Matti Nykänen on kuollut

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen on kuollut.

4.2.2019 8:18 | Päivitetty 4.2.2019 15:29

Mäkihypyn nelinkertainen olympiavoittaja ja viihdemaailman monitoimimies Matti Nykänen on kuollut. Hän oli kuollessaan 55-vuotias. Kuolinuutisen vahvisti Ilta-Sanomille mäkihyppytähden vaimo Pia Nykänen.

Nykäsen kuolemasta uutisoi ensin Seiska. Lehden mukaan Nykänen kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Matti Nykänen riemuitsi suurmäen voitosta Sarajevon olympialaisissa vuonna 1984.

Matti Ensio Nykänen syntyi Jyväskylässä vuonna 1963. Hänellä on kaksi vuotta vanhempi isosisko Tuija, josta Nykänen on puhunut julkisuudessa hyvin lämpimään sävyyn.

  • Tapasitko Matti Nykäsen? Kerro omat muistosi hänestä jutun kommenteissa tai sähköpostilla uutiset@is.fi. Otitko vuosien varrella yhteiskuvan tai muuten mukavan kuvan tai videon Matista? Lähetä kuva WhatsAppilla numeroon 040 660 9019. Lue kuvien käyttöehdot täältä.

– Tuija on erittäin herttainen ja mukava ihminen. Minulla on aina ollut tosi lämpimät välit häneen, Nykänen kertoi IS:lle keväällä 2017.

Vuonna 2016 Nykästen perheessä koettiin suuri suru, kun mäkisankarin isä Ensio menehtyi.

Seiskan mukaan Nykänen kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Nykänen nousi lajissaan maailman huipulle Oslon MM-kisoissa 1982 voitettuaan suurmäen MM-kultaa erittäin vaikeissa sääoloissa. Kaksi vuotta myöhemmin Nykänen voitti Sarajevon olympialaisissa suurmäessä kultaa ja normaalimäessä hopeaa.

  • Yllä olevalla videolla Matti Nykänen kertoo voitoistaan IS:n historiafestivaaleilla vuonna 2017.

Nykäsen uran olympiasaavutuksista merkittävin nähtiin neljä vuotta myöhemmin Calgaryn olympialaisissa 1988, jolloin hän puhdisti pöydän voittamalla kullat suurmäessä, normaalissa ja joukkuemäessä.

MM-kultamitaleita Nykänen voitti kaikkiaan kuusi, joista yksi tuli lentomäen MM-kisoista Planicassa 1985. Viimeisen kultansa Nykänen voitti kotikisoissa Lahdessa vuonna 1989. Suurmäessä tuli tuolloin pronssia.

Matti Nykänen hyppäsi veteraanien SM-kisoissa Taivalkoskella 2. helmikuuta 2008.

Selkävaivojen kiusaaman Nykäsen ura päättyi 1990-luvun alussa. Viimeisen kerran hän sijoittui maailmancupissa kolmenkymmenen parhaan joukkoon Thunder Bayn osakilpailussa joulukuussa 1990. Nykänen sijoittui sijalle 16.

Nykänen hyppäsi viimeiset hyppynsä Kajaanissa kesällä 1992, ja saman vuoden joulukuussa hän matkusti Sapporoon. Tarkoituksena oli harjoitella Japanissa, mutta lopulta Nykästä ei valittu Suomen joukkueeseen Japanin osakilpailuihin.

Mäkilegenda palasi hyppytorniin vuonna 2007 treenatakseen veteraanien MM-kisoja varten. Nykänen voitti Taivalkoskella vuonna 2008 pidetyissä kilpailuissa kultaa.

  • Alla olevalla videolla Nykänen muistelee uransa lopetusta Supertähdet-ohjelmassa. Supertähdet: Matti Nykäsen päivä esitetään Nelosella lauantaina 9.1. kello 20. Ilta-Sanomat ja Nelonen ovat osa Sanoma-konsernia.

Nykänen voitti maailmancupin kokonaiskilpailun neljästi (1983, 1985, 1986 ja 1988). Mäkiviikon kokonaisvoittoa Nykänen juhli urallaan kahdesti.

Vuoden urheilijaksi Nykänen valittiin kahdesti, vuosina 1985 ja 1988.

Matti Nykänen sai elämänurapalkinnon Suomen Urheilugaalassa Helsingissä, 15. tammikuuta 2013.

Urheilusaavutusten lisäksi Nykänen muistetaan viihteen monitoimimiehenä. Olympiavoittaja vietti takavuosina poikkeuksellisen värikästä julkisuuselämää.

Hän teki laulajana kolme täyspitkää levyä, joista uusin julkaistiin vuonna 2006. Sen jälkeen mies julkaisi yksittäisiä singlejä. Artistin suosituimpia kappaleita ovat Ehkä otin ehkä en ja Elämä on laiffii.

Nykäsen viimeiseksi keikaksi jäi tiettävästi esiintyminen Helsingin Laajasaloon vasta avatussa Pallogrilli-ravintolassa. Paikalla olleen IS:n lukijan mukaan artisti oli lavalla energinen ja hyväntuulinen.

Matti Nykäsen menestyksekkästä urasta ja värikkäästä elämästä on tehty myös elokuva, joka sai ensi-iltansa perjantaina 13. tammikuuta 2006. Aleksi Mäkelän ohjaaman Matti-elokuvan nimiroolia esittää Jasper Pääkkönen.

Matti Nykänen ja Pia saivat kutsun tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle vuonna 2015.

Nykänen oli elämänsä aikana kuudesti naimisissa, viiden eri puolison kanssa. Mervi Tapolan kanssa mäkisankari oli aviossa kahdesti.

Lapsia Nykäsellä on kahdesta aiemmasta liitosta kaksi: poika ja tytär. Lisäksi hänellä on yksi tytär näiden suhteiden ulkopuolelta.

Nykänen avioitui kesällä 2014 päivähoitoalalla työskentelevän Pian kanssa.

Pia ja Matti Nykänen asuivat Lappeenrannassa.

Matti Nykänen antoi IS:lle haastattelun vain muutama viikko sitten.

Koskettavassa haastattelussa Nykänen suri sitä, ettei saa tavata lapsenlapsiaan.

– Kyllä se on tässä vuosien varrella tuntunut tosi pahalta. Olisin aidosti halunnut nähdä lapsenlapsiani, mutta heidän vanhempansa ovat kieltäneet nämä tapaamiset. Se totta kai surettaa, Nykänen pohti haastattelussa.

Nykänen kertoi haastattelussa myös suhteestaan Piaan.

– Minulla ja Pialla menee oikein mukavasti. Tämä rakkaus on näemmä tehty kestäväksi, hän sanoi vain muutama viikko sitten.

Artikkeli päivitetty 4.2.2019 kello 08.48 Ilta-Sanomien saamalla vahvistuksella Matti Nykäsen kuolemasta. Taustatietoja päivitetty kello 10:41.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?