa kaikki vaikutti olevan vielä hyvin, mutta ei aikaakaan, kun Pelimannista alkoi kuulua kummia.

– Syöpäkerhossa meille esiteltiin vanhuspalveluita ja siinä saatiin vihiä, että talosta on irtisanoutunut muutama työntekijä. Tiesin myös, että kolme ihmistä oli kuollut. Nyt sitten on kerrottu, että kuolleita onkin kuusi.

Sarvikas on tilanteesta hyvin järkyttynyt.

– Kyllä sitä toivoo, että itse saisi nukkua kerralla pois eikä tarvitsisi lojua missään nurkissa.

Lue myös: Avin päätös Pelimannista paljastaa: Vain välttämätön perushoito ehditään ehkä tehdä – jopa saattohoidosta laistetaan

Antti Sarvikas, Alavus

Uutinen Attendon ongelmista järkytti syvästi myös muita alavutelaisia. 88-vuotias, niin ikään Pelimannin naapurissa asuva rouva kertoo kuulleensa jo kuukausi sitten, että hoivakodissa on aivan liian vähän henkilökuntaa.

– Aivan jo alkuun sanottiin, että sieltä oli lähtenyt hoitaja pois. Kyllä täällä on alusta asti epäilty, mitä siitä tulee, kun yövuorossakin on vain yksi hoitaja yläkerrassa ja yksi alakerrassa.

– Toivottavasti ei joudu sinne. Pitää yrittää pärjätä kotona niin kauan kuin vain pystyy, kertoi rouva, joka myös oli käynyt tutustumassa Pelimanniin avoimien ovien päivänä.

– Talo oli niin hieno ja kaikki oli niin uutta. Kauhealta tuntuu, että tässä näin kävi.

Attendon hoivakoti Alavudella.

Lue myös: Avin ylitarkastaja kertoo vakavista puutteista Pelimannissa: ”Kuolemantapaukset eivät olleet syy toiminnan keskeyttämiselle”

”Vaimoani on hoidettu hyvin”

Viljo Takalan Ilmi-vaimo sai paikan Attendo Pelimannista 10. tammikuuta, kaksi päivää sen jälkeen, kun uusi, upea hoivakoti oli avattu.

Matka hoivakotiin ei ollut pitkä, sillä Takalat asuvat vain sadan metrin päässä Attendo Pelimannista, tien toisella puolella.

Viljo oli toiminut viisi vuotta vaimonsa omaishoitajana, ja hoitotyö alkoi käydä 94-vuotiaalle sotainvalidille yhä raskaammaksi.

– Teimme ensimmäisen hakemuksen kesällä, mutta päätös oli kielteinen. Kriteerit kuitenkin täyttyivät ja meille luvattiin, että saamme paikan heti, kun sellainen vapautuu. Paikka vapautuikin sitten kahden päivän päästä.

Lue myös: Kuntayhtymän johtaja: Attendo ei palkannut alun perinkään riittävästi henkilökuntaa – "Joka työvuorossa on ollut 2-3 työntekijää liian vähän”

Viljo Takala, jonka vaimo on hoidossa Attendo Pelimannissa Alavudella

Viljo on käynyt vaimonsa luona usein, eikä hänellä ole ollut mitään valittamista hoidon laadusta. Tiedot hoivakodin ongelmista tulivatkin hänelle yllätyksenä, vaikka henkilökunnan määrästä olikin puhuttu ja kiistelty.

– En silti ole ollut yhtään huolissani. Olisin kyllä huomannut, jos vakavia hoitovirheitä olisi tapahtunut. Vaimoani on hoidettu hyvin, ja jopa hänen kyntensä on ehditty lakata.

Kuolemantapaukset kuitenkin mietityttävät Viljoa, samoin se, miksi ihmisiä on irtisanoutunut niin paljon.

– Yksi tuntemani naishenkilö muutti Ähtäristä takaisin Alavudelle, kun sai paikan tästä hoitokodista. Hän kuoli pian muuton jälkeen. En tiedä lähemmin, missä kunnossa hän oli.

Attendo hoivakoti Pelimanni, Alavus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?