Kuolleen vanhuksen kodissa odotti näky, joka ei unohdu – kalmasiivooja Marko kertoo kaunistelematta, mitä hän työssään kohtaa

Kalma-asunnoissa voi tulla vastaan lähes mitä vain. Niissä myös näkee, miten Suomessa eletään.

Kuolleiden henkilöiden kotien siivous on Marko Kotirannan työtä.

10.2.2019 14:00

Kun Marko Kotiranta astuu kalma-asuntoon eli asuntoon, jossa ihminen on kuollut, hän näkee yleensä suoraan, miten kuolema on tapahtunut.

– Ruumiista irtoaa eritteitä ja siinä kohtaa, johon ihminen on kuollut, on ikään kuin varjo.

– Yllättävän usein ihmiset kuolevat vessaan tai kylpyhuoneeseen. Vaikka asunto olisi kuinka sekaisin, kylpyhuoneet ja vessat saattavat olla viimeisiä paikkoja, joita ihminen on pitänyt edes jotenkin siistinä, Kotiranta pohtii.

Kotirannalla on takana kymmenien kalma-asuntojen siivoaminen. Hän työskentelee palvelupäällikkönä Optimasiivouksessa, joka on erikoistunut kalmasiivoukseen.

Kaikkien hermoille kalmasiivous ei sovi, eikä kaikkien siivoojien tarvitse sitä tehdä.

 Voi kestää pitkän aikaa ennen kuin kukaan löytää ruumiin. Nyky-yhteiskunnassa on ihmisiä, joita kukaan ei kaipaa.

– Minua eivät häiritse veri ja ruumiineritteet. Silloin tätä työtä ei pystyisi tekemään. Ne on hyväksyttävä osana työtä, Kotiranta sanoo.

Suojapuku ja hengityssuojaimet

Kalmasiivousta tilaavat isännöitsijät, vuokranantajat ja vainajan omaiset.

Kalmasiivousta tehdään myös asunnoissa, joissa on tehty henkirikoksia.

Työhön kuuluu usein koko asunnon tyhjentäminen. Haju on tarttunut irtaimistoon, joka menee suoraan kaatopaikalle.

– Ihan sokkona ei mennä paikalle. Ruumis on tietysti viety pois ja viranomaiset ovat käyneet paikalla ennen kuin me astumme kuvioihin. Saamme lyhyen alkuinformaation, mitä asunnossa on luvassa, Kotiranta kertoo.

Usein kalma-asunnoissa on voimakas haju, joka on lähtöisin mädäntyneestä ruumiista. Lisää hajua lähtee ruumiinnesteistä. Kun ihminen kuolee, lihakset rentoutuvat, ja ulosteet, virtsa ja muut nesteet valuvat ulos.

Jos ruumis on asunnossa pitkään, hajut tulevat jo rappukäytävään. Kesähelteellä tämä tapahtuu nopeammin.

– Kalma-asunnoissa tarvitaan koko vartalon peittävä suojapuku ja hengityssuojaimet, koska siivoamisessa käytetään myös voimakkaita kemikaaleja, Kotiranta kertoo.

 Asuntoa puhdistetaan kuivasavulla ja otsonoinnilla, jotka neutralisoivat hajuja.

Kalma-asunnossa voi olla myös kärpäsen toukkia ja ruumiskuoriaisia.

Jossakin tapauksissa ruumiinnesteet ovat valuneet lattiarakoihin ja koko lattia joudutaan avaamaan ja uusimaan.

– Haju tarttuu joka paikkaan, kuten tapetteihin ja kattoon. Asuntoa puhdistetaan kuivasavulla ja otsonoinnilla, jotka neutralisoivat hajuja. Usein seinät ja katot maalataan uudestaan. Asunto täytyy saada käyttökuntoon uusia asukkaita varten, Kotiranta toteaa.

– Nykyisen sosiaalisen median aikana on outoa, että voi olla niin yksinäisiä ihmisiä, joista kukaan ei varmista, ovatko he edes elossa, Marko Kotiranta sanoo.

Vanhuksen koti jäi mieleen

Eniten Kotirantaa mietityttää kuolleen ihmisen elämä. Asunnossa ovat yleensä paikoillaan kaikki tavarat, joista voi päätellä paljon siitä, millaista elämää vainaja on viettänyt.

– Jos vainaja on ollut päihderiippuvainen, niin silloin asunnoissa voi olla huumepiikkejä ja tyhjiä pulloja. Hän on saattanut kuolla sohvalle olutpullon ja television ääreen. Tällaisissa tapauksissa meitä varoitetaan etukäteen.

Useimmiten kuolleen ihmisen asunnossa on vastassa kaaos.

 Hän oli varmaan ollut dementoitunut, ja kenties puhelinmyyjät olivat käyttäneet häntä hyväksi.

Kotirannan mieleen on jäänyt asunto Länsi-Helsingissä, jossa menehtyneen vanhuksen asunto oli täynnä erilaista rojua.

– Hän oli hamstrannut tavaraa, ja kaikki roskat oli viemättä pitkältä ajalta. Hän oli varmaan ollut dementoitunut, ja kenties puhelinmyyjät olivat käyttäneet häntä hyväksi, sillä asunnossa oli paljon avaamattomia postimyyntituotteita. Sitä asuntoa kun siivoaa, niin siinä on aikaa miettiä, millaista elämää vainaja on elänyt. Se on usein hyvin surullista, Kotiranta kertoo.

Kalma-asunnot kertovat, miten Suomessa eletään. Etenkin iäkkäämmän vainajan asunnosta voi usein nähdä, että tämä on eläessään ollut yksinäinen.

– Voi kestää pitkän aikaa ennen kuin kukaan löytää ruumiin. Nyky-yhteiskunnassa on ihmisiä, joita kukaan ei kaipaa. Nykyisen sosiaalisen median aikana on outoa, että voi olla niin yksinäisiä ihmisiä, joista kukaan ei varmista, ovatko he edes elossa, Kotiranta päivittelee.

Itsemurhan tehneet usein löydetään nopeasti, sillä he jättävät viestejä, joissa kertovat suunnitelmistaan. Sen sijaan päihteitä käyttävissä seurueissa ei aina osata huolehtia kaverista, ja ruumis voi olla asunnossa pitkäänkin.

– Joskus on saattanut olla päihteitä käyttävä porukka, josta yksi on menehtynyt ja muut ovat sitten poistuneet asunnosta ja jättäneet ruumiin sinne yksin. He ehkä ovat olleet niin sekaisin, etteivät ole edes ymmärtäneet tapahtunutta tai sitten ei yksinkertaisesti ole kiinnostanut kaverin kohtalo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?