Yle: Muistisairas vanhus tukehtui luumuun – Valvira selvittää jopa 15 hoivakotiasukkaan kuolemaa

Julkaistu: , Päivitetty:

Valvira selvittää 13–15 hoivakotikuolemaa, joihin epäillään liittyvän hoitovirheitä tai laiminlyöntejä.
Hoitovirhe-epäilyt koskevat niin yksityisiä kuin julkisia hoivakoteja.

Tutkittavien tapausten määrästä tekee karumman vielä se, että pääosa tutkittavista 13–15 tapauksesta on verrattain lyhyeltä ajalta, vuosilta 2017–2018. Asiasta kertoo IS:lle Valviran ylitarkistaja Elina Uusitalo.

Hänen mukaansa osa tapauksista on edennyt myös poliisitutkintaan. Uusitalolla ei ollut tarkkaa lukumäärää tiedossa keskiviikkoaamulla.

– Poliisi tutkii rikosta ja me tutkitaan, onko ammatillisesti toimittu oikein ja onko joku toiminnassa johtanut ikävään lopputulokseen, Uusitalo selvittää.

Asiasta uutisoi ensin Yle.

Se käsittelee laajassa artikkelissa myös julkisen puolen hoivakodista tehtyä kantelua. Omaisen mukaan hänen muistisairas isänsä kuoli Salossa hoivakoti Kukonkalliossa hoitovirheen vuoksi.

Lue lisää: Kommentti: Tyhjää puhetta vanhusten auttamisesta

Oikeustieteellisen ruumiinavauksen mukaan kuolinsyy oli luumuihin tukehtuminen. Miehellä oli muistisairautensa vuoksi syömis- ja nielemisvaikeuksia, minkä vuoksi häntä piti syöttää.

Omaisen mukaan muistisairaiden osastolla oli kuitenkin esillä luumuja, joihin hänen isänsä oli päässyt käsiksi valvomatta. Ylen mukaan kukaan hoivakodissa ei huomannut tukehtumista, vaikka se tapahtui osaston päiväsalissa keskellä päivää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt