Nyt Esperi Care myöntää: Hoitokodista ilman ulkovaatteita pakkasyönä kadonnut vanhus oli peräisin Saga-hoitokodista

Julkaistu:

Keskiviikkona Saga Care kiisti, että Helsingissä lumihangesta löytynyt vanhus olisi karannut heidän hoitokodistaan. Nyt yhtiö myöntää vanhuksen olevan heidän asukkaansa.
IS uutisoi keskiviikkona helsinkiläispariskunnasta, joka löysi Saga-hoitokodista karanneen vanhuksen makaamasta lumihangesta Helsingin Munkkiniemessä.
Esperi Caren vt. toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi kertoi tapauksen ilmitulon jälkeen markkinointipäällikkö Jasmin Ellikin välityksellä, että tapaus ei ole tapahtunut Saga Munkkiniemessä.

Torstaina Pirttijärvi viestitti IS:n pyynnöstä markkinointipäällikkö Ellikin välityksellä, että asiaa on selvitetty lisää ja muun muassa valvontakamerakuvia on käyty läpi.

– Kyseinen henkilö oli palvelutalomme asukas. Yövuoro oli kirjannut tapahtuman toiminnanohjausjärjestelmään, mutta kirjausta ei valitettavasti ensiselvityksen yhteydessä huomattu, Pirttijärvi kertoo viestissään.

Pirttijärvi kirjoittaa, että katoamistilanteiden varalle on oma ohjeistus, joka käydään henkilöstön perehdytyksen yhteydessä läpi.

Seniorit asuvat Pirttijärven mukaan Saga-taloissa itsenäisesti omissa asunnoissaan ja valitsevat omat palvelunsa.

Palveluasumiseen kuuluu se, että asukkaat saavat tulla ja mennä oman mielensä mukaan ja paloviranomaisten mukaan ulko-ovien pitää olla auki vuorokauden ympäri.

– Meidän on perehdytettävä henkilöstömme vieläkin paremmin, ja siinä avainasemassa vastaavien tapausten estämisessä jatkossa on varhaisen puuttumisen malli. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikäli Saga Caren palvelutaloissa tarjottava itsenäinen palveluasuminen ei jostain syystä enää sovellu asumismuodoksi, pidämme omaisten kanssa hoitoneuvottelun, jossa mietitään yhdessä parasta ratkaisua asukkaan hyvinvoinnin kannalta. Mikäli asukkaalla ei ole omaisia, pidetään hoitoneuvottelu kunnan sosiaalitoimen edustajan kanssa.

Pirttijärvi kertoo, että palvelutalot eroavat hoivakodeista siinä, että hoitajien määrä on aina suhteessa asukkaiden tilaamien palveluiden määrään. Palveluasumisessa ei noudateta erillisiä hoitajamitoituksia.

– Ensiratkaisuna asukkaan omaan ulko-oveen voidaan laittaa hälytin, joka ajastetaan hälyttämään esimerkiksi yöaikaan, mikäli asukas poistuu kotoaan. Tieto hälytyksestä lähtee vuorossa oleville hoitajille. Pysyväksi ratkaisuksi tästä ei kuitenkaan ole, vaan hoitoneuvottelussa pyritään löytämään oikea ratkaisu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt