”Lumimonsteri” pääsee tositoimiin Espoossa – sulattaa 150 kuutiota lunta tunnissa: ”Alamme pöhistelemään”

rac

Julkaistu:

Espoo
Edellisinä vuosina pääkaupunkiseudulla ei ole ollut vastaavaa lumimäärää.
Jopa 150 kuutiota lunta tunnissa sulattava lumensulatuskone otetaan tänään käyttöön Espoossa ensimmäistä kertaa tänä talvena, katutuotantopäällikkö Teemu Uusikauppila vahvistaa Ilta-Sanomille.

Nykytekniikalla toimiva keltainen ”lumihirviö” polttaa jopa 400 litraa polttoöljyä tunnissa. Sen hinta on lähes 360 000 euroa.

– Laitamme sen ensin tulille tuossa meidän varikkomme lähistöllä, kun siihen on ajettu ympäristöstä lunta. Otamme siinä nyt ensitulet. Sitten huomenna tai viimeistään ylihuomenna valmistelemme pari paikkaa, joihin menisimme kaupunkimaailmaan sulattelemaan, Uusikauppila kertoo.

– Entressen sivulla Espoon keskuksessa on yksi iso paikka, johon on kasattu lähialueen lumia. Siitä lähdemme sulattamaan seuraavaksi, ja sitten katsomme, paljonko siinä menee aikaa ja paljonko sulatetaan tähän hätään. Tämä viikko menee siinä projektissa. Ensi viikolla menemme sitten Sellon luo sulattelemaan.

Kone on ollut käytössä jo parina talvena, mutta edellisinä vuosina pääkaupunkiseudulla ei ole ollut vastaavaa lumimäärää.

– Viime talvena oli jonkin verran lunta, mutta sitä ei tarvinnut juuri ajaa mihinkään meidän toimestamme. Lumimäärät olivat vielä aika maltillisia viime talvena. Nyt tänä talvena on tullut aikamoinen lumimäärä viimeisen parin viikon sisällä. Nyt otamme sen oikeasti käyttöön katualueelle ja oikeasti teemme sitä työtä, jota sillä kuuluu tehdäkin, sanoo Uusikauppila.

Alun perin laitetta oli tarkoitus päästä hyödyntämään jo viime viikolla, mutta runsas lumentulo sotki suunnitelmat. Kaikki liikenevät resurssit käytettiin lumen auraamiseen, lähisiirtoihin ja turvallisuuspuoleen.

– Kaikki koneet, jotka olen ikinä vain saanut jostakin irti, olen laittanut ne kaduille putsaamaan katuja, kun on joka toinen päivä tullut tyyliin kymmenen senttiä lunta. Tämä on ollut meillä se lykkäävä tekijä.

– Ei meillä hyvä tilanne vieläkään ole, mutta nyt meillä on mahdollisuus siihen, että saamme laitteen tulille. Pojat pistävät laitteen tulille ja alamme pöhistelemään.

Uusikauppilan mukaan koneella tehtiin jo viime talvena sulatuskykytestejä, joiden perusteella se toteuttaa hyvin pitkälti ”sen minkä lupaakin”.

– Nyt sillä on töitä ja paljon. Lumimäärä ei sinänsä ole vielä ihan kauhea, mutta se on tullut niin pienenä aikana. Jos joulukuussa olisi tullut edes osa tästä lumesta, niin meillä olisi paljon parempi tilanne.

Lumensulatuskonetta käytetään etenkin keskusta-alueilla, joilla kuorma-autoliikennettä halutaan vähentää. Alueilla, joilla liikenne aiheuttaisi haittaa ja turvallisuusriskejä, koneen hyöty on erittäin suuri.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt