Eduskunnassa väännetään vanhustenhoidon tilasta – Sdp:n sivallus kasvottomista kapitalisteista ajoi Orpon selittelemään: ”Voi kunpa yksi luku ratkaisisi”

Julkaistu:

Kokoomus esittää valtakunnallisen hoitoisuusmittarin käyttöönottoa ja velvoittavuutta lakiin.
Sdp:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä sijaistava Sanna Marin puhui tänään keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa kasvottomista kapitalisteista ja kritisoi valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) puheita desimaaleista.

– Tänään me emme puhu desimaaleista emmekä lillukanvarsista, Me emme puhu rikkaruohoista. Tänään me puhumme ihmisistä, Marin sanoi keskustelun aluksi.

– Pidän epäkunnioittavana tapaa, jolla valtiovarainministeri Orpo on vanhustenhoidosta puhunut. Lillukanvarsista ja desimaaleista puhuminen on loukkaavaa suomalaisia ikäihmisiä, heidän omaisiaan sekä kaikkia vanhustenhoidon ammattilaisia kohtaan, Marin jatkoi.

Hallitus vastaa tänään keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa opposition välikysymykseen vanhustenhoidon tilasta.

IS seuraa suoraa lähetystä täällä.

Koko oppositio vaatii hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Marin muistutti, että hoitajamitoituksella on eduskunnan ylivoimainen enemmistö. Myös keskusta ja siniset ovat kertoneet tukevansa ajatusta.

Kokoomus epäilee

Kokoomus on ainoana puolueena epäillyt hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin, ja aiheuttanut alkaneella viikolla runsaasti hämmennystä omilla kannoillaan.

Orpo kertoi viime viikolla, ettei kokoomus kannata pelkän yhden luvun kirjaamista lakiin, sillä yksittäinen desimaali ei ratkaise ongelmaa.

Eilen tiistaina Orpo vaikutti jo taipuneen muiden puolueiden kannalle vanhustenhoidon hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin, mutta päivän päätteeksi ei sittenkään.
Marin tulkitsi tilanteen kuitenkin niin, että kokoomuksen silmät ovat vihdoin auenneet.

– Vielä viime viikolla valtiovarainministeri Orpo totesi, ettei kokoomus kannata sitovaa henkilömitoitusta. Eilen Orpo kertoi, että kokoomus on valmis sitovaan hoitajamitoitukseen ja totesi ”haluamme uuden vanhuspalvelulain ja haluamme, että hoitajamitoitus sinne kirjataan. Tämän jälkeen olemme kuitenkin lukeneet, ettei kokoomus kannatakaan numerollisen hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin.

– Mitä tarkoittaa mitoitus, joka ei ole numero, Marin kysyi Orpolta.

Orpo selitteli kokoomuksen kantaa

Orpon mukaan kaikilla puolueilla on eduskunnassa sama tavoite: hyvät palvelut ja lisää hoitajia vanhustenhoitoon.

Hänen mukaansa kokoomus katsoo, että mitoituksen tulee kuitenkin perustua todelliseen hoidon tarpeeseen.

– Voi kunpa yksi luku ratkaisisi tämän ongelman. Mutta kun se ei ratkaise, Orpo sanoi.

Orpo myös totesi, ettei nykyinen hallitus ehdi säätämään uutta lakia.

Orpon mukaan on annettava arvo niille, jotka tekevät työtä vanhusten eteen. Hän myös kuvaili viime viikkoina esille tulleita tapauksia sietämättömiksi.

– Se ei ole lillukanvarsi, mitä työtä he tekevät, hän totesi.

Oíkeusministeriössä on Orpon mukaan myös lähdetty myös selvittämään sitä, miten sanktioita vahvistettaisiin vastaavissa tapauksissa.

Kokoomuksen puheenvuoron pitänyt Mia Laiho totesi, että kokoomus haluaa, että vanhuspalvelulaki arvioidaan uudelleen, sen sisältö tarkennetaan, lain sitovuutta lisätään ja valvontaa tiukennetaan.

Puolueen mukaan lakiin tulisi kirjoittaa myös perusteet hoidettavien avun tarpeen huomioivalle hoitajamitoitukselle. Puolue esittääkin valtakunnallisen hoitoisuusmittarin käyttöönottoa ja velvoittavuutta lakiin.

Näin voidaan puolueen mukaan paremmin huomioida vanhusten yksilöllinen hoito, hoivan ja kuntoutuksen tarve. Näin henkilöstön määrä ja osaaminen voidaan kohdentaa joustavasti hoidettavien hoidon tarpeen mukaan.

Kokoomus painottaa myös, että eduskunnan oikeusasiamiehen voimavarojen lisäämisen lisäksi se kannattaa kuntien, aluehallintavirastojen ja Valviran suorittamaa valvontaa on tarpeen tehostaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) on ilmoittanut hallituksen käynnistäneen valmistelun, joka pohjustaa hallitusneuvotteluissa tehtäviä linjauksia ja vanhuspalvelulain uudistusta. Hänen mukaansa valmistelu tulee kuitenkin tehdä huolella.

Saarikko muistutti, että 0,7 hoitajamitoitus merkitsisi arviolta 4200 uuden työntekijän tarvetta ja noin 200 miljoonaa euroa välittömästi. Hyvän vanhustenhoidon elinehto on hänen mukaansa edelleen myös alan houkuttelevuus työpaikkana ja opiskelualana.

Saarikon mukaan hallitus valmistautuu tuomaan eduskunnalle pikaisella aikataululla lisätalousarvioesityksen lisäresursseista valvontaviranomaisille.