Meren pohjassa odotti kammottava totuus – poliisin materiaali Heinon pariskunnan murhasta voi järkyttää herkimpiä

rac

Julkaistu:

Heinojen pariskunnan murha järkytti suomalaisia elokuussa 2001. Taustalta paljastui neljä nuorta poikaa ja hyytävä suunnitelma.
Täydellinen rikos. Sen neljä espoolaispoikaa, 16–18-vuotiaat, uskoivat tekevänsä. He houkuttelivat Elise ja Martti Heinon syrjäiselle kesämökille Lopen Läyliäisiin elokuisena alkuiltana 2001.

Pariskunta käveli tuliaisten kanssa mökkipolkua pitkin kuolemaan.

Poikien tarkoitus oli saada Heinot mökille ison rahasumman kanssa, varastaa rahat ja surmata pariskunta. Murhien alullepanija, nelikon ainoa täysi-ikäinen, 18-vuotias espoolaispoika oli käynyt Martti Heinon kanssa kännykkäkauppaa.

Vanhin pojista sitoutti nuorimmat tekoon tuhannen markan etumaksulla, tapporahalla.
  • Oheisella videolla näytetään keskusrikospoliisin rekonstruktio tilanteesta: yksi pojista selostaa siinä surmaillan tapahtumat. Videolla on myös poliisin kuvaamaa materiaalia etsinnöistä. Video voi järkyttää herkimpiä.
Ampuja oli nelikon nuorin, vain 16-vuotias poika. Ensin hän ampui väijyksistä Martti Heinon. Elise Heino ehti soittaa hätäkeskukseen ja sanoa, että hänen miestään on ammuttu päähän. Hätäpuhelu katkesi kesken, kun luoti rikkoi Elise Heinon kännykän.

Poika tuli Elise Heinon vierelle ja ampui kaksi kertaa, vaikka Elise Heino pyysi armoa.

 

Ei kerta kaikkiaan voinut kuvitella, että nuori poikajoukko tekee näin harkitun ja kylmäverisen teon.

Pojat pakkasivat ruumiit jääkiekkokasseihin. Kaksi pojista upotti ruumiit kasseissa mereen Espoon Suvisaaristossa.

Meren pohjasta Heinot myös lopulta löytyivät.

Teko vaikutti kylmäveristen ammattirikollisten teolta. Sen takana oli kuitenkin neljä aiemmin nuhteetonta poikaa.

– Ei kerta kaikkiaan voinut kuvitella, että nuori poikajoukko tekee näin harkitun ja kylmäverisen teon. Se tuntui loppuun asti uskomattomalta. Yksi pojista oli 16-vuotias, kaksi 17-vuotiaita ja yksi 18-vuotias. Tämä oli ensimmäinen rikos, josta he joutuivat poliisin kanssa tekemisiin. He tulivat tavallisista, hyvin toimeentulevistakin perheistä. Tuntuu ihmeelliseltä, ettei kenelläkään heistä kellot soineet eikä suunnitelmaa pysäytetty. Olihan se iso raha tuohon aikaan, tuhat markkaa nuoren miehen kädessä, mutta pieni raha, kun ajattelee seurauksia, tapauksen tutkinnanjohtajana tuolloin toiminut, nyt jo eläkkeellä oleva rikosylikomisario Harri Rahikka kertoi poliisien reaktiosta.

Ampuja tuomittiin 13 vuoden vankeusrangaistukseen ja kaksi muuta alaikäistä poikaa 12 vuoden vankeusrangaistuksiin. Nelikon ainoalle täysi-ikäiselle langetettiin elinkautinen murhasta.

Hän oli pojista viimeinen, joka astui vapauteen elokuussa 2013. Nuorimmat vapautuivat jo paljon aiemmin istuttuaan tuomiostaan reilut viisi vuotta.