Lumihangesta löytyneen vanhuksen tapauksesta ei rikosilmoitusta – professori: keskeistä on, tiesikö hoitokodin henkilökunta asukkaan hengenvaarasta?

Julkaistu:

Rikosoikeuden professorin mukaan tapauksessa keskeistä on, tiesikö hoitokodin henkilökunta asukkaan mahdollisesta hengenvaarasta.
Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona Ritva Riikosesta, joka löysi miehensä kanssa Helsingin Munkkiniemessä hangessa makaavan iäkkään vanhuksen. Ohuisiin sisävaatteisiin pukeutunut vanhus oli kadonnut läheisestä Saga-hoitokodista.

Saga Care on osa Esperi Care -konsernia. Esperi Caren vt. toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi kommentoi keskiviikkona markkinointipäällikkö Jasmin Ellikin välityksellä, että tapaus ei ole tapahtunut Saga Munkkiniemessä.
Torstaina Pirttijärvi kuitenkin myönsi, että vanhus oli karannut juuri Saga Caren toimipisteestä Munkkiniemestä.
Helsingin poliisin päivystävä tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Kanth kertoo tapauksen tulleen poliisin tietoon vasta median kautta.

Kanthin mukaan tapauksesta ei ole tehty rikosilmoitusta, eikä se täytä poliisin tietojen mukaan rikoksen tunnusmerkkejä.

– Ei ole edellytyksiä epäillä ketään rikoksesta näillä tiedoilla, Kanth sanoo.

Palvelutaloa ei siis voi epäillä heitteillepanosta?

– Ei voi tämän jutun perusteella epäillä ketään heitteillepanosta. Eiväthän vanhukset minkään hoitolaitoksen vankeja ole, rikoskomisario sanoo.

– Toki he pääsevät liikkumaan ja vanhuksia katoaa kuten lapsiakin katoaa hoitajiltaan, hoitopaikasta sekä kotipaikasta riippumatta.

Olennaista vaaran tiedostaminen

Rikosoikeuden professori Minna Kimpimäki Lapin yliopistosta huomauttaa, että Saga-hoitokodin kaltaisen yksityisen palvelutalon henkilökuntaa eivät sido samat velvollisuudet kuin suoraan valtion alaisuudessa toimivia virkamiehiä.

Huolimattomuustapauksissa valtion työntekijä voi syyllistyä virkarikokseen. Yksityisen tahon työntekijällä puolestaan rikokseen syyllistyminen vaatii joko tahallista toimintaa tai hoitokodin asiakkaalle aiheutunutta vammaa, joka ei ole vähäinen.

Rikos voi olla kyseessä myös, jos työntekijä on törkeällä huolimattomuudella aiheuttanut henkilölle vakavan hengen tai terveyden vaaran.

Kimpimäen mukaan Saga-hoitokodin tapauksessa keskeistä on, tiedostiko henkilökunta asukkaan vaarallisen tilan.

– Heitteillepanosäännöksessä on olennaista, että ketään ei saa jättää avuttomaan tilaan, mutta se edellyttää tahallisuutta, professori avaa.

– On selvää, että tehtäväksi ottamisen kautta henkilökunnan on huolehdittava näistä vanhuksista. Heitteillepanon tunnusmerkkien täyttymiseksi henkilökunnan olisi pitänyt olla tietoinen, että asiakas on vaarallisissa olosuhteissa, esimerkiksi pakkasessa huonosti pukeutuneena, Kimpimäki sanoo.

Vanhuksen löytäneen Riikosen mukaan miehen katoamisesta oltiin tietoisia hoitokodissa.

Helsingin poliisista kerrottiin tiistaina Ilta-Sanomille, että hätäkeskus on saanut yöllä ilmoituksen kadonneesta henkilöstä. Tehtävä ei ehtinyt kuitenkaan mennyt poliisille asti, sillä hätäkeskukselle oli ilmoitettu pian ensimmäisen ilmoituksen jälkeen, että henkilö oli löytynyt.