Ensimmäinen luottotoimittaja loi Nykäs-ilmiön ja matkusti mukaan Matin häämatkallekin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ensimmäinen luottotoimittaja loi Nykäs-ilmiön ja matkusti mukaan Matin häämatkallekin

Matti Nykäsen ensimmäinen luottotoimittaja oli Isto Lysmä. Pohtiessaan Nykäsen suosiota jo 1980-luvulla Lysmä sanoi, että kansansuosioon Nykästä eivät nostaneet vain onnistumiset, vaan nimenomaan inhimilliset epäonnistumiset.

Isto Lysmä oli Matti Nykäsen ensimmäinen luottotoimittaja.

7.2.2019 7:55

Nyt kun mäkihyppääjä Matti Nykästä muistellaan, monessa jutussa on esitelty hänen uraansa vaikuttaneita ihmisiä valmentajista kilpakumppaneihin.

Eräs taustahahmoista on kuitenkin jäänyt vähemmälle huomiolle: viihdetoimittaja Isto Lysmä (1936–2012), Matti Nykäsen ensimmäinen luottotoimittaja.

Salliva ote totuuteen

Lysmä oli ristiriitainen persoona monesta syystä.

Asian voi muotoilla kiltisti vaikkapa näin: hänellä oli salliva ote totuuteen. Tai sitten hieman ilkeämmin, kuten eräs hänen entinen työtoverinsa murjaisi:

– Lysmän pahin painajainen on se, kun fakta tulee pimeällä kujalla vastaan.

Lysmä aloitti uransa Helsingin Sanomien urheilutoimittajana, mutta hänet tunnetaan etenkin tempauksistaan nuorisolehti Suosikissa, minne hän siirtyi 1960-luvun alussa.

Vuonna 1963 hän kirjoitti lehteen muun muassa jutun Elvis Presleyn Helsingin-vierailusta.

Kieli poskessa kirjoitetussa jutussa Lysmä kertoo viettäneensä päivän rockin kuninkaan kanssa, joka löydettiin Senaatintorilta syömästä jäätelöä. Artikkelia tehostettiin vielä kuvalla, jossa Elvis istuskelee muina miehinä Aleksanteri II:n patsaan vieressä.

Juttu ja kuvat olivat totta kai täyttä puppua. Todellisuudessa istuskelija on Lysmä itse, mutta hänen kasvojensa päälle on läntätty Elviksen naama. Näitä mainioita kuvia Helsingin Elviksestä voi ihastella esimerkiksi Suomen valokuvataiteen museon sivuilla.

Kun monta vuosikymmentä myöhemmin Suosikin tunnetuimmalta päätoimittajalta Jyrki Hämäläiseltä (1942–2008) kysyttiin 50-vuotishaastattelussa, häpesikö hän yhtäkään Suosikissa ilmestynyttä juttua, hän vastasi:

– En muista ihan sellaista, mutta kun mä olin Elvis-fani, ja Isto Lysmä teki jutun ”Elvis Helsingissä”, jossa oli Lysmän vartalo ja Elviksen pää, mä olin jopa hieman tuohtunut.

”Kuka nyt jaksaisi seurata jotain maailmanympäripurjehdusta?”

1980-luvun alussa päälle nelikymppinen Lysmä työskenteli jo Seura-lehdessä. Silloin hän solmi luottamuksellisen suhteen sensaatiomaista vauhtia urheilun huipulle kohoavaan, lähes 30 vuotta nuorempaan Matti Nykäseen.

Lysmästä tuli Nykäsen luottotoimittaja, tai pikemminkin Nykäs-kirjeenvaihtaja.

1980-luvun mittaan Isto Lysmä kirjoitti Matti Nykäsestä kymmeniä ja kymmeniä artikkeleita, joiden lopputuotteena muodostui Nykäs-ilmiö. Kuvassa Nykänen Bischofhofenissa tammikuussa 1983.

Hän seurasi Nykästä vaikka maailman ääriin saakka raportoidakseen mäkisankarin edesottamuksista: rankasta juomisesta, häistä, vauvauutisista, asumisesta ja niin edespäin. Oli Lysmä mukana Nykäsen häämatkallakin.

1980-luvun mittaan Lysmä kirjoitti Nykäsestä kymmeniä ja kymmeniä artikkeleita, joiden lopputuotteena muodostui Nykäs-ilmiö.

Tarina nuorukaisesta, jolla oli supervoimaa lähentelevä ponnistus, mutta vaikeuksia melkein kaikessa muussa.

Lysmä ymmärsi tarinan viehätyksen. Eräässä Ilta-Sanomille antamassaan haastattelussa vuonna 1989 Lysmä vertasi Nykästä suomalaisille tuttuihin Antti Rokkaan, Jukolan Juhaniin ja Lalliin.

Avainsana oli tavallisuus. Vaikka Nykänen oli yksi kaikkien aikojen suurimmista urheilijoista, hän oli riittävän tavallinen noustakseen koko kansan sankariksi.

– Matti onnistuu ja epäonnistuu muiden puolesta. Epäonnistuminen on jokaisen kohtalo. Siksi hänen vaikeuksiinsa on helppo samastua. Matti onnistuu urheilussa, mutta epäonnistuu alituiseen yksityiselämässään. Jos tilanne olisi toisin päin, ketä se kiinnostaisi?

Lysmä lisäsi, etteivät kylmän konemaiset ”juppiurheilijat” koskaan kiehdo yleisöä samanlaisella tavalla.

– Kuka nyt jaksaisi seurata jotain maailmanympäripurjehdusta. Ensin aiotaan vuosi lähteä merelle, sitten lähdetään ja ollaan vuosi merellä.

Pitkäaikainen ystävä

Vähitellen Nykäsen luottotoimittajan manttelin peri 7 päivää -lehdessä työskennellyt toimittaja Kai Merilä, joka on kirjoittanut aiheesta myös kaksi kirjaa (Matin ja minun rankka reissu, 2005; Luottotoimittaja, 2016).

Kun Lysmä kuoli 75-vuotiaana vuonna 2012, Nykänen tunnusti hänet yhä yhdeksi pitkäaikaisimmista ystävistään.

– Otan osaa hänen lähempiensä suruun. Isto oli minun pitkäaikainen ystävä toimittajapiireistä. Erittäin hieno mies. Hänen mielikuvituksellinen kirjoitustaitonsa oli vailla vertaa, kommentoi Nykänen Keskisuomalaiselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?