Suomeen on voinut päätyä sairaiden nautojen lihaa – asiantuntija neuvoo, miten kaupassa kannattaa toimia

Julkaistu:

Puolassa laittomasti teurastettu liha voi altistaa salmonellalle tai vatsataudille.
Ruokavirasto kertoi tänään, että Suomeen on tuotu Puolassa laittomasti teurastettua lihaa noin 250 kiloa.

Ostrow Mazowieckan alueella toimivan teurastamon epäillään myyneen eteenpäin sairaiden nautojen lihaa. Myös Suomeen tuotu liha saattaa olla peräisin sairaista naudoista.

– Sairaita eläimiä käyttäneestä teurastamosta on myyty naudanlihaa leikkaamoon ja sieltä Suomeen. Mikäli lihaa on vielä Suomessa varastoissa tai kaupoissa, niin se vedetään pois myynnistä ja hävitetään, Ruokaviraston elintarviketurvallisuusjohtaja Leena Räsänen kertoo IS:lle.

Ruokavirastolla ei ole vielä tietoa mihin päin Suomea, tai minkä tyyppisiin yrityksiin, laittomasti teurastettu liha on tuotu. 250 kiloa on tuontimäärältään suhteellisen pieni, joten Räsänen uskoo, ettei liha ole päätynyt kovin laajaan jakeluun.
Sairaasta naudasta teurastettu liha voi Räsäsen mukaan pitää sisällään riskin esimerkiksi salmonellaan tai vatsatauteja aiheuttaviin bakteereihin.

Puolalaisen teurastamon eläimiä raahattiin myös pitkin maata, joten hän ei pidä mahdottomana, että liha olisi altistunut myös ulosteelle ja muille ulkoisille bakteereille.

Räsäsen mukaan vastuu tuodun lihan jäljittämisestä on nyt yrityksillä, joiden tulee raportoida Ruokavirastolle, mikäli heillä on hallussaan Puolasta tuotua lihaa. Hän kertoo, että yritykset ovat toimineet hyvässä yhteistyössä Ruokaviraston kanssa.

Elintarviketurvallisuusjohtaja kehottaa huolestuneita tarkastamaan kaupassa ja ravintoloissa naudanlihan lähtömaan.

– Uskon, että huomenna saadaan jo lisätietoja siitä, mihin liha on päätynyt.