Kokenut sairaanhoitaja Jenni vaihtoi työpaikkaa, kun kunnallinen hoivakoti haluttiin yksityistää – ”Liian usein vanhukset elävät kuin eläintarhassa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kokenut sairaanhoitaja Jenni vaihtoi työpaikkaa, kun kunnallinen hoivakoti haluttiin yksityistää – ”Liian usein vanhukset elävät kuin eläintarhassa”

Vanhusten hoivakotien yksityistäminen aiheuttaa harmaita hiuksia sairaanhoitajien ja lähihoitajien keskuudessa ympäri Suomea.

1.2.2019 14:35

Ilta-Sanomien haastattelemat hoitajat kertovat, että joitakin yksityistäminen huolettaa tai jopa pelottaa siinä määrin, että he mieluummin irtisanoutuvat kuin siirtyvät yksityisten yritysten palkkalistoille.

– Pelkoa ja huolta aiheuttaa se, että hoitajat ovat kuulleet ikäviä ja suorastaan surullisia asioita yksityisten hoivakotien toimintatavoista. Niistä monissa kärsitään niin suuresta työvoimapulasta, ettei vanhusten inhimillisen hoitamiseen jää kerta kaikkiaan riittävästi aikaa, sanoo sairaanhoitaja Jenni Vesanen, joka on työskennellyt lähes parisenkymmentä vuotta vanhustenhoidossa.

– Kun lisäksi yksityiset hoivakodit yleisen käsityksen mukaan palkkaavat myös kouluttamatonta henkilökuntaa, niin koulutettujen hoitajien vastuutaakka vain kasvaa. Kaikki eivät uskalla ottaa harteilleen sellaista vastuutaakkaa, josta eivät välttämättä usko selviävänsä.

Keskustelu on viime aikoina ollut voimakasta esimerkiksi Hartolassa sijaitsevassa Kotisalo-hoivakodissa, jonka yksityistämisestä Hartolan kunta on neuvotellut yhtiö Esperi Caren kanssa. IS:n tietojen mukaan hoivakodissa on nähty hoitajien vaihtuvuutta sen jälkeen, kun kunta viime kesäkuussa tiedotti Kotisalo-hoivakotikokonaisuuden myynnistä Esperi Carelle.

Syyskuussa Hartolan kunnanvaltuusto veti myyntiasian takaisin valmisteluun Esperi Caren omien omistusjärjestelyjen vuoksi, mutta hoitajien oma-aloitteisia vetäytymisiä on nähty myös sen jälkeen.

– Paljon on vaihtuvuutta ollut, ja minä olen yksi näistä lähtijöistä. Syy oli juuri tämä yksityistäminen. En voi puhua muiden puolesta mitään, kotihoidon puolelle siirtynyt Vesanen kertoo.

– Tilanne on erityisesti vanhusten kannalta pitemmän päälle kestämätön, jos vastuulliset hoitajat joutuvat tekemään töitään liian suuressa kiireessä. Siinä inhimillisten virheiden riski kasvaa.

Samaa mieltä ovat monet muut haastatellut sairaanhoitajat. Ykistyisen sektorin henkilöstövajeet eivät houkuttele.

– Ei ole motivoivaa tehdä työtä, jossa voi helposti saada vanhusten omaisten haukut niskaan, vaikka kuinka yrittäisi tehdä parhaansa. On todella sääli, että bisnes on ajanut vanhusten hyvinvoinnin edelle, Etelä-Suomessa työskentelevä kolmekymppinen, anonyyminä pysyttelevä sairaanhoitaja sanoo.

– Olen työskennellyt sekä julkisella että yksityisellä puolella. Jälkimmäisellä on hyviäkin hoivakoteja, mutta liian usein vanhukset elävät kuin eläintarhassa – vain ruokinta ehditään hoitaa.

Lue lisää: Ammattijärjestön lakimies kertoo, kuinka vanhustenhoidossa säästetään – voitot tehdään hoidon laadun kustannuksella

Kutsumusammatiksi työtään kutsuva Vesasen mukaan vanhukset saavat hyvää perushoitoa julkisissa hoitolaitoksissa. Kiirettä pitää sielläkin, mutta taakka ei hänen mielestään ole ylitsepääsemättömän suuri.

– Hartolan yksikössä minulla ei ollut työoloissa mitään valittamista. Päinvastoin, oli mukava tehdä töitä vanhusten kanssa, Vesanen kertoo.

– Ja Hartolahan on isossa kokonaisuudessa vain pieni palanen. Samaa hoivakotien yksityistämiseen liittyvää huolta esiintyy eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Esperi Caren ongelmat ovat olleet jo pitkään yleisessä tiedossa alalla.

Lähtijöiden joukossa on tiettävästi ollut niin vakituisia kuin osa-aikaisia työntekijöitä, ja myös niin sanottuja keikkatyöläisiä. Jälkimmäisten kohdalla palkkaukseen liittyvät edut ovat yksityisellä sektorilla heikommat kuin julkisella puolella. Runsaan puolen vuoden aikana pienestä palveluyksiköstä on lähtenyt kymmenkunta henkilöä, tiettävästi jopa hieman päälle.

Lue lisää: Tästä syystä wc-paperirullan vaihto voi maksaa 15 euroa – nyt puhuu Esperi Caren vt. toimitusjohtaja

Palveluntarjonnasta vastaava Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on paikannut osan lähtijöistä, muttei kaikkia. Parhaillaan Kotisalo hakee avoimella haulla kolmea lähihoitajaa.

– Meillä on ollut työvoiman vaihtuvuutta, mutta mielestäni siinä ei ole ollut mitään poikkeavaa. Minun tietooni ei ole tullut sellaista tietoa, että esimerkiksi hoivakotiyksikön neuvottelut Esperi Caren kanssa olisivat vaikuttaneet jonkun lähtöpäätökseen, Kotisalo-yksikön esimies Päivi Riutta sanoo.

– Ymmärrän sen, että neuvottelut palvelujen ulkoistamisesta huolettavat henkilökuntaamme. Ja työntekijät varmasti puhuvat paljon keskenään yksityistämiseen liittyvistä muutoksista. Työvoimapula koskee kuitenkin koko vanhusten hoitoalaa. Pulaa on sekä koulutetuista sairaanhoitajista että lähihoitajista.

Hartolan kunta päätti maanantaina, että se palaa lähtöruutuun neuvotteluissa Kotisalo-hoivayksikön palvelujen yksityistämisestä. Kunnanjohtaja Merja Olenius sanoo, että kunnan tarkoituksena on yhä myydä palvelut yksityiselle sektorille.

– Kohu Esperi Caren ympärillä ei vaikuttanut päätökseemme aloittaa kilpailutus kokonaan alusta. Selvää kuitenkin on, että jatkossa nyt suurena käyvä keskustelu vaikuttaa kokonaisharkintaamme, Olenius kertoo.

Lue lisää: Tylyt luvut julki: Näin paljon ongelmia löytyi hoivakotien valvonnassa ja kanteluissa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?