Sdp:n Sanna Marin vaatii hoitajamitoitusta lakiin eduskunnassa – äänesti kuitenkin valtuustossa sen pienentämisen puolesta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sdp:n Sanna Marin vaatii hoitajamitoitusta lakiin eduskunnassa – äänesti kuitenkin valtuustossa sen pienentämisen puolesta

Marin äänesti Tampereen valtuustossa hoitajamitoituksen pienentämisen puolesta.

Sanna Marin ilmoitti keskiviikkona haluavansa sitovan hoitajamitoituksen lainsäädäntöön vielä nyt istuvan eduskunnan aikana.

6.2.2019 17:38

Etenkin Sdp on ollut asiassa aktiivinen varsinkin varapuheenjohtajansa Sanna Marinin suulla. Marin ilmoitti keskiviikkona haluavansa sitovan hoitajamitoituksen lainsäädäntöön vielä nyt istuvan eduskunnan aikana.

Marinin mukaan hoitajamitoituksen kirjaamisella lakiin on eduskunnan ylivoimainen enemmistö. Sosiaali- ja terveysvaliokunta ja eduskunta ehtivät käsitellä asian vielä nyt käynnissä olevilla valtiopäivillä, Marin sanoi eduskunnan välikysymyskeskustelussa.

Marinin mukaan asiassa on kysymys vain tahdosta. Sdp:n kaavailuissa lakiin kirjoitettaisiin 0,7:n hoitajamitoitus, kun nyt laissa on vain suositus 0,5:stä hoitajasta.

Viime marraskuussa Marin kuitenkin äänesti Tampereen valtuustossa hoitajamitoituksen tiukentamisesta luopumista vastaan Sdp:n valtuustoryhmän mukana.

Tiukennukset olivat osa Tampereen kaupungin mittavia säästötoimia ja kaupunginhallituksen ehdotus. Kaupunginhallitusta johtaa Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd).

Samoin äänestivät myös kokoomuksen, vihreiden, perussuomalaisten, keskustan, kristillisdemokraattien ja Tampereen puolesta -ryhmän valtuutetut. Vasemmistoliiton valtuutetut ja Vaihtoehto Tampere -valtuustoryhmän Aarne Raevaara äänestivät tiukentamisesta luopumisen puolesta.

Tiukentamisesta luopumista esitti vasemmistoliitto ja tiukentamista puolestaan kaupunginhallitus. Äänestyksessä kaupunginhallituksen kanta voitti luvuin 56-8.

Marinin mukaan Sdp:n valtuustoryhmä oli vaatinut ryhmien välisissä talousarvioneuvotteluissa, ettei henkilöstömitoituksen laskemista 0,58 nykyiseen 0,57 olisi toteutettu.

Tämä ei pormestarikoalitiossa olevalle kokoomukselle kuitenkaan käynyt, joten esitys toteutui osana ryhmien välistä budjettisopua, Marin kertoo.

Sdp:n ikäpoliittisessa ohjelmassa esitetään 0,7:n hoitajamitoituksen lisäksi vanhusasiavaltuutetun toimen perustamista. Lisäksi Sdp:n selvittäisi tarvetta perustaa vanhusasiamiehen virkoja.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne väläytti viime eduskuntavaalien alla pitkäaikaistyöttömille työvelvoitetta ja mainitsi, että vanhustenhuollossa on paljon tekemätöntä työtä, esimerkiksi kaupassakäyntiä ja ihmisten ulkoiluttamista.

Marinin äänestyskäyttäytymisestä kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Juttua korjattu klo 17.53: Laissa on tällä hetkellä vain suositus 0,5 hoitajasta. Lisätty myös Sanna Marinin kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?