Ritva löysi keskellä yötä Saga-hoitokodista karanneen vanhuksen – ihmetteli miksi kukaan ei etsinyt: ”Kertoivat, että tiesivät yhden asukkaan olevan kateissa”

Julkaistu:

Helsinkiläispariskunta löysi Saga-hoitokodista karanneen vanhuksen makaamasta lumihangesta.
Helsingin Munkkiniemessä asuva Ritva Riikonen oli palannut myöhään maanantaina miehensä kanssa pitkältä ulkomaanmatkalta. Talviset maisemat ja raikas pakkassää sai pariskunnan lähtemään vielä puolenyön jälkeen kävelylle hiljaiseen Munkkiniemeen.

– Olimme kävelemässä noin kello 1.30 takaisin kotiin Koneen puiston kautta. Munkkiniemi oli täysin hiljainen, emme nähneet muita liikkeellä. Urheilukenttien kohdalla näimme kuitenkin, että lumessa liikkui jotain mustaa. Menimme lähemmäs katsomaan ja näimme, että lumessa makasi vanha mies selällään, Riikonen kertaa Ilta-Sanomille.

Riikonen arvioi, että vanhus oli iältään 80-90 vuotias. Vanhuksella oli yllään ainoastaan ohuet sisävaatteet. Miehen tohvelit olivat lentäneet jalasta ja jalkoja peittivät ainoastaan ohuet nilkkasukat. Päähinettä tai hanskoja ei myöskään Riikosen mukaan miehellä ollut.

– Mies heilutteli käsiään ja jalkojaan, eikä hän päässyt ylös hangesta.

Riikonen riensi miehensä kanssa auttamaan ja he saivat vaivoin kylmettymässä olleen vanhuksen ylös hangesta. Selvisi, että vanhus asui Munkkiniemessä Saga-palvelutalossa.

– Osasin paikallisena kysyä, että asuiko vanhus Saga-palvelutalossa. Hän vastasi että asui, mutta oli lähdössä täysin väärään suuntaan.

Pariskunta lähti taluttamaan vanhusta kohti palvelutaloa. Jyrkkä ja luminen ylämäki katkaisi kuitenkin matkan ovelle, joten Riikonen meni soittamaan palvelutalon ovikelloa ja hänen miehensä jäi vanhuksen kanssa odottamaan. Ovikelloon ei vastattu, joten Riikonen soitti rakennuksen seinässä näkyvään yöpäivystysnumeroon.

– Ovelle tuli kaksi hoitajaa. Selitin asiani ja naiset kertoivat, että he tiesivät yhden asukkaan olevan kateissa. Tunsivat hänet nimeltä.

Riikonen kertoo, että hoitajat olivat aluksi kieltäytyneet noutamasta miestä liukkaan mäen juurelta, sillä heillä ei ollut tarvittavia välineitä miehen kuljettamiseen. Poliisille soitto oli ollut yhtenä ehdotuksena.

– Sanoin heille, että mitä tässä nyt poliisia tarvitaan, haetaan nyt porukalla se vanha mies sisälle sieltä.

Toinen hoitajista lähti lopulta auttamaan Riikosta ja hänen miestään vanhuksen saamiseksi sisälle lämpimään.

– Lopuksi hoitajat kiittivät ja veivät vanhuksen sisälle. Meille tuli olo, että olimme pelastaneet ihmisen hengen.

Riikosta jäi vaivaamaan se, että kukaan ei ollut ulkona etsimässä vanhusta. Hän jäi käsitykseen, että Saga Care-palvelutalossa kuitenkin tiedettiin yhden asukkaan olevan kateissa.

– Kyllä tällainen tapaus herättää hirveitä ajatuksia. Palvelutalojen pitäisi olla kartalla asukkaidensa voinnista, ja ilmoittaa omaisille jos asukas ei sovellu enää asumaan avoimessa palvelutalossa.

Saga Care on osa Esperi Care -konsernia.

Esperi Caren vt. toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi kertoo markkinointipäällikkö Jasmin Ellikin välityksellä, että tapaus ei ole tapahtunut Saga Munkkiniemessä.

– Olemme käyneet huolella läpi tilanteen koko henkilökunnan kanssa, eikä kukaan tiedä tästä tapahtumasta mitään. Käymme parhaillamme läpi valvontakamerakuvia, mutta näyttää siltä, että tämä ei ole tapahtunut Saga Munkkiniemessä, Pirttijärvi kirjoitti keskiviikkona iltapäivällä lähettämässä viestissään.

Helsingin poliisista kerrottiin tiistaina Ilta-Sanomille, että hätäkeskus on saanut yöllä ilmoituksen kadonneesta henkilöstä.

Tehtävä ei ehtinyt kuitenkaan mennä poliisille asti, sillä hätäkeskukselle oli ilmoitettu pian ensimmäisen ilmoituksen jälkeen, että henkilö on löytynyt.

Riikonen näytti IS:lle puhelimestaan mihin numeroon hän oli yöllä soittanut noin minuutin mittaisen puhelun. IS kävi Munkkiniemessä toteamassa, että Saga-palvelutalon seinässä lukee sama yöpäivystysnumero, johon Riikonen soitti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt