Nyt puhuu Lapin ensimmäisen timantin löytänyt Kasper: kultaryntäyskin alkoi pikkuruisesta hipusta

rac

Julkaistu:

Aiemmin luultiin, ettei Lapissa ole timantteja. Vuonna 2018 tehty löytö osoitti käsityksen vääräksi.
Saksalainen geologi Kasper von Wuthenau teki viime elokuussa saksalaisten kultaseppävieraidensa kanssa hyvin poikkeuksellisen löydön.

Hän huomasi vaskoolin pohjalla läpimitaltaan vain 0,7 millimetriä suuren jyväsen. Se kiinnitti geologin huomion.

– En ajatellut oikein mitään. Se oli kullan kanssa vaskoolin pohjassa ja totesin, että onpa painava mineraali. Luulin, että vaskoolin pohjassa on rasvaa, johon se tarttui, von Wuthenau muistelee.

Von Wuthenaun mukaan löytöön vaikutti 30 vuoden kokemus, tarkka silmä ja vaskoolikaupalla onnea. Kullankaivaja otti löydön mukaansa ja lähetti sen Hampurin yliopiston mineralogiselle laitokselle tutkittavaksi.


Kuinka ollakaan, jyvänen paljastui Suomen kultahistorian tiedettävästi ensimmäiseksi timantiksi. Löytö kumoaa pitkään voimassa olleen käsityksen, jonka mukaan Lapista ei löydy timantteja.

– Tämä on todella, todella poikkeuksellista. Eräs toinen kullankaivaja-kultaseppä Aarne Alhonen totesi hyvin, että todennäköisyys on miljoonasosa loton päävoiton voittamisen todennäköisyydestä, sanoo Kai J. Rantanen Kullankaivajain liitosta.

Mahdollisuus siihen, että alueella on lisää timantteja on Rantasen mukaan olemassa.


– Jostakin se on lähtenyt. Oletettavasti jossakin siinä alueella – täysi mahdottomuus sanoa missä – on näitä kimberliittipiippuja, joka on timantin syntymekanismin lähtökohta.

Timantti on todennäköisesti lohkeama isommasta kiteestä. Geologian tutkimuskeskuksen Malmit ja teollisuusmineraalit -yksikön päällikkö Pasi Heino kertoo, että timantti on mahdollisesti tullut löytöpaikalle kauempaa.

– Se on voinut tulla pitkänkin matkan takaa, hän sanoo.

Heinon mukaan timantteja etsitään Suomessa lähinnä Kuhmosta ja Kaavin alueelta. Löytynyt timantti saattaa innostaa etsijöiden matkoja Lappiin. Von Wuthenau huomauttaa, että myös Lapin kultaryntäys alkoi aikoinaan mitättömästi löydöstä.

– Se oli vain 0,2 grammaa kultaa. Se synnytti koko Lapin kultaryntäyksen ja Lapin kullan tarinan. Sen löydön arvo on nykypäivänä vain noin 7 euroa, kullankaivaja sanoo.


Korjaus 8.2.2018 klo 16.39: Korjattu virheellinen kuvateksti, jonka mukaan timantti olisi ollut Suomen ensimmäinen, kun kyseessä on Lapin ensimmäinen timantti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt