Kommentti: Saako Metoo-sankarin erheistä kertoa? Ohjaaja Heidi Lindénin ansioluettelosta löytyy useita epäselvyyksiä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Saako Metoo-sankarin erheistä kertoa? Ohjaaja Heidi Lindénin ansioluettelosta löytyy useita epäselvyyksiä

Ohjaaja Heidi Lindénin ansioluetteloista löytyy ristiriitaisia ja paisuteltuja meriittejä, mutta monen mielestä siitä olisi parempi vaieta, IS:n erikoistoimittaja Arja Paananen kirjoittaa.

Ohjaaja, näyttelijä Heidi Lindén tunnetaan Suomen Metoo-liikkeen keulakuvana. Hän on kerännyt elokuva-alan naisten ahdistelukokemuksia ja toimittanut kirjan Metoo vallankumous – Miten hiljaisuus rikottiin (Like).

2.2.2019 12:27

Sanotaan se heti alkajaisiksi: ohjaaja, näyttelijä Heidi Lindén on tehnyt tärkeää työtä nostamalla esiin Suomen elokuvamaailman seksistisiä valta- ja ahdistelukäytäntöjä.

Ilmiö on todellinen sekä elokuva-alalla että työyhteisöissä laajemminkin.

Onkin kiitettävä Lindéniä ja hänen haastattelemiaan naisia, jotka ovat uskaltaneet kertoa kohtaamastaan seksuaalisesta häirinnästä, osa Lindénin tavoin jopa kasvoillaan.

Lindén nousi laajempaan julkisuuteen lokakuussa 2017, kun hän paljasti Helsingin Sanomille omakohtaisen esimerkin pyrkimisestään 17-vuotiaana opiskelijana elokuva-alan kouluun Suomessa. Lindén kertoi pudonneensa tuolloin pääsykokeiden viimeisessä vaiheessa ilman selityksiä, mutta sitä ennen oli sattunut välikohtaus, jossa yksi valitsijaraadin miehistä oli yrittänyt houkutella Lindéniä ryhmäseksiin.

Yksityiskohta on ehkä pieni – eikä se tietenkään oikeuta ketään yhtään mihinkään – mutta Lindén ei ollut pyrkiessään 17-vuotias.

Aalto-yliopisto löysi kateissa olleet arkistodokumenttinsa vasta vastikään ja pystyi vahvistamaan IS:lle, että Lindén todella oli edennyt elokuvaohjauksen pääsykokeiden kakkosvaiheeseen silloisessa Taideteollisessa korkeakoulussa. Ratkaisevaan kolmosvaiheeseen pääsi kuusi opiskelijaa, joiden joukossa Lindén ei enää ollut.

Pyrkiminen oli tapahtunut touko-kesäkuussa 2004. Lindén oli tuolloin 19-vuotias ja elokuvataiteen professorina oli Lauri Törhönen, jonka Lindén on sittemmin nimennyt kyseiseksi ehdottelijaksi.

Kahden vuoden heitto ikätiedoissa on kuitenkin vasta alkua Lindéniin liittyvissä epätarkkuuksissa.

Vuonna 2011 Lindén pyrki uudelleen ja pääsi opiskelemaan elokuvaohjausta Aalto-yliopistoon, jossa hän teki seksuaalista ahdistelua käsittelevän lopputyönsä Pelkoa ja inhoa naisena Suomen elokuva-alalla vuonna 2016.

Lindénin Metoo-paljastusten perustaksi sittemmin noussut työ on kandidaatinpaperi, vaikka Lindén itse kutsuu työtään ohimennen myös ”graduksi” toimittamassaan kirjassa Metoo vallankumous (Like). Lindén ei myöskään ole valmistunut Aalto-yliopistosta maisteriksi (engl. Master of Arts), vaikka tällaisen mielikuvan saa useista julkisista CV-tiedoista.

Esimerkiksi Lindénin nimelle tehdyssä LinkedIn-profiilissa kerrotaan hänellä olevan ”MA in...Directing, Aalto University, Helsinki ELO Film School”. Väite Aalto-yliopiston maisterintutkinnosta löytyy myös monilta elokuva-alan sivustoilta.

Kun IS tarkisti tietoja, Aalto-yliopisto vahvisti, että Lindénillä ei ole oikeutta esiintyä heiltä valmistuneena maisterina, sillä hänellä on Aallosta ainoastaan taiteen kandidaatin (BA) tutkinto elokuvaohjauksesta vuodelta 2017. Aalto-yliopiston maisterinopinnoista hänellä on tehtynä osa.

