Tulevaisuus pelottaa sonkajärveläistä Marttia, 77: ”Tiedän, mitä se homma on väliin ollut ” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tulevaisuus pelottaa sonkajärveläistä Marttia, 77: ”Tiedän, mitä se homma on väliin ollut ”

Tulevaisuus huolestuttaa niitäkin vanhuksia, jotka pärjäävät vielä kotona.

Martti Huttusta mietityttää, mitä sitten tapahtuu, kun polvet eivät miestä enää kanna.

2.2.2019 7:17

Keskustelu vanhustenhoidosta ei ole jäänyt noteeraamatta noin 4 000 asukkaan Sonkajärvelläkään. Paikallisen K-Marketin pihamaalla ostoksia autoon lastaava Martti Huttunen, 77, myöntää pelkäävänsä tulevaisuutta.

– Kyllä tämä meno pelottaa. Jalat ovat olleet huonossa kunnossa pitkään. Vielä pääsen keppien kanssa kulkemaan, vaikka polvista ei enää tietoakaan, mutta mitä sitten tapahtuu, kun sänkyyn pysyvästi joudun, Huttunen huokaa.

Viitisentoista vuotta polviaan sairastunut savolaismies asuu vielä kotona. Moni ikätoveri on jo joutunut hakemaan vanhuuden päiville turvaa hoiva-, hoito- ja palvelukodeista. Talon nimi ei kuitenkaan ole kaikille ollut laadun tae.

– Onhan näistä asioista puhuttu jo pitkään. Ne ovat julkisia salaisuuksia. Itsekin olen näitä jalkoja sen verran sairastanut, että tiedän mitä se homma on väliin ollut. On hyvääkin hoitoa, mutta myös huonoa, Martti Huttunen toteaa.

Lue lisää: Tästä syystä wc-paperirullan vaihto voi maksaa 15 euroa – nyt puhuu Esperi Caren vt. toimitusjohtaja

Nilsiäläinen Anja Huotari lukeutuu niihin hatunnoston arvoisiin ihmisiin, jotka omalla pienellä panoksellaan auttavat laitoksissa asuvia vanhuksia.

– Käymme laulamassa tuolla Nilsiän puolessa vanhuksille heidän hoitokodeissaan. He tykkäävät siitä, kun lauletaan niitä nuoruuden lauluja, Huotari kertoo.

– Huolettaahan tämä tilanne, vaikka en minä Nilsiän laitoksissa ole mitään pahoinpideltyjä vanhuksia nähnyt. Meillä on asiat vielä hyvin. Pitkäänhän näistä ongelmista on puhuttu. Moni on tiennyt, mutta asia ei ole ollut niin päivänpolttava, nainen pohtii.

Viime päivien karut kertomukset mediassa ovat välittäneet kuvaa suomalaisesta vanhustenhuollosta, jollaista ei kukaan läheiselleen soisi.

– Kyllä minua on ihan itkettänyt, kun olen uutisia seurannut. Nämä ihmiset ovat tehneet pitkän työuran ja rakentaneet Suomea. Nyt heistä ei pidetä huolta, Anja Huotari huokaa.

Anja Huotari

Keskustelussa vanhustenhuollon nykytilasta on jalkoihin jäänyt omaishoitajien valtava työpanos ikäihmisten hyväksi. Moni kotona yhä asuva ikäihminen saa tarvitsemansa hoidon läheiseltään, joka uhraa omia eläkevuosiaan äitinsä, isänsä tai puolisonsa hyväksi. Ja niin tehdään rakkaudesta, ei rahasta.

– Minunkin tuttavani hoitaa omaa äitiään kotona. Ja hyvin hoitaakin. Näille omaishoitajille on nostettava hattua, että he huolehtivat vanhoista sukulaisistaan, Anja Huotari korostaa.

Heikki Leiviskä on omalla päivälenkillään Sonkajärven keskustassa. Rollaattoriin nojaten 82-vuotias savolaismies taivaltaa matkaa lyhyellä askeleella. Rollaattorin kyydissä oleva kävelykeppi on varustettu jääpiikillä ja sillä voi ottaa tukea liikkeelle lähtiessä.

– Kotona minä vielä asun. Eihän sitä kyllä tiedä, milloin tulee muualle lähtö, Leiviskä huokaa.

– Oli siitä muutosta jo vähän puhetta terveyskeskuksessa, mutta vielä olen pärjännyt, kun ruuan kotiin tuovat.

Mikään maailmanloppu ei muutto pois nykyisestä kodista olisi sitkeälle, joskin verkkaan kuulevalle Heikki Leiviskälle. Eivätkä viime päivien puheet hoivakotien hoidon tasosta miestä pelota.

– Ei se olisi sen kummempaa. Yksin asun nyt ja jos pitää lähteä, niin pitää lähteä, Leiviskä toteaa.

Heikki Leiviskä suhtautuu rauhallisesti tulevaan.

Katso alla olevilta videoilta, kuinka hoitajat ja omaiset kuvailevat vanhustenhoitoa Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?