Ruotsin erikoisesta poliittisesta syksystä puhutaan vielä pitkään, sanoo valtiopäivien puhemies

Julkaistu:

Hallituksen muodostamisprosessia johtanut Andreas Norlén siteeraa mielellään Runebergiä.
Ruotsin valtiopäivien puhemies Andreas Norlén joutui ottamaan johtovastuun hallituksen muodostamisessa päivä valintansa jälkeen syyskuussa. Muuhun hän ei sitten ehtinytkään keskittyä ennen tammikuuta, jolloin Stefan Löfvenin vähemmistöhallituksen synty vihdoin varmistui.

– Käsitin kyllä, että siitä tulisi monimutkaista, mutta en voinut kuvitella, että viettäisimme joulua ilman hallitusta, Norlén sanoo STT:n haastattelussa.

Hänen mukaansa on vielä liian aikaista sanoa, seuraako erikoisesta ajanjaksosta jotakin pysyviä muutostarpeita Ruotsin poliittiselle järjestelmälle.

Helsingissä vieraileva Norlén kuitenkin arvioi, että jos hallitukselle olisi tarvittu Suomen tapaan kansanedustajien enemmistön aktiivinen tuki, olisi prosessista tullut vieläkin vaikeampi.

Ruotsalaisessa niin kutsutun negatiivisen parlamentarismin järjestelmässä pääministerillä ja hallituksella ei tarvitse olla enemmistön aktiivista kannatusta, kunhan enemmistö kansaedustajista ei äänestä aktiivisesti vastaan. Olisiko Ruotsilla vieläkään hallitusta, jos käytössä olisi suomalainen versio?

– Hyvä kysymys. Ymmärtääkseni negatiivisen parlamentarismin tarkoituksista vähäisin ei ole se, että hallituksen muodostaminen olisi jonkin verran helpompaa, Norlén pohtii.

"Runot helppoja oppia ulkoa"

Norlén ennustaa, että Ruotsin poikkeuksellisesta poliittisesta syksystä keskustellaan vielä pitkään. Hän itse aikoo pyytää perustuslakijuristeja ja valtiotieteilijöitä käymään vaiheet läpi ja dokumentoimaan ne, jotta asiaan saadaan myös tieteellinen näkökulma.

Norlén ei sulje pois mahdollisuutta, että Ruotsin järjestelmään ehdotettaisiin perustuslaillisia muutoksia. Sellaisesta puhuminen on kuitenkin hänen mukaansa vielä täysin ennenaikaista.

Pitkäksi venyneen hallitusväännön aikana Norlén vaikutti joskus turhautuneelta. Suomessa pantiin merkille, että hän siteerasi lehdistötilaisuudessa ratkaisujen viipyessä Johan Ludvig Runebergin runoa Sveaborg (Viapori): "Det frågtes blott, det gavs ej svar (Kysyttiin, – vastaajat on vait)".

Norlén kertoo kiinnostuksen Runebergiin kumpuavan yleisestä kiinnostuksesta kirjallisuuteen ja historiaan, eikä vähiten Suomen ja Ruotsin yhteiseen menneisyyteen. Runebergiin ja Vänrikki Stoolin tarinoihin hän kertoo törmänneensä lukioaikana.

– Pidin runoja taitavasti rakennettuina ja melko helppoina oppia ulkoa, Norlén muistelee ja latelee perään vielä muutama lisävärssyn Sveaborgista.

Norlén tutustui torstaina eduskuntaan ja tapasi puhemies Paula Risikon (kok.). Perjantaina ohjelmassa ovat tapaamiset presidentti Sauli Niinistön ja puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) kanssa. Historiaan Norlén pääsee kurkistamaan Mannerheim-museossa.