Poliisia syytetään rikoksista: nainen joutui olemaan poliisi­vankilassa vuorokauden liian pitkään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisia syytetään rikoksista: nainen joutui olemaan poliisi­vankilassa vuorokauden liian pitkään

Julkaistu: 8.2.2019 16:16

Lounais-Suomen poliisilaitoksessa työskentelevää tutkinnanjohtajaa syytetään kahdesta rikoksesta.

Alle 50-vuotiasta poliisia syytetään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja tuottamuksellista vapaudenriistosta.

Epäillyt rikokset tapahtuivat Turussa toissa vuoden elokuussa. Samana päivänä, jolloin Abderrahman Bouanane puukotti ihmisiä Turussa. Hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen terroristisessa tarkoituksessa tehdystä kahdesta murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Bouananen puukotuksilla on välillinen yhteys poliisimiehen rikosepäilyihin, kertoo jutun asianomistajanainen. Nainen kertoo IS:lle, että Bouananen puukotukseen liittyvien seikkojen takia hän joutui olemaan poliisivankilassa vuorokauden pidempään kuin oli tarkoitus.

Naista epäiltiin osallisuudesta huumausainerikoskokonaisuuteen, minkä takia hänet otettiin kiinni ja passitettiin Turun poliisivankilaan.

– Kiinnipitäminen venähti neljään vuorokauteen, kun maksimi on kolme vuorokautta, jonka poliisi saa pitää kiinni ilman (oikeuden määräämää) vangitsemista.

– Se venähti oikeastaan inhimillisten erehdysten takia se mun poispääsy. Poispääsypäivämäärä ajoittui juuri siihen päivään, kun Turussa oli tämä puukotus, nainen kertoo IS:lle.

Poliisipartio ratsasi eräitä toimitiloja huumausainerikoskokonaisuuteen liittyen, ja nainen oli poliisipartion matkassa. Naisen mukaan hänet oli tarkoitus päästää vapaaksi ratsauksen jälkeen.

Poliisipartio sai kuitenkin kesken ratsauksen tiedon Turun puukotuksista.

– Se (partio) joutui lähtemään vauhdilla sinne puukotuspaikalle. Ja silloin he heittivät minut takaisin poliisivankilaan. Ja silloin siitä tuli vuorokauden pidennys, nainen sanoo.

Naisen mukaan hän pääsi vasta seuraavana päivänä pois.

Hän ei ole kertomansa mukaan pahoillaan ylimääräisestä vuorokauden pidennyksestä.

– Olen heidän (poliisien) kanssa käynyt asian läpi. Multa on kysytty, onko mulla vaateita. Mä sanoin, ettei mulla ole, koska ymmärrän, että tämä oli inhimillistä, nainen sanoo.

Nainen todettiin syyttömäksi huumausainerikoskokonaisuuteen. Naisen tarinan vahvistaa hänen juristinsa. Myös hän kuvailee tapahtunutta inhimilliseksi virheeksi. Muuten juristi kuvailee Turun poliisin toimintaa yleisluontoisesti ”hyväksi”.

Poliisin toiminnasta aloitettiin kuitenkin rikostutkinta, ja huumausainerikoskokonaisuutta johtanut tutkinnanjohtaja sai syytteen tuottamuksellisesta vapaudenriistosta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

IS tavoitti poliisimiehen, joka kiisti syytteet. Hän ei halunnut muutoin kommentoida asiaa. Tapahtumien aikaan hänen virkanimikkeensä oli rikoskomisario.

IS tavoitti myös jutun syyttäjän, mutta hän ei voinut kommentoida asiaa perjantaina. Syyttäjä ei ole perehtynyt asiaan, koska asia siirtyi hänelle toiselta syyttäjältä vasta hiljattain.

Poliisimiehen rikossyytteitä on tarkoitus käsitellä Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa ensi tiistaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?