Pikkupyykin pesu 79 €/kk, lääkkeiden anto 5 €, siivous 38 €/h... tällaisia lisähintoja vanhuksilta voidaan periä hoivakodeissa

Vanhusten hoivakotien erilaisista lisäpalveluista tulee lasku. Monella yksittäisellä aputoimenpiteellä on oma hintansa.

3.2.2019 9:00 | Päivitetty 3.2.2019 10:59

Vanhusten hoivakotien vessapaperirullat ovat olleet suuri puheenaihe sen jälkeen, kun Seura-lehti keskiviikkona uutisoi, että jopa muistisairaalta vanhukselta on peritty Esperi Careen kuuluvan Saga Caren palvelutalossa 15 euron lisämaksu pelkästä vessapaperirullan vaihdosta. Ilta-Sanomat tavoitti torstaina Esperi Caren vt. toimitusjohtajan Heini Pirttimäen, jonka vastausten perusteella tällainen todella on mahdollista.

Mistä muista palveluista vanhusten hoivakodeissa joutuu maksamaan lisähintaa? Mitä palveluja jää peruspalvelupakettien ulkopuolelle? Kuuluvatko tukisukkien vaihtamiset tai vessaan saattamiset perus- vai lisäpalveluihin?

Esitteet ja nettisivut maalailevat kauniita kuvia palvelukodeista, joissa vanhus saa olla yksiössään kuin kotonaan turvan ja palveluiden ympäröiminä. Onnellisia kuvia paljon vaikeampaa on tehdä tarkkaa hintavertailua siitä, mitä vanhuksen asuminen palvelukodissa maksaa.

Hinta riippuu tarvittavan hoidon tasosta ja asuinpaikkakunnasta, mutta useimmiten kokonaishinta liikkuu 3 000–5 500 eurossa kuukaudessa.

Monet palveluntarjoajat eivät mainosta hintojaan avoimesti, vaan niitä pitää kysyä erikseen. Joissakin hoivakodeissa tehostettu hoivapalvelu kattaa kaikki luokitellut lisäpalvelutkin, toisissa se taas ei välttämättä sisällä kuin turvarannekkeen.

Monissa peruspalvelupaketti sisältää mm. asumisen, ruokailun ja lääkkeiden annostelun, mutta lisähintaa voi joutua maksamaan esimerkiksi liinavaatteiden vaihdosta.

Lue lisää: Tästä syystä wc-paperirullan vaihto voi maksaa 15 euroa – nyt puhuu Esperi Caren vt. toimitusjohtaja

IS selvitti kahden palvelutalon – lahtelaisen Johanna-kodin ja helsinkiläisen Saga Helapuiston – lisäpalvelukäytännöt ja -hinnat. Vessassa käyttäminenkään ei välttämättä ole ilmaista.

Johanna-kodissa tehostettu hoivapalvelu kattaa myös lisäpalvelut, kun taas tuettu hoiva vain peruspalvelut. Tuettuun hoivaan turvautuneet voivat joutua maksamaan lisähintaa mm. pikkupyykin pesusta, ruoan toimituksesta huoneistoon, tukisukkien ja vaippojen vaihtamisesta, vessassa käyttämisestä ja erikoisruokavaliosta.

Pikkupyykin pesu maksaa 79 euroa kuukaudessa. Ruoan toimitus huoneeseen maksaa kolme euroa.

Säännöllisesti toistuville lisäpalveluille on Johanna-kodin palveluvastaavan Risto Aaltosen mukaan kolme hintakategoriaa: ykköstason palvelu tarkoittaa yhtä tai kahta päivittäistä hoitokäyntiä vanhuksen asunnossa, kakkostason yleensä kahta tai korkeintaan kolmea käyntiä ja kolmostason kolmea tai useampaa kertaa. Ykköskategoria maksaa 119 ja kolmonen 390 euroa kuukaudessa.

– Jos asukkaan vaippoja joudutaan vaihtamaan säännöllisesti, kuten näissä tapauksissa yleensä joutuu, se käytännössä tarkoittaa kakkos- tai kolmostason lisäpalveluhintaa kuukaudessa, Aaltonen kertoo.

– Hintataso on yleensä tämä samainen, kun vanhusta esimerkiksi joudutaan käyttämään vessassa päivittäin tai pesemään hänen hampaansa säännöllisesti. Tukisukat vaihdetaan yleensä kahdesti päivässä, ja se tarkoittaa pientä toistuvaa apua, toisin sanoen 119 euroa kuukaudessa.

Lue lisää: Esperi Carella työskennelleet kertovat: bonuksia jaettiin penninvenytyksestä, esimiehiä yritettiin vaientaa

Saga Helapuistossa lisähintaa voi joutua maksamaan monenmoisista yksittäisistä palveluista. Esimerkiksi turvahälytyskäynti vanhuksen huoneistoissa maksaa 42 euroa kerralta, tukisukkien tai liinavaatteiden vaihto puolestaan 15 euroa. Koneellisesta pyykinpesusta joutuu maksamaan 20 euroa, ja sama hinta peritään myös koneellisesta pyykin jälkikäsittelystä.

Jos vanhus tarvitsee palveluohjausta vaikkapa sosiaalietuuksien selvittämisessä, tuntitaksa on 62 euroa. Siivous on 38 euroa tunnilta, aamiainen taas 5 euroa kerralta.

– Se, mistä palveluista, maksetaan lisähintaa määrittyy sen mukaan, mistä palveluista on sovittu asiakkaan kanssa aiemmin, Pirttiharju sanoo.

Lue lisää: 20 kertomusta siitä, mitä vanhuksille oikeasti tapahtuu hoivakodeissa: ”Viranomaisille ei tietenkään saa kertoa”

Lue lisää: Kokenut sairaanhoitaja Jenni vaihtoi työpaikkaa, kun kunnallinen hoivakoti haluttiin yksityistää – ”Liian usein vanhukset elävät kuin eläintarhassa”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?