Matkustajat riensivät apuun – InterCity-juna törmäsi kaivinkoneeseen Parkanossa

Julkaistu:

Matkustajajuna törmäsi lunta puhdistaneeseen kaivinkoneeseen noin 180 kilometrin tuntinopeudessa. Henkilövahingoilta vältyttiin.
Helsingistä lähtenyt InterCity-juna törmäsi kiskopyöräkaivinkoneeseen lähellä Parkanon asemaa sunnuntaina alkuiltapäivällä. Matkustajat auttoivat junan henkilökuntaa, kun tietoja oli vielä vähän.

Ennen kello yhtä sattuneessa onnettomuudessa InterCity 23 -juna törmäsi lumitöissä olleeseen kiskopyöräkaivinkoneeseen noin 180 kilometrin tuntinopeudella.


Sisä-Suomen poliisilaitoksen tilannekeskuksen mukaan matkustajat, henkilökunta ja sekä junan että kaivinkoneen kuljettaja selvisivät onnettomuudesta vammoitta.

Lähellä Parkanon asemaa sijaitsevalla onnettomuuspaikalla oli useita pelastuslaitoksen yksiköitä Parkanosta, Kihniöstä, Ikaalisista ja Hämeenkyröstä. Päivystävä palomestari Teemu Turtonen Pirkanmaan pelastuslaitokselta kertoo, että ensimmäisenä paikalla oli lääkärihelikopteri.

– Onnettomuus sattui, kun juna törmäsi kaivinkoneeseen. Se on vielä epäselvää, että miksi kauha oli kääntynyt junan tielle. Helikopteri oli jo valmiiksi ilmassa, joten se oli ensimmäisenä perillä.


Yksi matkustaja otettiin Turtosen mukaan tarkistukseen. Junan kuljettaja oli puolestaan järkyttynyt. Henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin.

Ilta-Sanomien tavoittamien matkustajien mukaan suurin osa matkustajista jäi törmäyksen jälkeen junan sisäpuolelle odottamaan. Matkustajien joukossa olleet terveydenhuoltoalan ammattilaiset auttoivat luvan saatuaan henkilökuntaa.

– Meitä oli useampi terveydenhuollon ammattilainen henkilökunnan apuna. Meitä ei onneksi tarvittu, eräs apuna ollut matkustaja kertoo IS:lle.

Tampereelta junaan noussut Tiia Paavilainen seurasi vierestä, kuinka osa matkustajista lähti auttamaan junan henkilökuntaa. Hän kertoo tunteneensa ja arvanneensa, että törmäys saattaisi pysäyttää junan.

– Olin itse lukemassa ja tunsin, kuinka juna törmäsi. Ajattelin, että juna pysähtyy, mutta siinä meni vielä jonkin aikaa. Sitten tämä pysähtyi, ja ihmisiä alkoi mennä ulos, Paavilainen kertoo.

Törmäys kiskopyöräkaivinkoneeseen oli Paavilaisen arvion mukaan voimakas.


– Olen ollut itse junassa, kun ihminen on jäänyt alle. Törmäys oli hiukan sitä kovempi – mutta ei mikään kauhea.

VR:n viestintäpäällikkö Mira Linnamaa kertoi pian onnettomuuden jälkeen, että junan veturi vaurioitui törmäyksessä. Juna saapui Parkanoon Helsingin suunnasta.

– Helsingistä Ouluun matkalla oleva InterCity 23 (IC 23) törmäsi Parkanon kohdalla koneeseen, joka on ollut tekemässä lumitöitä, Linnamaa kertoi pian onnettomuuden jälkeen.

Matkustajat lähtivät törmäyksen jälkeen, alkusäikähdyksestä selvittyään, liikkumaan junan sisätiloissa. Osa odotti lisätietoja paikoillaan, niin myös Tiia Paavilainen.

– Me emme päässeet sisältä minnekään. Ihmisiä näytti menevän ravintolavaunuun. Tuntui, että se koko ravintolavaunu varmaan tyhjenee ruoista, Paavilainen toteaa.

Matkustajien mukaan sähkönkäyttöä rajoitettiin junassa pian onnettomuuden jälkeen.

Matkustajat joutuivat odottamaan uutta veturia onnettomuuspaikalla. Juna lähti uudestaan liikkeelle yli neljä tuntia aikataulusta myöhässä noin kello 15.40.

VR:n mukaan törmäys vaikutti onnettomuusjunan lisäksi kolmen muun IC-junan aikatauluihin. IC 43 -juna Helsingistä Vaasaan oli noin tunti ja 49 minuuttia, IC 48 Vaasasta Helsinkiin noin 55 minuuttia ja IC 25 Helsingistä Ouluun noin 50 minuuttia myöhässä.