Ohjaaja Heidi Lindénin urakertomus muuttui mystisesti blogissa – ruutukaappaukset osoittavat muokkauksen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ohjaaja Heidi Lindénin urakertomus muuttui mystisesti blogissa – ruutukaappaukset osoittavat muokkauksen

Vuonna 2015 julkaistuun Heidi Lindénin blogihaastattelun tekstiin on tehty kaikessa hiljaisuudessa olennaisia muutoksia.

Julkaistu: 4.2.2019 7:12

Heidi Lindénin vanhasta haastattelusta katosi vuoden 2018 aikana viittaus Tisch School of Artsiin, ohjaaja Spike Leehen sekä 17-vuotiaana Taikkiin pyrkimiseen.

Ohjaaja, näyttelijä Heidi Lindénin urakertomus on muuttunut viime aikoina useilla internetin sivustoilla.

Osa muutoksista oli tapahtunut jo ennen kuin IS ryhtyi tarkistamaan Lindéniltä itseltään hänen opintouraansa tammikuussa 2019, ja osa muutoksista on tehty vasta sen jälkeen.

Lue lisää: Kommentti: Saako Metoo-sankarin erheistä kertoa? Ohjaaja Heidi Lindénin ansioluettelosta löytyy useita epäselvyyksiä

Yksi erikoisimmista esimerkeistä on vuonna 2015 julkaistu blogihaastattelu, jossa Lindén kertoo laajasti koulutuksestaan ja urastaan. Lindénin sitaatteja on muutettu tekstiin olennaisesti vuoden 2018 aikana.

Kun Lindén nousi esiin julkisuudessa elokuva-alan seksuaalista häirintää käsittelevän Metoo-kampanjan vuoksi vuoden 2017 lopulla, kyseinen blogihaastattelu oli yksi niistä, joista haettiin perustietoa silloin vielä vähemmän tunnetusta Lindénistä.

Näin Heidi Myllyniemen ylläpitämässä HullunMyllyniemi -blogissa kerrottiin Heidi Lindénistä vuoden 2018 alussa.

Tekstiin on tehty kuitenkin nyt kaikessa hiljaisuudessa olennaisia muutoksia Lindénin Yhdysvaltain-opintohistoriaan, mutta muutoksista ei mainita sivustolla millään tavalla. Artikkelin julkaisuhetkenä näkyy yhä 22. helmikuuta 2015 eikä siinä näy päivitysmerkintää.

Kun IS kysyi Lindéniltä tekstimuutoksista, hän kiisti tietävänsä mitään koko blogista. Blogin ylläpitäjä ja Lindénin haastattelun julkaissut henkilö kiisti puolestaan tehneensä itse mitään muutoksia tekstiin.

Kyseessä on taustatoimittaja-käsikirjoittaja Heidi Myllyniemen ylläpitämä HullunMyllyniemi blogi, jonne hän on haastatellut vuosien varrella useita teatteri- ja viihdealan ihmisiä, kuten näyttelijöitä, leikkaajia ja käsikirjoittajia.

Myllyniemi itse on toiminut sketsien käsikirjoittajana esimerkiksi Sähkeet Uutiskomediashow’ssa ja Jatsia & Sketsiä -salakapakkarevyyssä.

Lindénin haastatteluteksti on kirjoitettu kysymys-vastaus-muotoon. IS:llä on tallennettuna Monta rautaa tulessa -artikkeli kuvakaappauksen muodossa sellaisena versiona kuin se oli vielä keväällä 2018 löydettävissä blogista.

Yksi keskeinen kohta Lindénin sitaateista kuului tuolloin seuraavasti:

– Hain 17-vuotiaana Taideteolliseen korkeakouluun (nyk. ELO Helsinki Film School, Aalto yliopisto), mutta putosin viimeisessä vaiheessa.

Lindén kertoi tekstissä sen jälkeen hakeneensa ja päässeensä Tampereelle opiskelemaan Näyttelijäntyön laitokselle (Näty). Tampereen jälkeisistä opinnoista hänen sitaattinsa kuului seuraavasti:

– Nätyn jälkeen pääsin NYU Tisch School of Artsiin (New York University). Hain kouluun näyttelijänä, mutta eräs opettaja rohkaisi minua vaihtamaan linjaa. Halusin tietää, miten esituotanto ja kaikki muu suunnitellaan ja tehdään. Näyttelijä tulee mukaan viimeisenä eikä pääse kokemaan sitä mikä minua kiinnostaa kaikkein eniten. Kävin ohjauksen ja tuotannon kursseilla ja valmistuin maisteriksi. Ohjaajina olivat tuolloin mm. David Mamet, Philip Seymour Hoffman ja Spike Lee.

Tällä hetkellä kyseinen kohta löytyy kuitenkin hyvin toisenlaisessa muodossa HullunMyllyniemi-blogista.

Taideteolliseen korkeakouluun hakemisestaan Lindén kertoo jutun mukaan nyt näin:

– Hain lukion jälkeen Taideteollisen korkeakoulun (nyk. ELO Helsinki Film School, Aalto Yliopisto) elokuvaohjauksen linjalle, mutta putosin viimeisessä vaiheessa.

Tampereen Näyttelijäntyön laitoksen jälkeisestä opinnoista hän kertoo puolestaan tekstissä nyt näin:

– Oltuani kolme vuotta Nätyllä, hain MA-opintoihin New Yorkiin. Opiskelin ensin näyttelijäntyötä ja sen jälkeen tuotantoa. Halusin tietää miten esisuunnittelu ja kaikki muu elokuvissa tehdään. Näyttelijä tulee mukaan yleensä niin myöhään (kuvaukset), kun monet suuret taiteelliset valinnat on jo tehty. Viimeisen opiskeluvuoden opiskelin siis näyttelijäntyön lisäksi ohjausta ja tuotantoa, kunnes valmistuin teatteritieteen maisteriksi.

Näin HullunMyllyniemi -blogissa kerrottaan Heidi Lindénistä nyt.

Sitaateista on siis poistettu tieto, jonka mukaan Lindén oli 17-vuotias hakiessaan ensi kertaa Taideteolliseen korkeakouluun. IS pystyi vasta vastikään vahvistamaan Aalto-yliopiston arkistodokumenttien avulla, että Lindén oli pyrkinyt kouluun keväällä 2004, jolloin hän oli 19-vuotias.

Blogista on poistettu myös maininta New York Universityn Tisch-taidekoulusta sekä luettelo kolmesta suuresta elokuvaohjaajanimestä, joihin Lindén viittaa alkuperäisessä tekstissä opinnoistaan kertoessaan.

Tekstin vanha muotoilu loi myös suoremmin mielikuvan siitä, että Lindén oli valmistunut Nätyn jälkeen myös Tisch School of Artista.

Sekä vanhassa että uudessa tekstiversiossa teksti jatkuu Lindénin kertomuksella siitä, kuinka hän päätti kaiken tämän jälkeen hakea vielä Aalto-yliopistoon opiskelemaan elokuvaohjausta. Tässä yhteydessä Myllyniemi kysyy haastattelijan roolissa Lindéniltä näin:

– Kannattiko pyrkiä opiskelemaan ohjausta? Sinulla oli jo kaksi tutkintoa.

Viittaus ”kahteen tutkintoon”, jotka olisi siten suoritettu ennen Aalto-yliopiston opintoja, on yhä tallella myös nykyisessä tekstiversiossa.

Lue lisää: Kuka muutti Heidi Lindénin urasitaatteja? Bloginpitäjä: ”En nyt kyllä halua lähteä pohtimaan tällaisia”

Lindénillä on teatteritaiteen maisterin tutkinto Tampereen yliopistosta Nätyltä vuodelta 2008, mutta NYU Tisch School of Arts ei ole löytänyt hänen opinnoistaan mitään mainintaa kortistoistaan.

Kysyttäessä Lindén tarkensikin IS:lle suorittaneensa Tampereen yliopiston maisteriopintojen vuonna kursseja Atlantic Theatre Companyssä. Atlantic Acting School ei myöskään ole löytänyt Lindénistä merkintöjä omista rekistereistään, mutta koulun mukaan on silti mahdollista, että Lindén on suorittanut heillä joitakin osa-aikaisia opintoja.

Aalto-yliopistossa Lindén on suorittanut taiteen kandidaatin tutkinnon (BA) elokuvaohjauksessa 2017.

Useissa julkisissa Lindénin CV-tiedoissa on annettu erheellisesti ymmärtää hänen valmistuneen Aallosta maisteriksi (MA), vaikka hänellä on vain osa maisterinopinnoista tehtynä.

Syksyllä ilmestyi Lindénin toimittama Metoo vallakumous -kirja (Like). Kirjaa varten Lindén keräsi yli 150 naiselta kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä ja vallankäytöstä elokuvamaailmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?