Heidi Lindénin nimelle tehty LinkedIn-sivusto kertoi vielä tammikuun alussa näin: MA näyttelijäntyöstä ”Theatre Academy of Finlandista”, MA elokuvaohjauksesta Aalto-yliopistosta sekä MA-opinnot elokuvaohjauksesta NYU Tisch School of Artsista.

IS:n yhteydenoton jälkeen profiilin tekstiä on muutettu. Sivuilta saa silti yhä käsityksen, että hänellä olisi maisterinopinnot tehtynä Aalto-yliopistosta ja elokuvaohjauksen opintoja Tischistä.

Nämä kaksi epätarkkaa tietoa – 17 vuoden ikä ja maisterintutkinto – voisivat tietenkin selittyä pelkkinä lipsahduksina, joiden alkulähde voisi olla myös joku muu kuin Lindén itse. Kumpikin ilmaus on kuitenkin esiintynyt useammassa kuin yhdessä paikassa, joten se poistanee satunnaisen erehdyksen mahdollisuutta.

Epäselvyydet eivät lopu tähän.

Useista julkisista lähteistä löytyy viittaus, jonka mukaan Lindén olisi tehnyt MA-tutkinnon tai Master of Fine Arts (MFA) -tutkinnon myös newyorkilaisessa Tisch School of Artsissa.

New York Universityn (NYU) yhteydessä toimiva maineikas Tischin taidekoulu on elokuvamaailman mestarihautomo, jossa ovat saaneet koulutuksensa vaikkapa sellaiset ohjaajanimet kuten Spike Lee, Oliver Stone, Ang Lee ja Woody Allen.

Kun IS ryhtyi tarkistamaan Tischiin liittyviä Lindénin opintoja, osa tiedoista oli sitä ennen kadonnut internetistä tai tietoja muutettiin yhteydenoton jälkeen.

Lindénin nimelle tehtyä LinkedIn-sivustoa editoitiin niin, että siinä lukee nyt Tischin kohdalla englanniksi muotoilu ”elokuvaohjauksen opintoja” (Directing Studies at NYU Tisch School of Arts). Vielä hetki sitten siinä oli selkeä viittaus maisterinopintoihin (MA Studies at NYU Tisch School of Arts, Film Directing).

New York University selvitti IS:n pyynnöstä Lindénin mahdollista Tisch School of Artsin tutkintoa, mutta yliopisto ei löytänyt hänestä lainkaan mainintaa rekistereistään. Myöskään pienemmistä opintosuorituksista ei löytynyt mitään tietoja.

Kun IS kysyi asiaa Lindéniltä, hän selvensi ottaneensa kursseja newyorkilaisessa Atlantic Theatre Companyssä, joka toimii hänen mukaansa Tisch School of Artsin ”alla”. Improvisaatioryhmä Äärettömän sivustolta Lindénin CV:stä löytyykin viittaus tähän oppilaitokseen: ”Atlantic Theatre Company (Näyttelijäntyön MA-opinnot), NYU, New York.”

Atlantic Theatre Companystä kerrottiin, että heidän näyttelijäkoulunsa Atlantic Acting School on itsenäinen toimija, mutta he järjestävät Tischin opiskelijoille näyttelijäntyön perusopetuksen harjoituksia. Jos kurssit on suoritettu yhteistyössä Tischin kanssa, niiden pitäisi näkyä myös New York Universityn rekistereissä. NYU ei kuitenkaan löytänyt Lindénistä lainkaan tietoja.

Atlantic Acting School ei myöskään löytänyt Lindénistä mitään mainintaa omista kortistoistaan. Koulun mukaan saattaa silti olla mahdollista, että hän olisi tehnyt heillä joitakin osa-aikaisia opintoja. Atlanticin koulussa ei ole kuitenkaan mahdollisuutta suorittaa erillistä elokuva-alan tutkintoa eikä ylipäätään maisterintutkintoa.

Lindén on todistettavasti teatteritaiteen maisteri Tampereen yliopiston Näyttelijäntyön laitokselta vuodelta 2008.

Erikseen kysyttäessä Lindén tarkensi IS:lle, että hän oli suorittanut kertomansa Atlantic Theatre Companyn kurssit Tampereen maisterinopintovuonnaan, mutta erillistä tutkintoa hänellä ei New Yorkista ole.

Whitepoint Singapore -tuotantoyhtiön sivuilla kerrottiin Heidi Lindénin suorittaneen Master of Fine Arts (MFA) tutkinnon sekä Tisch School of Artsissa että Aalto-yliopistolla elokuvaohjauksesta (ELO).

Harhaanjohtavia CV-tietoja on ollut esillä esimerkiksi Whitepoint Singapore -tuotantoyhtiön eri sivuilla, joissa Lindén on esitelty heinäkuussa 2015 näin: ”Heidi Lindén, 28, studied MFA in Film Directing both at NYU Tisch School of Arts in New York and ELO Helsinki Film School”.

Lukija saa tekstistä mielikuvan, että Lin­dén olisi suorittanut Master of Fine Arts -maisterintutkinnon sekä Tischissä että Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitoksella (ELO). Heinäkuussa 2015 Lindénillä ei ollut Aallosta valmiina edes kandidaatintutkintoa, ikää hänellä oli sen sijaan jo 30.

Myös virolaisen Pöff-elokuvafestivaalin sivuilla vuodelta 2017 annetaan ymmärtää, että Lindénillä on maisterintutkinto sekä Aalto-yliopistosta että Tischistä. ”Linden has an MA from the Theatre Academy of Finland (Acting) and from Aalto University of Arts / NYU Tisch (Directing).”

Uratiedoista löytyy muitakin epäselvyyksiä.

Pöff-elokuvafestivaalien sivuilla julkaistu Lindénin esittelyteksti kertoo Lindénin työskennelleen Los Angelesissa Groundlingsin komedia- ja improvisaatioteatterissa ”ideoiden kehittäjänä, kirjoittajana ja ohjaajana”.

Tammifest 2018 -lyhytelokuvafestivaalien sivuilla julkaistussa tekstissä Lindénin kerrotaan puolestaan työskennelleen mm. Saturday Night Livestä tunnetulla Groundlingsilla kirjoittajana parin viime vuoden ajan.

Ilta-Sanomien kyselyyn Groundlings vastasi, että Lindén on tehnyt heillä joitakin opintoja, mutta hän ei ole työskennellyt heille koskaan millään statuksella.

IS:n yhteydenoton jälkeen Lindénin nimelle tehtyyn LinkedIn-profiiliin ilmestyikin tarkennus, jonka mukaan hän opiskeli näyttelijäntyötä Groundlingsilla 2015–2017.

Lindénin mukaan hänellä on myös työtehtäviä, joihin liittyen hän on tehnyt vaitiolosopimukset, joten niistä ei siksi löydy tietoja.

Entä kuinka nämä kaikki ristiriitaisuudet ovat selitettävissä?

Kun IS tiedusteli asiaa Lindéniltä, hän antoi ymmärtää, että nettiin on voinut päätyä epäselviä ilmauksia hänestä riippumattomista syistä. Lindénin mukaan hän ei ole edes käyttänyt LinkedIniä, mutta pian puhelun jälkeen hänen nimelleen tehdyn profiilin tietoja oli muutettu.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että ainakin osassa tapauksista tietojen lähde on ollut Lindén itse. IS:llä on myös hallussaan todistusaineistoa siitä, että Lindén on antanut elokuva-alan toimijoille harhaanjohtavia tai epätarkkoja tietoja itsestään.

Kun IS ryhtyi selvittelemään Lindénin taustoja, reaktiot haastateltavilta olivat voimakkaita.

Useat varoivat sanojaan, jotta heitä ei syyteltäisi Lindénin tai koko Metoo-kampanjan kyseenalaistamisesta. Moni haastateltava pyysi vielä viime vaiheessa, että häntä ei siteerattaisi, jotta Lindénille tai hänen vaikutuspiirilleen ei tulisi aihetta pahastua.

Tohtoriksi väitellyt suomalainen tiedevaikuttaja antoi jopa ymmärtää, että hänen mielestään Lindénin opinnoilla tai käytetyillä titteleillä ei ole merkitystä eikä niiden selvittely ole tarpeen, ”sillä Heidin ansiot ovat jossain ihan muualla”.

IS oli yhteydessä Lindéniin useita kertoja tammikuussa liki kolmen viikon aikana. Hän antoi ymmärtää pitävänsä opintoselvittelyitä tarkoituksellisena yrityksenä viedä uskottavuutta häneltä itseltään ja hänen haastattelemiltaan naisilta. Todistuskopioita hän ei pystynyt lähettämään, koska paperit eivät ole juuri nyt hänen hallussaan. Haastattelukommentteja hän ei halunnut antaa.

