Lisää lunta jopa 25 cm – Animaatio näyttää, missä pyryttää rajuimmin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lisää lunta jopa 25 cm – Animaatio näyttää, missä pyryttää rajuimmin

Etelässä kannattaa varautua räntäsäähän.

7.2.2019 12:37

Lunta on satanut viime viikkoina Suomessa poikkeuksellisen paljon. Loppuviikosta sää lauhtuu etenkin maan etelä- ja keskiosissa, mutta lumentulolle ei näy vieläkään loppua.

Yllä olevan videon vasemmassa ruudussa näkyy sateen olomuodot: sininen=lunta, oranssi=räntää, liila=jäätävää tihkusadetta, vihreä=vesisadetta, vaalean vihreä=tihkua. Oikeassa ruudussa näkyvät lumikertymät, yksikkö cm.

Suomen päältä kulkee loppuviikon ajan päivittäin uusi, lännestä itään matkaava saderintama.

Torstain aikana koko maassa sataa lunta ainakin viisi senttiä. Etelä- ja Keski-Suomeen lumi sataa paikoittain räntänä ja sateena.

Perjantaina maan keski- ja pohjoisosassa voi sataa lunta jopa 10 senttiä. Matalapaineen synnyttämä etelänpuoleinen tuuli tuo lauhempaa ilmaa myös pohjoiseen.

Lumen tuprutus jatkuu viikonloppuna

Viikonlopun aikana Etelä-Suomeen voi sataa lunta jopa 15 senttiä. Maan keski- ja pohjoisosien kinokset kasvavat 20–25 sentillä. Pohjois-Lapissa lunta tuiskuttaa hieman vähemmän, noin 5–10 senttiä.

Laajalti Suomessa tapahtuva lauhtuminen näkyy kuitenkin lumentulossa.

– Tietysti jos on vähän vetisempää, niin vaikea sanoa tuleeko lumikertymät olemaan tarkalleen millaisia, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso sanoo.

Loppuviikon sää pysyy lähes koko maassa pilvisenä ja tuulisena. Pohjois-Lapissa saattaa viikonlopun aikana olla myös aurinkoisia pakkaspäiviä.

Viikonlopun aikana sää jatkaa lauhtumista etenkin Etelä- ja Keski-Suomessa. Tämä näkyy paikoittain heikkona ajokelinä.

– Maanteillä ja jalkakäytävillä menee varmasti hyvin liukkaaksi. Viikonloppuna kannattaa olla varovainen, jos sataa lunta jään päälle, Laakso varoittaa.

Onko sankka lumentulo vaikeuttanut elämääsi viime päivinä? Kerro siitä meille! Lähetä meille myös lumikuvasi. Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen: uutiset@iltasanomat.fi tai lähetä viesti toimituksen Whatsapp-numeroon 040 660 9019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?