Näin saavat lumimassat kyytiä - Tämä teholaite yleistyy Suomessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin saavat lumimassat kyytiä - Tämä teholaite yleistyy Suomessa

Helsingin kaupunki otti mallia Kuopiolta katujen raivaamisessa.

Kuopiossa lingottiin lunta torstaipäivänä.

2.2.2019 6:53

On jälleen se aika talvesta, kun autot hautautuvat jättimäisten lumikinosten alle ja kaduilla kahlaaminen herättää valtakunnallista turhautumista.

Lunta tulee nyt tupaan niin vauhdilla, etteivät aura-autot meinaa pysyä perässä.

Kuopiossa lumitilanteen hallintaan on käytetty jo vuosien ajan varsin esimerkillistä menetelmää, joka on kotoutettu muutama vuosi sitten myös Helsinkiin.

Tyypillisten aurakoneiden sijaan Kuopion kaupungilla on käytössään kolme suurikokoista linkoa, jotka suoltavat vauhdikkaasti lävitseen kuutiokaupalla tavaraa. Lumi lingotaan suoraan takana kulkevaan rekkaan, metsään tai tienvarteen. Lingottu lumi pakkautuu rekan lavalle tiiviimmin kuin aurattu, tehden työstä kaikin puolin tehokkaampaa.

- Tämä on todella tehokas kone, joka säästää aikaa ja lisää liikenneturvallisuutta, kunnossapitotyönjohtaja Jani Kivimäki kertoo.

Kuopiosta käytiin esittelemässä laitteen prototyyppiä pääkaupunkiseudulla jo 2000-luvun alkupuolella. Kivimäen mukaan myös Mikkeli on ottanut lingot käyttöönsä ja Vaasassa on käytetty menetelmää jo pidempään.

Muutama vuosi sitten laitteita hankittiin kaksi kappaletta myös Helsinkiin. Kunnossapitotyönjohtaja Jari Lehtonen kertoo, että hyödyllisiksi todettuja linkoja ollaan hankkimassa Helsinkiin vielä pari kappaletta lisää.

- Linkoja ei voi käyttää keskustassa, missä lumet ovat tiiviisti autojen kyljissä ja raitiovaunut vaikeuttamat raivaamista, mutta keskusta-alueen ulkopuolella ne ovat hyvin tehokkaaksi todettuja, Lehtonen kertoo

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?