Jyväskyläläinen Jenny sai tiistaina kesken työpäivänsä ikävän puhelun. Päiväkodista kerrottiin, että perheen 10 kuukauden ikäistä tytärtä oli purtu useita kertoja.
Jälkien mukaan lasta oli purtu on ainakin neljästi kasvoihin, kahdesti selkään, kerran jalkoihin sekä peppuun.
Jenny kertoi julkisessa Facebook-päivityksessään, että puhelimessa kerrottiin hoitajan olleen noin kolmen metrin päässä ja kääntäneen hetkeksi selkänsä. Sillä välin noin 2-vuotias lapsi oli purrut useita kertoja 10-kuukautista tyttöä.
Lapsen isä oli hakenut tytön välikohtauksen jälkeen päiväkodista.
– Olin todella järkyttynyt, kun näin, missä kunnossa lapsi oli, Jenny kertoi Ilta-Sanomille keskiviikkoaamuna.
Äitiä hämmästyttää erityisesti se, miten näin pahasti on päässyt käymään, jos hoitaja on todella ollut vain kolmen metrin päässä lapsista.
– Jos itse olisin kolmen metrin päässä lapsesta ja ystävän lapsi tekisi jotain lapselle, voisin puuttua heti tilanteeseen. Sitä ajatteleisi, että myös hoitohenkilökuntakin puuttuisi heti tilanteeseen.
Äidin mukaan välikohtaus on romuttanut luottamuksen päivähoitoon. Erityisen ikävän tilanteesta tekee se, että tytär oli aloittanut päiväkodissa vasta tammikuun aikana.
– Äitinä tuntuu tosi pahalta. On muutenkin iso asia laittaa lapsi päivähoitoon ja jännittää, miten päivät sujuvat. Luotat, että joku pitää lapsesta huolta ja puolustaa häntä, ja kun luottamus murtuu, se on kauhea tunne, sanoo Jenny, jonka mukaan tapaus on saanut pohtimaan, voiko lasta viedä enää samaan paikkaan päivähoitoon.
Lapsen puremia näytettiin myös lääkärille. Äiti kertoo, että lääkärin mukaan yhtä paljon puremia saaneita lapsia ei tule usein vastaan.
– Pepun päällä ja kasvojen alueella iho on mennyt rikki. Selässä ja reidessä on mustelmapurujäljet. Puremista ei todennäköisesti jää jälkiä, mutta ne saattavat tulehtua. Hoidoksi määrättiin Bepanthenia ja pyydettiin tulemaan uudelleen, jos ilmenee tulehdusta.
Äiti kertoo ihmetelleensä alkujärkytyksessään, miten pureva lapsi voidaan laittaa päivähoitoon. Myöhemmin hän kertoo kuulleensa, että pureminen voi kuulua lapsen kehitysvaiheeseen.
– En halua syyllistää purevaa lasta. Molemmat lapset on laiminlyöty tilanteessa.
Julkisen Facebook-päivityksen jälkeen Jenny kertoo saaneensa paljon myötätuntoa ja viestejä muilta vanhemmilta, jotka kertovat kokemuksistaan. Viestejä on tullut myös hoitopuolen ammattilaisilta, jotka ovat kiitelleet siitä, että asia on tuotu julki.
– Viesteissä on sanottu, ettei vanhempien pidä hyssytellä tällaisissa tapauksissa. Näin tulee ilmi, että monissa päiväkodeissa on resurssipulaa ja hoitajilla on epävarmuuden tunteita sen takia.
Perhe on pyytänyt päiväkodilta kirjallista selvitystä tapahtuneesta, joka on luvattu perheelle keskiviikon aikana.
– Olen pyytänyt selvitystä siitä, paljonko henkilöstöä ja lapsia on ollut paikalla ja miten tällaista on päässyt tapahtumaan. Asiaa on pahoiteltu, mutta tarkkaa kuvaa siitä, miten tilanne on edennyt ei vielä ole.
IS tavoitti kyseisen päiväkodin johtajan. Hän ei kommentoinut tapausta, vaan ohjasi ottamaan yhteyttä Jyväskylän kaupungin varhaiskasvatuksesta vastaavalle palvelujohtajalle Tarja Ahlqvistille.
– Kyllä tämmöinen puremistapaus on todella sattunut. Olemme hyvin pahoillamme tapahtuneesta ja ymmärrämme perheiden tunteet valitettavassa tilanteessa, Ahlqvist vahvistaa.
Hänen mukaansa tapaus sattui alle 2-vuotiaiden lasten ryhmässä ja päiväkodin johtajalta saadun ensitiedon mukaan ryhmässä oli ollut tapahtumahetkellä lakisääteinen henkilöstö suhteessa lasten määrään.
– Minulle on luvattu kirjallinen selvitys tapahtumien kulusta, eli enempää en voi tässä vaiheessa kommentoida. Saan tiedon siitä, montako lasta ja montako aikuista paikalla on ollut vasta, kun kirjallinen selvitys on tehty.
Palvelujohtajan mukaan tapaus tutkitaan normaalin käytännön mukaisesti. Kirjallisen selvityksen lisäksi tehdään tapaturmailmoitus, ja kun tapahtumien kulku tiedetään tarkalleen, ohjeistetaan vielä tarkemmin pienten lasten ryhmissä toimimista.
Ahlqvist kertoo, että molempien lasten perheisiin on oltu yhteydessä ja asiaa on käyty läpi päiväkodin henkilökunnan kanssa. Palvelujohtajan mukaan puremistapauksia yritetään ennaltaehkäistä päiväkodeissa.
– Sitä yritetään ehkäistä pienten lasten ryhmässä. Eli on toimintamalli, jossa opetellaan vuorovaikutuksen alkeita, siis sitä, mitä voi tai ei voi tehdä. Lapset ovat kuitenkin vikkeliä, ja vaikka aikuinen on läsnä, silti saattaa tapahtua. Se on valitettavaa, sanoo Ahlqvist.