Pääkirjoitus: Keskustalla taas totuuden hetki – puolue saattaa tippua viidenneksi suurimmaksi

Keskusta haki viikonlopun vaaliavauksessaan vauhtia purjeisiinsa haastavassa tilanteessa. Jos gallupkierre ei muutu, keskusta saattaa pudota vaaleissa viidennelle sijalle, Ilta-Sanomien pääkirjoituksessa todetaan.

Keskustan väki vietti vaaliavausviikonloppua perinteisellä vaaliristeilyllä. Kuvassa Hannakaisa Heikkinen, Juha Sipilä ja Katri Kulmuni.

| Päivitetty

Keskustan aktiivit kävivät viikonloppuna hakemassa vauhtia kevään vaalityöhön vaaliristeilyltä. Puolueen onkin syytä saada tuulta purjeisiinsa, sillä keskustan kannalta tilanne ei totisesti hyvältä näytä. Tuoreimman Alma-median gallupin mukaan puolueen kannatus on vain 14,4 prosenttia.

Kirvelevää keskustan kannalta on, että hallituskumppani kokoomuksen kannatus nousee, mutta keskustan laskee. Keskusta on aina ottanut takkiinsa hallitusyhteistyöstä kokoomuksen kanssa.

Surkein muisto on eduskuntavaaleista 2011. Tuolloin Matti Vanhasen ja Mari Kiviniemen vetämien hallitusten jälkeen keskustan kannatus jäi 15,8 prosenttiin ja puolue menetti 16 kansanedustajan paikkaa. Nyt tilanne on keskustan kannalta vieläkin pahempi. Keskustan sisällä pelätään, että kannatus voi tippua jopa 13 prosentin tasolle.

On täysin mahdollista, että keskusta on vaalien jälkeen vasta viidenneksi suurin puolue. Vihreät ja perussuomalaiset saattavat ajaa keskustan ohi. Sinnittelevästä keskustasta on puhuttu vuosikymmenien ajan auringonlaskun puolueena. Nyt profetia kannattaa ottaa jo aika lailla tosissaan.

Tilanne on kummallinen. Juha Sipilän (kesk) vetämä hallitus on saanut työllisyyden ja talouden kasvuun, mutta keskustan kenttä ikään kuin häpeää puolueensa saavutuksia ja hedelmät hallituksen saavutuksista satavat ja niiden annetaan sataa kokoomuksen laariin.

Viime viikolla kärjistynyt keskustelu vanhustenhuollosta saattaa muuttaa tilannetta – tai sitten ei. Joka tapauksessa keskusta käytti tilanteen heti hyväkseen ja vaatii perhepoliittisessa ohjelmassaan, että lakiin kirjataan hoitajamäärän nostaminen 0,7 hoitajaan vanhusta kohden. Kokoomus on ainoana puolueena tätä vastaan.

 On täysin mahdollista, että keskusta on vaalien jälkeen vasta viidenneksi suurin puolue.

Kokoomus näyttäytyykin poliittisessa valossa kylmänä puolueena terveysfirmakytköksineen, mutta vanhusten hoitoon liittyvä kannatusmuutos näkyy vasta tulevissa gallupeissa.

Keskusta yrittää tehdä viime metreillä minkä pystyy. Vaaliavauksessaan keskusta ilmoitti käyttävänsä 600 miljoonaa euroa perusturvan parantamiseen ja 400 miljoonaa kasvu-, kehitys- ja koulutusinvestointeihin. Ykköstavoite on takuueläkkeen korottaminen sadalla eurolla noin 900 euroon.

Vaalit ovat kuitenkin pitkälti myös mielikuvapolitiikan tulos. Sillä rintamalla keskusta on hoitanut leiviskänsä huonosti, minkä tien päässä on selkeä reitti: Keskustan johtoon messiaana nostettu Juha Sipilä joutuu tekemään tilaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle.

Keskustalla on rökälemäisten vaalitappioiden jälkeen ollut aina suorastaan ihmeellinen kyky nousta uudelleen eloon. Usein se on tapahtunut puolueen sisäisen ideologisen keskustelun kautta, niin sanottuna paluuna juurille, Santeri Alkion köyhän asiaa hoitamaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?