Seppo rakentaa työkseen huikeita teoksia lumesta – kannustaa kaikkia kokeilemaan, mutta varoittaa yhdestä asiasta: ”Vaarallista hommaa”

Julkaistu:

Seppo Mäkisen näpit ja ideat ovat olleet pelissä monissa näyttävissä lumirakennelmissa. Lumirakentamisen asiantuntija vinkkaa, kuinka ottaa ilo irti nietoksista ja päästä lumitaiteilun alkuun.
Mäntsäläläinen Seppo Mäkinen tuntee lumen ja jään kuin omat taskunsa. Ammatiltaan hän on nimittäin lumi- ja jäärakentaja. Hän on suunnitellut ja rakentanut lumesta ja jäästä rakennuksia ja taideteoksia sekä Suomeen että ulkomaille.

– Viimeksi olen ollut tekemässä Leville Northern Lights Ranchille lumikappelia, jossa toimitetaan häätilaisuuksia.

Mäkinen teki diplomityönsä vuonna 1996 valmistuneesta Kemin ensimmäisestä lumilinnasta.

– Sen jälkeen tutkin lumirakenteita ja kehitin työmenetelmiä Kemin Lumilinnassa muutamia vuosia.
  • Miten sinä olet ottanut ilon irti viime aikojen suurista lumimääristä? Lähetä kuva lumitouhuista Ilta-Sanomien toimitukseen WhatsApp-numeroon 040 660 9019, kännykän MMS-viestinä numeroon 13456, tai sähköpostitse osoitteeseen uutiset@is.fi / videot@is.fi
Mäkisen kädenjälki on näkynyt monissa muissakin suurissa lumi- ja jääteoksissa sekä rakennuksissa.

– 2000 kun Helsinki oli Euroopan kulttuuripääkaupunki, niin Senaatintorille tehtiin lumikirkko Helsingin Rakennusmestariyhdistyksen toimesta. Toimin siinä konsulttina. Lahden mm-hiihtoihin teimme myös aikoinaan lumilinnan. Jääsaunoja olen suunnitellut ja rakentanut Iso-Syötteelle useampia. Sitä on myös kehitetty niin, että se sauna oikeasti toimii, Mäkinen luettelee.


Ulkomaillakin Mäkinen on lunta ehtinyt veistellä. Esimerkiksi vuonna 2002 hän teki Yhdysvaltojen Michiganissa sijaitseviin kahteen vierekkäiseen pikkukaupunkiin tilauksesta lumirakennukset.

– Tein ne paikan päällä omin käsin paikallisen apuvoiman kanssa, hän kuvailee.

Puhelimitse lumisena lauantaina tavoitettu Mäkinen viihtyy lumen ympäröimänä muissakin kuin työn merkeissä. Haastatteluhetkellä hän kertoo olevansa suuntaamassa hiihtosuunnistuskilpailuun.

– Olen aina ollut tällainen talvilajien harrastaja. Siinä mielessä tämä lumiaihe natsasi, kun oli mahdollista tehdä diplomityö lumirakenteista.

Lumesta Mäkinen ei saa tarpeekseen. Hän rakentaa lumesta ja jäästä myös vapaa-ajalla, kotipihallaan Mäntsälässä.

– Minulla on muutama juttu mielessä, mitä kokeilen ja nikkaroin.

”Suomessa on aina vähän nähty pimeys ja talvi negatiivisina asioina”

Mäkinen haluaa innostaa ihmisiä ulos ja puuhaamaan lumen kanssa vaikka omalla kotipihalla.

– Siinä unohtuvat työasiat, kouluasiat, aika ja kaikki muukin. Siinä voi myös käyttää omaa mielikuvitusta ja luovuutta, mihin tämä yhteiskunta ei monesti muuten anna tilaisuutta arkielämässä.

Mäkinen kehottaakin ihmisiä ottamaan ilon irti lumesta, jota Suomeen on sadellut viime aikoina reippaasti.

– Meillä Suomessa on aina vähän nähty pimeys ja talvi negatiivisina asioina, niin nyt se on itse asiassa vähän päinvastoin, että se on matkailussakin alkanut kääntyä valtiksi. Sanomani on se, että käännetään tämä tappio voitoksi ja otetaan talvesta ilo irti.


Hän vinkkaa, että parasta veistosmateriaalia on pakkaslumi.

– Riittää jos otat vaikkapa muovisaavin, täytät sen lumella ja kumoat sen. Sitten annat sen kovettua pakkasessa noin 15 minuuttia. Sen jälkeen siitä voi vaikka keittiöveitsellä tai raastinraudalla tehdä kaikenlaista hauskaa.

– Jos on vaikka rumpuputken pätkä, niin se on vielä parempi. Eli putkenpätkä laitetaan maahan, ja se täytetään lumella, tampataan se ja kopautetaan vasaralla. Sitten nostetaan putki pois ja jätetään hetkeksi kovettumaan.

Lumimajojen tekemistä hän ei kuitenkaan suosittele, sillä niissä on omat riskinsä.

– Sellainen varottava sana, että lumipenkkoihin lumilinnojen tekeminen on vaarallista hommaa. Ne ovat herkkiä romahtamaan.


Mäkisen oma suosikkirakenne on suurikokoinen lumipallo, vaikka pallon tekeminen tarkasti pallon muotoisena on vaikeaa, varsinkin isokokoisena.

– Nautilo-teos oli 6 metrin kokoinen pallo. Ihan sitä ei tehty pyöriväksi, vaan vähän piti jättää maahan tukipintaa, ettei se lähde kaupungille kuljeksimaan omia aikojaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt