Haastava talvikeli on täyttänyt sairaaloita – Ylilääkäri varoittaa jalankulkijoita ensi viikosta: ”Pahin mahdollinen sää”

Julkaistu:

Liukas ja luminen keli näkyy tapaturmaosastoilla sekä leikkaussaleissa tiettyjen vammojen kolminkertaistumisena.
Rannemurtumat, olkaluun murtumat, nilkkamurtumat. Töölön sairaalan ylilääkäri Mika Paavola luettelee yleisimpiä loukkaantumisia, jotka ovat pitäneet pääkaupunkiseudun sairaalat viime viikkoina kiireisinä.

– Tässä on ollut useiden viikkojen pituisia kuormitusjaksoja. Sairaalaan on tullut paljon liukastuneita ja muuten itsensä loukanneita ihmisiä, ylilääkäri sanoi IS:lle tiistaina.

Paavolan mukaan yleisimpien liukastumisvammojen määrät ovat jopa kolminkertaistuneet. Hänen mukaansa riittävästä työvoimasta on ollut pulaa etenkin leikkaussali- ja vuodeosastohenkilökunnassa. Tapaturma-asemilla ruuhka on näkynyt potilaiden lääkärille pääsyn ja diagnoosin saamisen venymisenä.

– Olemme Töölön sairaalassa joutuneet venymään ja tekemään monia erityisjärjestelyjä, että olemme pystyneet turvaamaan potilaille leikkaushoidon säällisessä ajassa. Hoito ei ole kenellekään jäänyt saamatta, mutta epämukavuutta se on aiheuttanut, hän harmittelee ja jatkaa:

– Useiden leikkaussalien ja kirurgien voimin on leikattu iltamyöhään asti.

Paavolan mukaan Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) työskentelee tällä hetkellä Ilmatieteen laitoksen kanssa, jotta sairaaloissa voitaisiin tulevaisuudessa varautua paremmin haasteellisen sään kasvattamiin tapaturmiin.

Tällä hetkellä pääkaupunkiseutua koetteleva runsas lumentulo ja viime viikkojen arktiset pakkaspäivät eivät Paavolan mukaan tuo sairaaloihin kaikista suurinta loukkaantumisaaltoa. Äärimmäinen sää usein myös vähentää ihmisten ulkona liikkumista.

Sen sijaan hän varoittaa jalankulkijoita ensi viikolle luvatusta lauhtumisesta, joka tapaa lisätä potilaiden määrää.

– Kun on lauha sää ja kadut ovat juuri auratut, niin niistä tulee todella liukkaat. Pahin mahdollinen sää on, kun liukkaan maan päälle sataa pakkaslunta päälle.