Pöff-elokuvafestivaalin sivuilla Lindénin kerrotaan työskennelleen LA Groudlingsilla. Hänen kerrotaan myös opiskelleen näyttelijäntyön maisteriksi ”Theatre Academy of Finlandissa” ja elokuvaohjauksen maisteriksi sekä Aalto-yliopistossa että Tisch School of Artsissa.

Nykyajasta kertoo paljon se, että jotkut ihmiset, ammattiryhmät ja jopa etniset ryhmät leimataan julkisuudessa nopeasti läpeensä epäilyttäviksi, kun taas jotkut ihmiset nostetaan sankareiksi kaiken kritiikin yläpuolelle. Todellisuus on usein jotain siltä väliltä.

Julkisuudessa on puitu esimerkiksi Syyrian ”lelusalakuljettajan” Rami Adhamin ja Brother Christmas -nimellä esiintyvän Ari Koposen rahankeruuta. Adhamin todettiin rikkoneen lakeja, mutta Koposen osalta asian tutkiminen on yhä kesken. Kumpikin on silti todistettavasti myös auttanut kohteitaan.

Tiedemaailmasta on tullut esiin useita vilppejä. Takavuosina kohistiin Jari Vilénin (kok) graduun liittyneistä plagiointipaljastuksista, tuorein kohu koskee Laura Huhtasaaren (ps) gradusta löytyneitä kopioituja kohtia. Vakavista huijauksista oli kyse kahden valelääkärin – Esa Laihon ja Juhani (Ivan) Zarianovin – tutkintotodistuksissa, jotka olivat väärentäjiltä ostetut.

Tieteen pelisääntöjen noudattamisella on merkitystä myös Lindénin kohdalla.

Lindén perustaa ahdistelukertomuksensa pitkälti nimettöminä esiintyvien naisten haastatteluihin ja kertomuksiin, joita on kerrottu kertyneen kirjaan yli 150. Hän myös käyttää Aalto-yliopiston opinnäytetyötään osana Metoo-kampanjaa.

Tavallisilla kuulijoilla tai tiedeyhteisöllä ei ole mahdollisuutta varmistaa kaikkia yksityiskohtia, vaan lähtökohtainen luottamus tietojen tarkkuuteen pohjaa tieteen etiikan noudattamiseen.

Juuri tämän vuoksi ei ole yhdentekevää myöskään tieto siitä, että Lindénillä itsellään näyttää olleen suuria vaikeuksia olla tarkkana omien opinto- ja urasaavutustensa suhteen.

Lindén on todistettavasti teatteritaiteen maisteri Tampereen yliopistosta (2008) ja taiteen kandidaatti Aalto-yliopistosta (2017). Sen sijaan hän ei ole taiteen maisteri NYU Tisch School of Artsista eikä taiteen maisteri Aalto-yliopistosta.

Tampereen-opintoihinsa Lindén näyttää lisäksi viittaavan virheellisellä englanninkielisellä nimityksellä ”Theatre Academy of Finland”, joka ei ole minkään suomalaisen oppilaitoksen virallinen käännös.

Useista Lindénin nimelle tehdyistä profiileista löytyvä Theatre Academy of Finland -termi on omiaan johtamaan lukijoita harhaan siksi, että Teatterikorkeakoulusta käytetään englanniksi nimitystä ”Theatre Academy Helsinki”.

Taideyliopistoon nykyisin kuuluvassa Teatterikorkeakoulussa Lindén ei ole opiskellut.

Metoo-liike on liian tärkeä, jotta sitä kannattaisi vaarantaa antamalla epätarkkoja tietoja miltään osin tai ketään koskien.

Sen vuoksi Lindénin kannattaisi olla mahdollisimman tarkka myös oman ansioluettelonsa suhteen. Myöhäistä se ei liene vieläkään.

Lindén voi selventää tietoja omassa hallinnassaan oleville sivustoille ja pyytää tarkentavia päivityksiä muiden hallitsemilta sivustoilta.

Tarkennus 2.2. klo 14:05. Lisätty myös tekstiin artikkelin kuvituksessa jo aiemmin näkynyt esimerkki Lindénin englanninkielisen CV:n muotoilusta Pöffin sivuilta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?