Parlamentaarikot kokoontuvat Qatarissa – suomalaiset pohtivat osallistumista ihmisoikeustilanteen vuoksi

Julkaistu:

Pohjoismaat pitävät maaliskuussa ennakkokokouksen, jossa sovitaan linjauksesta ihmisoikeusongelmiin Qatarissa.
Kansainvälinen Parlamenttienvälinen liitto (IPU) kokoontuu huhtikuussa Qatarissa. Maailman rikkaimpiin valtioihin lukeutuva Qatar on tunnettu vakavista ihmisoikeusongelmistaan.

Tiistaina neuvoteltiin myös Suomen edustajien osallistumisesta Qatarin kokoukseen. Mikäli Suomi osallistuu, lähtisivät paikalle todennäköisesti IPU:n Suomen edustajat Tiina Elovaara (sin), Riitta Myller (sd) ja Kari Uotila (vas).

Kaikki edustajat kertovat Ilta-Sanomille, että osallistumisesta on käyty neuvotteluja, mutta lähtijöitä ei ole päätetty virallisesti.

Lopullinen päätös osallistumisesta tehdään vasta maaliskuussa, Pohjoismaiden välisessä ennakkokokouksessa Oslossa.

– IPU:n kokouksia on ympäri maailmaa ja esimerkiksi Venäjän, Vietnamin ja Bangladeshin yhteydessä on käyty samaa keskustelua ihmisoikeuksista. Osallistuessamme otamme kansainvälisen yhteisön kautta esiin Qatarin, ja laajemmin sen alueen, ihmisoikeustilanteen missä siirtolaistyöläisten asemaa hyödynnetään häikäilemättä, Kari Uotila sanoo.

– Olen ollut delegaation jäsenenä paikalla myös Ugandassa, jossa pantiin toimeen lainsäädäntöä homoseksuaalisuuden kriminalisoinnista. Silloinkin koko IPU:n konferenssi otti kantaa lainsäädäntöön. Näin voi pyrkiä paikan päällä vaikuttamaan tilanteeseen.

Tiina Elovaaran mukaan tiistaisessa neuvottelussa käytiin yksityiskohtaisesti läpi, mikä on sopiva tapa ottaa kantaa Qatarin tilanteeseen.

– Tänään käytiin vasta alustava keskustelu, joten en lähde asiaa tarkemmin kommentoimaan. Tilanne on haastava siltä osin, että maailmassa on monia paikkoja, missä ihmisoikeustilanne on heikko, mutta IPU:n lähtökohtana on kuitenkin globaalius, hän sanoo.

– Asian ydin on, että onko boikotointi tehokkain tapa nostaa ihmisoikeusongelmat esille, vai onko parempi nostaa ne esille paikan päällä. Tähän haemme linjaa ja mietimme, mikä toimintamalli olisi paras.

Riitta Myller kertoo, että sopiva linjaus päätetään yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa.

– Ilman muuta tämä on tärkeä asia pohtia ja sitä olemme juuri tekemässä. IPU:n kokouksessa on puheenvuorokäyttöjen mahdollisuus ja mietimme etukäteen, miten yhdessä nostamme asiaa esille muidenkin EU-maiden kanssa, hän sanoo.

Siirtolaistyöläisten painajainen

Qatarissa epätoivoinen ihmisoikeustilanne koskee etenkin Aasiasta tulevia siirtolaistyöläisiä.

Moni siirtolaisista työskentelee epäinhimillisissä olosuhteissa minimaalisilla palkoilla. Useiden raporttien mukaan Qatarissa työskentelevien siirtolaisten on luovutettava passinsa työnantajilleen tullessaan töihin.

Tammikuussa IS kertoi HJK:n hyökkääjän Riku Riskin kieltäytymisestä Suomen jalkapallomaajoukkueen otteluleirimatkasta Qatariin. Riskin päätös keräsi runsaasti myönteistä huomiota kansainvälisesti.
Qatar isännöi vuoden 2022 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut.