Aarolla on tänään 1-vuotissyntymäpäivä – tällainen oli presidenttiparin pojan ensimmäinen vuosi

Julkaistu:

Presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion poika Aaro täyttää tänään lauantaina vuoden. Tämä hänestä tiedetään.

Syntymä

Jenni Haukio, 40, synnytti esikoispoikansa Helsingin Naistenklinikalla 2. helmikuuta 2018 hieman ennen kahdeksaa illalla. Lapsen isä on tasavallan presidentti Sauli Niinistö, 69, jolla on entuudestaan kaksi jo aikuista poikaa edellisestä avioliitostaan.
Niinistö oli mukana synnytyksessä. Hän kertoi osallistuneensa pojan vaipanvaihtoon jo sairaalassa.

Niinistöstä tuli Suomen historian ensimmäinen presidentti, joka saa lapsen virkakaudellaan. Hänet valittiin toisella kaudelle neljä päivää ennen pojan syntymää.

Haukio ja vauva poistuivat Naistenklinikalta maanantaina kello 14. Niinistö tuli hakemaan heitä.


Seuraavan päivän valtiopäivien avauksessa Niinistö korosti lapsensa tavallisuutta.

– Suomeen syntyy noin 50 000 lasta vuodessa. Me olemme tasavalta, ja se tarkoittaa muiden muassa sitä, että kaikki nuo lapset ovat samalla tavalla tärkeitä, Niinistö sanoi.

Nimi

Piispa Eero Huovinen kastoi Haukion ja Niinistön pojan 7. huhtikuuta Aaro Veli Väinämö Niinistöksi. Isän toinen nimi on Väinämö.

– Väinämö tulee minulta, Veli on sointuva välinimi ja Aaro-nimellä on paljon perinteitä, esimerkiksi Aaro Hellaakoski voisi tulla mieleen, Niinistö kertoi Ilta-Sanomille.

Aaro Hellaakoski (1893–1952) on yksi merkittävimmistä suomalaisista runoilijoista.


Luonne

Aaron kasteen yhteydessä Niinistö kertoi, että vauva on ”rauhallinen ja nukkuu hyvin, ja jos hän itkee, sille on olemassa syy”.

Myöhemmin Niinistö on kuvannut Aaroa vekkulimaiseksi.

– Kun silmälasit tippuvat päästä, hän kyllä tykkää napata ne, ne ovat kyllä hauskoja tilanteita, Niinistö sanoi tammikuussa.

 

Kun silmälasit tippuvat päästä, hän kyllä tykkää napata ne.

Haukion mukaan Aaro ei vielä osaa kävellä, mutta ”lähellä on”.

Lue lisää: Presidenttiparin Aaro-poika täyttää vuoden! Rouva Haukio raottaa perheen arkea: ”Ei hän vielä kävele, mutta lähellä on”

Kasvatus

Jenni Haukio on kertonut, että Aaron kasvatuksessa tärkeässä roolissa ovat ainakin musiikki ja kirjallisuus.

– Olen lukenut Aarolle melkein syntymästä asti. Ihan viikon ikäisestä. Olemme katselleet myös kuvakirjoja, Haukio kertoi Ilta-Sanomille torstaina.

– Edelleen joka ilta luemme, samoin päivällä.

Julkisuus

Torstaina 15. elokuuta Niinistö perusteli Iltalehdelle, miksi hän ei ollut esitellyt Aaroa julkisuudessa lainkaan.

– No, kun presidentin poika ei ole minkään asteen viranhaltija eikä siinä mielessä ole minkäänlaista julkisuusvelvoitetta, niin kyllä kai se olisi jokaisen vanhemman ajattelu, että yrittää vähän suojata.

Reilua viikkoa myöhemmin, 70-vuotispäivänään, Niinistö julkaisi sosiaalisessa mediassa Haukion ottaman kuvan, jossa hän piteli sylissään Aaroa ja perheen bostoninterrieriä Lennua.


Seuraavana päivänä Ylen haastattelussa Niinistö kertoi julkaisseensa kuvan, koska uteliaat ihmiset ovat yrittäneet kuvata vaunuissa olevaa vauvaa.

– Puhuimme Jennin kanssa, että parempi sitten näyttää kertaalleen kuin se, että on jatkuvan vaaninnan kohteena. Tämä on hieman rumasti sanottu, mutta siltä se tuntui, ja tuntuu, Niinistö sanoi.

Lahjat

Aaro on saanut kansalaisilta heti syntymästään lähtien valtavasti villasukkia. Niitä kertyi niin paljon, että presidenttipari lahjoitti 150 paria Satakunnan keskussairaalalle.

Pyeongchangin talviolympialaisten aikaan Suomen joukkueen urheilijat kutoivat Aarolle peiton. Turun kirjamessuilla hän sai virolaisilta messuvierailta kaksi virolaista lastenkirjaa. Marraskuussa säveltäjä Leif Segerstam omisti Aarolle lyhytsinfonian Ihmisihme.

Koti

Tasavallan presidentin virka-asunto Mäntyniemi on suunniteltu niin, että siellä voi asua myös lapsia.

Talon suunnitelleen arkkitehti Raili Pietilän entinen avustaja Pirjo Sanaksenaho kertoi Helsingin Sanomille, että talossa on kiertoreittejä ja piilopaikkoja, joissa lapset viihtyvät. Useiden ikkunoiden alareunat ovat matallalla, joten Aaro voi kurkkia niistä ulos.

– Omalla kohdallani on helppoa, koska asuminen ja suurelta osin työ tapahtuu samassa paikassa. Pystyn sujuvasti vaihtamaan roolista toiseen, Niinistö sanoi Iltalehdelle marraskuussa.

 

Olen lukenut Aarolle melkein syntymästä asti. Ihan viikon ikäisestä.

Niinistö on kertonut, että Aaron nukkumapaikana toimii pinnasänky. Presidenttiparilla on tapana käydä Aaron kanssa lenkillä Mäntyniemen ympäristössä.

Kesällä presidenttiperhe muutti Naantalin Kultarantaan. Marraskuussa Niinistö osti huvilan järven rannalta Lohjalta. Sen edelliset omistajat kertoivat sen sopivan lapsiperheille.

Mummola

Jenni Haukion vanhemmat asuvat Porissa, jossa Aaro on vieraillut useaan kertaan. Kun presidenttipari avasi heinäkuussa Porin asuntomessut, Aaro oli hoidossa isovanhemmillaan. Isovanhemmat hoitivat Aaroa myös presidenttiparin isännöidessä itsenäisyyspäivän vastaanottoa.

Juttua korjattu 2.2. kello 12.17: Aaro syntyi Naistenklinikalla, ei Lastenklinikalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt